НЕ КАРАЙ С АЛКОХОЛ НАД ЛИМИТА ОТ 0.5 ПРОМИЛА
ПРИ АЛКОХОЛ НАД 1.2 ПРОМИЛА - ОСТАВАШ БЕЗ КОЛА!
АКО КАРАШ С ДРОГА - ОСТАВАШ БЕЗ КОЛА!
БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА ПРИ ПОРЪЧКИ НАД 99 ЛВ. ДО ОФИС / АВТОМАТ

Тестовете за наркотици на МВР – след колко време дават положителен резултат? Част 1

Тестовете за наркотици на МВР – след колко време дават положителен резултат? Част 1

От средата на 2016 г. МВР са оборудвани с полеви тестове за наркотици по слюнка и проверките за употреба на дрога вече са много по-чести. В тази връзка много актуален е един конкретен въпрос. А именно – колко време след употреба на канабис тестовете за наркотици дават положителен резултат.

Какви са тестовете за наркотиции за какво са предназначени?

Най-разпространените видове тестове за наркотици са по урина и по слюнка. Тестовете по проба от урина могат да дадат положителен резултат в продължение на дни, дори седмици след употреба. Тестовете по проба от слюнка дават положителен резултат само часове след употреба.

Това е причината двата типа тестове да имат различно приложение.

Тестовете по урина са подходящи за случаите на пробация, при лечение на наркозависими, при кандидатстване за работа и др. подобни.

Тестовете по слюнка са подходящи за случаите, когато е необходима проверка дали даден човек в момента е под въздействие или е приемал скоро дрога. Този тип тестове се ползват от полицията за контрол на шофьорите и от работодателите за контрол на служителите.

Със сигурност сериозното въздействие, влияещо на възможностите за безопасно шофиране, е по-кратко от нивата на детекция. За да се гарантира липсата на въздействие от дрога, законодателят е задал ниски гранични нива за детекция (в случая за активната съставка на канабис, THC – 5 ng/ml). 

Отговорът на въпроса “Колко време след коза ще ме хванат?” е, “Не е седмици, обикновено са часове, но не може да се каже точно“. Времето е индивидуално и различно за всеки поради много физиологични и индивидуални фактори: телесно тегло, възраст, метаболизъм, комбиниране с други вещества (алкохол например) и т.н.  Съществен  фактор е чувствителността на тестовете за наркотици. В случая на канабис (и марихуана), в зависимост от чувствителността на теста, положителен резултат може да се даде до 18 часа при най-чувствителните, като DrugWipe 5 S или DrugTest5000. Достъпният на пазара, предназначен за самопроверки DrugCheck3000 може да даде положителен резултат за марихуана до 6-8 часа.

От 2022 г. Пътна Полиция (КАТ) използват само DrugTest5000. Той има два режима на детекция на марихуана, 5 или 25 нг/мл. Ако е включен на по-чувствителен режим е възможно да даде положителен резултат до 18 часа.

Времето на детекция се влия от много индивидуални фактори, като количество и честота на прием, метаболизъм, комбиниране с друга дрога, алкохол, течности, храна, тегло и дори пол.

Най-евтиния тест за проверка на марихуана в слюнка е DrugWipe 1A CA.  Той е с идентична чувствителност на DrugCheck3000. Ако искате тест с идентична чувствителност на DrugTest5000 изберете DrugWipe 5 S. За разлика от DrugTest5000 той може да се използва самостоятелно, без апарата, а освен това хваща още 5 от най-разпространените наркотици.

За да определите индивидуалното си време в което могат да бъдат открита дрога със слюнчен тест са ви необходими 2 или 3 теста за да направите тестване в различни периоди, например 3, 9 и 15 часа след употреба.

В долната графика и таблица можете да видите приблизителните времеви прозорци на детекция на наркотици в различните части на организма: