НЕ КАРАЙ С АЛКОХОЛ НАД ЛИМИТА ОТ 0.5 ПРОМИЛА
ПРИ АЛКОХОЛ НАД 1.2 ПРОМИЛА - ОСТАВАШ БЕЗ КОЛА!
АКО КАРАШ С ДРОГА - ОСТАВАШ БЕЗ КОЛА!
БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА ПРИ ПОРЪЧКИ НАД 99 ЛВ. ДО ОФИС / АВТОМАТ

Дрегер – балансьорът между ефектите на алкохола

Дрегер – балансьорът между ефектите на алкохола

Oт една страна ние знаем, че алкохолът има своето място в начина ни на живот и в обществото, та дори и в рамките на здравословния начин на живот. От друга страна пък е известно, че поемането на твърде много алкохол може бързо да се превърне в проблем, особено когато става дума за пристрастяване или в моментите, когато човек реши да подкара автомобила си след употребата му.

Понякога обаче се объркваме. Информацията, с която постоянно сме заливани относно алкохола и неговите свойства, може много да усложни възприятията ни. Четем, че бирата е полезна за бъбреците и черният дроб, а се оказва лоша за мозъка. Червеното вино е много добре да се консумира за повишаване на имунитета, но пък вдига кръвното налягане.

Експерти съветват в този случай да се подхожда с необходимото самосъзнание и оценка за това дали и кога можем да пием алкохол.  Консумирането му винаги трябва да бъде отговорно. Хората трябва да пият алкохол по техен избор в умерени количества, и никога да не рискуват да сядат да шофират след употребата му, колкото и малка да е била тя. Националният институт по здравеопазване в Америка (NIH) дава следните насоки за здравословно пиене:

  • Мъжете: Да не пият алкохол повече от 4 чаши общо за 2 седмици
  • Жените: Да не употребяват алкохол в количество повече от 3 чаши за 7 дни

A стандартна доза алкохол според вида му е следната:

  • Ликьор или дестилирани напитки: 50 грама
  • Вино: 140 грама
  • Бира: 340 грама

Така че докато сте на една бира или две, те може действително да помогнат за предотвратяване на увреждане на черния дроб и да се подобри дейността на бъбреците. Но когато сте консумирали цял стек от 12 кенчета – вместо полезна тя става вредна.

Най-големият проблем с бирата, виното или ликьорите е, че докато ги консумирате с идеята, че е лековито, ако сте в бар да речем, може да се отплеснете и да преминете границата на допустимото. А от там следват неприятности – качване в автомобила в нетрезво състояние, заплаха за живота ви, и този на други хора, пиянство, проблеми в службата и тн. Ефектът на алкохола по преценка на медиците рядко се счита за здравословен.

Да, някои видове алкохол могат да бъдат прилагани при лечение, но това не е причина да се прекалява с количеството. Необходима е строга мярка на дозировката. Алкохолът има място при бабините рецепти, но само защото много прилича на други вещества, използвани, за да помогне за преодоляване на болката или напрежението в тялото. И все пак, алкохолът също е номер едно сред злоупотребяваните веществас всички последствия – отравяне на кръвта, действия в нетрезво и неадекватно състояние, здравословни проблеми.

Чувайки тези смесени послания за алкохол през цялото време, не е чудно, че сме толкова объркани. Без значение какъв вид алкохол човек приема, безопасността му е гарантирана само в случаите, когато не употребява концентрирани напитки. Сред вече развенчаните митове за полезността на алкохола е пиенето на вино на вечеря. Както е известно, виното е антиоксидант, но ежедневната му консумация може да изграе лоша шега на здравето на човек. Линията между пиенето за здраве и това да се превърне човек в алкохолик е много тънка. Освен това, ако сте навън и консумирате алкохол вечерта… то как ще се приберете, ако сте с автомобил? Опасността се увеличава много, защото кой иска да се прибира с градски транспорт или такси при наличието на собствена кола? Особено в студена и снежна декемврийска вечер и то след уж само 1-2 чаши бира в кръчмата? Когато шофираме пили, шансовете да ни спрат за проверка с дрегер не са малки. По странно обстоятелство – не са малко примерите, че много често, точно когато човек е употребил дори и  малко алкохол, органите на реда го спират за тест с дрегер.

Дрегер устройствата са предназначени за различни нужди. Някои модели могат да покажат до точност промилите алкохол в кръвта, други индикират наличие/неналичие на алкохол. Но едно е сигурно – дрегер устройствата винаги улавят наличието на концентрат в организма.

Прецизните данни се отчитат от професионалните дрегер устройства, такива като модела от илюстрацията на тази статия –  Dingo E-200 или индикативният дрегер AL1100  .

Когато става дума за лична употреба, можете да заложите нa моделите с електрохимичен сензор Dingo AT-2000 или Dingo C08 . Освен за Ваше лично ползване, можете да тествате и цялата компания. Моделите са надежден избор и за по-малки фирми, където също има нужда от ежедневен контрол.