НЕ КАРАЙ С АЛКОХОЛ НАД ЛИМИТА ОТ 0.5 ПРОМИЛА
ПРИ АЛКОХОЛ НАД 1.2 ПРОМИЛА - ОСТАВАШ БЕЗ КОЛА!
АКО КАРАШ С ДРОГА - ОСТАВАШ БЕЗ КОЛА!
БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА ПРИ ПОРЪЧКИ НАД 99 ЛВ. ДО ОФИС / АВТОМАТ

Алкохолът и физиологията на човека

Алкохолът и физиологията на човека

Алкохолът винаги трябва да се употребява с повишено внимание!

При употребата на алкохол или злоупотребата с него е важно да се информирате за всички възможни последици, точно както се запознавате с медицинската листовка за всяко лекарство.

Да знаете как организмът Ви понася алкохола и колко бързо го преработва е добра основа за вземане на превантивни мерки.

При употреба на алкохол неголямо количество от него попада директно в кръвта чрез устната кухина и гърлото. В стомаха, при затворен сфинктер 30-40% от алкохола може да се обработва в продължение на 20 минути. Въпреки това, когато се отвори сфинктера, алкохолът навлиза в тънките черва, където се абсорбира изключително бързо. След това чрез кръвта се разпространява по цялото тяло. По този начин достига и до мозъка.

Алкохолът действа като анестетик. Неговият ефект е подобен на етер или хлороформ. Той въздейства като депресант на централната нервна система, като засяга всички органи и системи на тялото и влияе на мозъка. Последствията от употреба на алкохол включват загуба на контрол над тялото и действията ни.

Молекулите на алкохола са много малки и лесно се разтварят във вода. Още докато алкохолът навлиза в устната кухина и гърлото, започва неговото усвояване и бързо абсорбиране чрез проста дифузия, като попада в обилно кръвоснабдените органи на тялото.

За разлика от мазнините, въглехидратите и протеините, алкохолът не се нуждае от от предварително разграждане или от специални „преносители“, за да навлезе в кръвта. Алкохолните напитки остават в стомаха, преди да навлязат в тънките черва. Абсорбирането на алкохола може да настъпи и през стените на стомаха, но най-бързо това се случва през стените на тънките черва, които най-добре абсорбират хранителните вещества в тялото. Повърхността на тънките черва е хиляда пъти по-голяма от тази на стомаха, стените им са много по-тънки и кръвоснабдени.

Обикновено около 30% от поетия алкохол се абсорбира от стомаха, останалите 70% се абсорбират в тънките черва. Факторите, които могат да повлияят на общото ниво на абсорбция, включват вида на алкохолната напитка, концентрацията й на алкохол, пола на човека, вида на поетата храна, степента на дехидратация на организма, от колко време човек приема алкохол и прочие.

Всички тези параметри определят степента на толерантност към употребата на алкохол при всеки човек.

Разпределение на алкохола в тялото

Веднага след абсорбцията алкохолът се разпространява от кръвта по цялото тяло чрез сърдечно-съдовата система и достига до различни органи.

Най-важният фактор, влияещ върху концентрацията на алкохол в органите е съдържанието на вода в организма. Алкохолът, който се абсорбира от стомаха и тънките черва, навлиза в порталната вена, която директно го отвежда до черния дроб, основният орган на детоксикация. След това кръвта преминава през белите дробове, където се отделя кислородът, а въглеродният диоксид и други летливи съединения като етиловия алкохол се изхвърлят. Този процес се извършва в алвеолите в дълбинните части на белите дробове.

Броят на алвеолите достига до 300 милиона. Всяка алвеола е обградена от мрежа от капиляри. В дихателната систем, въздухът се движи назад и напред в една и съща система от канали, което води до непрекъснато смесване на вдишвания и издишвания въздух. Кръв, постъпваща от белите дробове навлиза в лявото предсърдие, откъдето попада директно в артериалния поток. Приблизително една трета от общия обем кръв от лявата част на сърцето постъпва в мозъка, докато останалите две трети се разпределят по останалите органи и системи. Голяма част преминава през бъбреците, където се филтрира и пречиства.

Отстраняването на алкохола започва веднага след приема му в тялото и продължава, докато бъде напълно премахнат. Обработката му се състои от два отделни процеса – метаболизъм и екскреция. Около 90-98% от употребения алкохол се изхвърля чрез метаболизма в тялото. Метаболизмът протича основно в черния дроб като ефективно обработва алкохола в организма, превръщайки го в други съединения. Този процес се осъществява чрез ензима алкохол-дехидрогеназа. Крайните продукти на тази реакция – въглероден диоксид и вода – са нетоксични и напускат тялото чрез издишване. Комбинацията от метаболизъм и екскреция води до пълното отстраняване на алкохола от тялото. Конкретните стойности на обработен алкохол за един час за всеки човек зависят от теглото му и обема на мастните тъкани. За човек с тегло 70 кг количеството алкохол, което може да бъде изхвърлено от организма за 1 час, е около 25 мл 40-процентен алкохол или 10 мл чист спирт.

Как се променя човешкото поведение след употреба на алкохол?

Алкохолът влияе на всички!

Влиянието се проявява по различни начини в зависимост от настроението, физическото и емоционалното състояние и обкръжаващата среда. Ако скоро сте боледували, ако сте недоспали – ефектът от алкохола ще бъде много по-силен.

Ако преживявате лични или служебни проблеми, алкохолът ще увеличи тревожността Ви и може да доведе до агресивно или враждебно поведение. Влиянието на алкохола зависи и от обкръжаващата среда. Няколко изпити питиета в пияна приятелска компания могат да ви повлияят много по-силно, отколкото същото количество, консумирано на бизнес среща.

Хората, които употребяват дълго време алкохол, могат да се научат да се държат по обичайния си начин, но не биха могли да контролират въздействието на алкохола в ситуации, изискващи двигателна координация. В резултат на продължителна и редовна употреба на алкохол, черният дроб започва по-ефективно да разгражда алкохола. Освен черния дроб се променя и мозъчната дейност – мозъчните клетки стават „по-чувствителни“. Постепенно организмът се нуждае от все по-голямо количество алкохол , за да достигне до опиянение – типичен признак за ранен алкохолизъм.

Независимо от индивидуалните особености , съществуват определени симптоми, съответстващи на различните етапи на алкохолна интоксикация.

На първо място алкохолът влияе на тези психични процеси, свързани с образованието и наскоро придобитите навици. Такъв навик е умението за шофиране, особено при хора с малък опит. Освен това, алкохолът уврежда способността за извършване на рутинни, ежедневни задачи, които се изпълняват по навик. На този етап Вие ще откриете, че сте в състояние да се концентрирате само в отварянето на бутилка вино. Може да започнете да изпускате вещи и да Ви е трудно да поддържате нормален разговор с други хора.

Ако количествата на алкохол продължават да се увеличават, следват нарушения на мускулната координация и прогресивно потискане на основните рефлекси. Това включва треперене на ръцете, емоционална нестабилност и др. Пияните хора могат да станат агресивни или враждебни. Съществува и риск от състояние на вцепенение или кома. Ако комата продължи повече от 10 часа, често настъпва смърт, причинена от асфиксия поради засягане на дихателния център в мозъка. Алкохолно отравяне настъпва, когато концентрацията на алкохол в кръвта е по-висока от 4 промила.т