Тестовете за наркотици на МВР – след колко време дават положителен резултат? Част 1

Тестовете за наркотици на МВР – след колко време дават положителен резултат? Част 1

От средата на 2016 г. МВР са оборудвани с полеви тестове за наркотици по слюнка и проверките за употреба на дрога вече са много по-чести. В тази връзка много актуален е един конкретен въпрос. А именно – колко време след употреба на канабис тестовете за наркотици дават положителен резултат.

Какви са тестовете за наркотиции за какво са предназначени?

Най-разпространените видове тестове за наркотици са по урина и по слюнка. Тестовете по проба от урина могат да дадат положителен резултат в продължение на дни, дори седмици след употреба. Тестовете по проба от слюнка дават положителен резултат само часове след употреба.

Това е причината двата типа тестове да имат различно приложение.

Тестовете по урина са подходящи за случаите на пробация, при лечение на наркозависими, при кандидатстване за работа и др. подобни.

Тестовете по слюнка са подходящи за случаите, когато е необходима проверка дали даден човек в момента е под въздействие или е приемал скоро дрога. Този тип тестове се ползват от полицията за контрол на шофьорите и от работодателите за контрол на служителите.

Със сигурност сериозното въздействие, влияещо на възможностите за безопасно шофиране, е по-кратко от нивата на детекция. За да се гарантира липсата на въздействие от дрога, законодателят е задал ниски гранични нива за детекция (в случая за активната съставка на канабис, THC – 5 ng/ml). Актуализирана информация по този въпрос може да видите тук. 

Отговорът на въпроса “Колко време след коза ще ме хванат?” е, “Не е седмици, обикновено са часове, но не може да се каже точно“. Времето е индивидуално и различно за всеки поради много физиологични и индивидуални фактори: телесно тегло, възраст, метаболизъм, комбиниране с други вещества (алкохол например) и т.н.  Съществен  фактор е чувствителността на тестовете за наркотици. В случая на канабис (и марихуана), в зависимост от чувствителността на теста, положителен резултат може да се даде до 18 часа (при най-чувствителните). Например DrugCheck3000 могат да дадат положителен резултат за марихуана до 9 часа. DrugTest5000, ползван в някои специализирани автомобили на МВР, има по-голяма чувствителен. Той е възможно, макар и слабо вероятно, да даде положителен резултат и след 12-16 часа, за марихуана.

Може да проверите колко време след употреба давате положителен резултат за канабис в слюнката с теста DrugWipe 1A CA.  DrugWipe 1A има подобна чувствителност като DrugCheck3000. Ако искате по-висока чувствителност – изберете DrugWipe 5 S. Той превъзходжа DrugTest5000 като чувствителност за THC и хваща още 5 от най-разпространените наркотици. За най-добър резултат са необходими 2 или 3 броя за да направите тестване през различни периоди, например след 3, 6 и 9 часа.

В долната графика и таблица можете да видите приблизителните времеви прозорци на детекция на наркотици в различните части на организма: