НЕ КАРАЙ С АЛКОХОЛ НАД ЛИМИТА ОТ 0.5 ПРОМИЛА
ПРИ АЛКОХОЛ НАД 1.2 ПРОМИЛА - ОСТАВАШ БЕЗ КОЛА!
АКО КАРАШ С ДРОГА - ОСТАВАШ БЕЗ КОЛА!
БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА ПРИ ПОРЪЧКИ НАД 99 ЛВ. ДО ОФИС / АВТОМАТ

Смесване на алкохол с енергийна напитка – бомба със закъснител

Смесване на алкохол с енергийна напитка – бомба със закъснител

Какво става, когато един млад човек е изпил твърде много алкохол? Разбира се, вариантите за развой на събитията са много. Но да приемем, че този млад човек иска да изтрезнее бързо, за да дойде на себе си. Какво да направи? Ако отиде и си купи чаша силно кафе, това ще му помогне ли да се съвземе? Или може би е по-добре бързо да се прибере вкъщи и да вземе студен душ или пък да го хвърлят в басейн?

Тактиките за изтрезняване са много, но почти всички завършват безславно…

Проблемът е, че нито един от тези номера няма да доведе до понижаването на концентрацията на алкохол в кръвта. За огромно наше съжаление митовете за кафето и студения душ са точно това – чисти митове. Единственото нещо, което понижава нивата на алкохол в кръвта на дадено лице е факторът време.

Настоящата статия не е посветена на кафето, а на смесването на енергийните напитки с алкохол.

Въпреки че и кафето съдържа кофеин, неговата концентрация в енергийните напитки е доста по-висока. Другата съставка, която съдържат те, е таурин, който не е полезен за хора със сърдечно-съдови заболявания.

Какво става при смесване на алкохол с енергийна напитка?

В енергийните напитки има кофеин, таурин, жен-шен, гуарана и др. екстракти, които имат за цел да превъзбудят централната нервна система на човека. Алкохолът обаче има точно обратния ефект. Първоначално той дава енергия, но съвсем скоро организмът вече забавя функциите си. Алкохолът ни прави лениви, сънливи, загубили адекватност и трезва мисъл.

Тази комбинация вреди на здравето.

Следствие на смесването на енергийна напитка с алкохол нервната система се обърква. Това може да доведе до трайни увреждания на сърцето, получаването на тремор,  безсъние, агресия, гадене, повръщане, поражения на бъбреците и черния дроб.

Проучвания сочат, че младите хора масово смесват енергийните напитки с алкохол.  31% от 12 до 17-годишните консумират редовно енергийни напитки, а 34% от 18 до 24-годишните ги консумират редовно и в комбинация с алкохол.

Когато хората смесват алкохол с енергийни напитки, кофеинът в нея може да маскира ефекта на депресант на алкохола. В същото време кофеинът не прави абсолютно нищо, за да се намали концентрацията на алкохол в организма на лицето. Възбудата на нервната система, причинена от енергийните напитки, само прикрива проблема, като реално не подобрява например реакциите при управление на МПС.

В действителност, човек се превръща в “буден” пиян и в подобно положение той може да бъде по-склонен да предприеме рискови действия, като например шофиране в нетрезво състояние.

Вероятността хората, които смесват алкохол с енергийни напитки, да се поддават на по-бързо напиване, е почти 3 пъти по-голяма, отколкото ако не смесват двете течности.

Проучвания, направени от Калифорнийския университет, показват, че хората, които употребяват алкохол с енергийни стимуланти, много по-често си лягат с непознати и случаите на възползване от безпомощно състояние са много повече. Същото се отнася и за моментите, в които употребилият алкохол с енергийна напитка сяда зад волана.

Както споменахме по-рано, колкото и огромно количество кафе да погълне пияният човек – той няма да изтрезнее. Кофеинът в кафето и енергийните напитки потискат усещането на ефекта на алкохола. Това може да бъде опасно, защото кофеинът заблуждава хората, че са по-трезви, отколкото реално са. Кофеинът може да направи пияния човек да се чувства по-сигурен в шофьорските си умения, без реално да има основание за това и в следствие да предизвика катастрофа.

Дрегер – от полза в такива ситуации

Определено наличието на дрегер ще има положителен ефект. Било то поставен специален  дрегер в бара/нощното заведение, било то персонален дрегер или инсталирано в колата блокиращо устройство. В по-неприятни случаи –проверката с дрегер на КАТ, също показва колко са реалните промили.

Притежанието на персонален дрегер е предимство, защото така пийналият човек ще знае колко е алкохолът в кръвта му и дали може да кара автомобил, или не.*

Професионалните дрегер устройства са много и различни. Тези, които са предназначени за нощни клубове и дискотеки, се наричат още клубни и са точен измерител за нивата на алкохол.

Добър избор за клубен дрегер е DINGO K4500. Използвайки го, посетителите без собствен персонален дрегер имат възможността самостоятелно да проверяват нивото си на алкохолно опиянение и адекватно да преценяват състоянието.

Това, което го отличава от клубния дрегер Dingo К4000 е, че към него е добавена 7-инчова фото-рамка, която може да се използва за рекламни цели, видео клипове и др.

*Acotester.BG препоръчва ДА НЕ сядате зад волана, дори да сте пили само една бира и дори дрегер устройството да показва, че промилите позволяват да шофирате!