НЕ КАРАЙ С АЛКОХОЛ НАД ЛИМИТА ОТ 0.5 ПРОМИЛА
ПРИ АЛКОХОЛ НАД 1.2 ПРОМИЛА - ОСТАВАШ БЕЗ КОЛА!
АКО КАРАШ С ДРОГА - ОСТАВАШ БЕЗ КОЛА!
БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА ПРИ ПОРЪЧКИ НАД 99 ЛВ. ДО ОФИС / АВТОМАТ

Да научим повече за алкохолен дрегер

Да научим повече за алкохолен дрегер

Дрегер за алкохол или алкотестер е вид устройство за оценка на съдържанието на алкохол в кръвта (BAC) от проба на дъха.

Първите данни за създаването на алкохолен дрегер са от началото на 30-те години на 20. век в САЩ. Те са могли да покажат кога има наличие на алкохол в кръвта, но не и да определят колко точно е концентрацията. Редовната употреба на алкотестери започва през 1939 г, а в следващите няколко десетилетия те търпят коренна промяна и развитие.

Дрегер е името което е станало нарицателно в България за този вид устройства. Това всъщност е името на марката – Dräger, която първа разработва уреди за тестване нивото на алкохол в кръвта. Разработката е дело на изобретателя Робърт Франк Боркенщайн.  Dräger е регистрирана като търговска марка на 13 май 1954 г., но много хора използват термина като име на всяко родово устройство за изчисляване на процента алкохолно съдържание в кръвта.

Breathalyzer (брефалайзър) (от англ. breath – дъх и analyzer – анализатор) е името, което е придобило най-голяма популярност по света за този тип продукти.

Как работят дрегерите?

Всеки дрегер е оборудван със специфичен алкохолен сензор, който е структурно отделен датчик. Именно това е елементът, който анализира Вашия дъх и индикира дали в него се съдържат алкохолни молекули. После микропроцесор преобразува въпросната информация и в резултат дрегерът показва съдържанието на алкохол в кръвта Ви и доколко то е в съответствие с предварително зададени допустими граници.

Видовете сензори биват:

  • полупроводникови – това са най-масово използваните в персоналните дрегери сензори, тъй като са най-икономични откъм производствени разходи. Един от минусите им е, че ползват много енергия, но по-големият недостатък е че реагират и на други вещества, различни от парите на етанол. Затова цигареният дим или дори специфични диети или диабет могат да повлияят на резултатите и техните молекули да бъдат “разчетени” от сензора като алкохол. Това е основната причина тези сензори да не се ползват (с малки изключения) в професионалната гама дрегери. 100% от моделите тип “ключодържател” ползват такива сензори;
  • електрохимични – този тип сезори се използват в професионалните дрегери от най-висок клас. Те дават много добра точност и стабилност на резултатите, ползват малко енергия, а най-важното е, че чувствителността на сензора е тясно специализирана – засича молекули на етанол, без да се влияе от други молекули, като ацетони, кетони и др. които могат да се произведат от организма при определени състояния или заболяване, като диабет например. През последните години производството им е оптимизирано и сега позволява този тип сензори да бъде използван и в персоналните дрегери. По-голямата част от персоналните уреди, които предлага Alcotester.BG, са с електрохимичен сензор;
  • инфрачервени спектрометрични.  Те дават много добра точност и стабилност на резултатите. Недостатък е, че са много скъпи и с трудна експолатация и поддръжка, затова са по-скоро са екзотични, а не масови. Само някои професионални модели ползват такива сензори.

Метод на работа

При електрохимичните сензори процесът изглежда така: когато човек духне в дрегера, молекулите на етанол в дъха се окисляват до оцетна киселина върху анода. Ето как изглежда химично обяснено работата на Вашия дрегер за запознатите:

CH3CH2OH(g) + H2O(l) → CH3CO2H(l) + 4H+(aq) + 4e−

O2(g) + 4H+(aq) + 4e− → 2H2O(l)

Общата реакция е окислението на етанол, оцетна киселина и вода.

CH3CH2OH(l) + O2(g) → CH3COOH(l) + H2O(l)

Електрическият ток, произведен от тази реакция, се измерва от сензорите на дрегера и се преобразува чрез микропроцесор, за да се покаже като общо съдържание на алкохол в кръвта (BAC).

Видове дрегери според използване

Алкохолните дрегери се делят на четири основни групи:

  • Професионални дрегери – тези модели се ползват, както и името подсказва, за професионални нужди, като проверка на шофьори на пътя, контрол на персонала във фирмите, в болници, лаборатории и др. За да може да се класифицира един дрегер като професионален, трябва да има достатъчно добра точност, да показва стабилни резултати и е удобен за работа при последователно тестване на повече хора. Професионалните дрегери могат да се разделят на подгрупи според натоварването, за което са проектирани да поемат. Така по-нискобюджетните са разработени да могат да дават точни и стабилни резултати до 10 теста на ден, докато от най-високия клас могат да се справят и с 300 теста на ден. Такива дрегери се използват при проверка на работници в големи предприятия или от полицаите. В повечето случаи професионалните дрегери вървят в комплект със специални принтиращи устройства за разпечатване на резултатите;
  • Персонални дрегери – този клас устройства са предназначени предимно за самоконтрол и издържат на по-слабо натоварване. Перфектни са да проверите собственото си съдържание на алкохол в кръвта и дали сте в състояние да шофирате след изпитата преди няколко часа бира. Не са особено подходящи при проверка персонал на голяма фирма, защото не могат да гарантират стабилни и точни резултати при по-голямо натоварване. Затова и производителите не са ги направили да са удобни за многократно тестване – след като направите теста, апаратът изключва и трябва да бъде отново включен, ако искате да направите друг тест;
  • Еднократни алкотестери – Това са тестери, които се базират на бихомичен процес и затова могат да се ползват само по веднъж. В някои случаи са много удобни за първичен контрол на персонала и се ползват от някои големи корпорации, като Total, за такива нужди. Най-известните са Freedrive, с огромна популярност във Франция. Ползват се масово от водачите на превозни средства, тъй като според френското законодателство професионалните шофьори са задължени да имат тестер за алкохол в колата, който да отговаря на френската норма (NF);
  • Специални дрегери – Това са професионални дрегери, но за специфични нужди, като системи за достъп до сгради, авто-имобилайзери или клубни дрегери, работещи с монети. Последните са популярни в много страни по света и са широко използвани в барове, ресторанти, нощни клубове, казина и други места за отдих и почивка. За мундщук се използват обикновени коктейлни сламки за еднократна употреба, което гарантира спазването на хигиенните изисквания. Позиционират се на места с висока посещаемост (отвън са добре защитени с метален корпус) и дават силни индикации на подпийналите клиенти на заведенията дали е подходящо да сядат зад волана в това състояние.

 .

Освен онлайн, може да закупите дрегер и от офиса ни в София.

Вижте тук възможно ли е резултатът от теста с дрегер да е грешен?