НЕ КАРАЙ С АЛКОХОЛ НАД ЛИМИТА ОТ 0.5 ПРОМИЛА
ПРИ АЛКОХОЛ НАД 1.2 ПРОМИЛА - ОСТАВАШ БЕЗ КОЛА!
АКО КАРАШ С ДРОГА - ОСТАВАШ БЕЗ КОЛА!
БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА ПРИ ПОРЪЧКИ НАД 99 ЛВ.

Фалшиви високи резултати при тестване с дрегер

Фалшиви високи резултати при тестване с дрегер

Не веднъж сме поставяли въпроса кои са причините за погрешен повишен резултат при тестване с дрегер. Този път отново ще отделим време за него, тъй като темата е дълга и касае различни области.

Да си представим случай, при който полицията спира шофьор по подозрение за управление на МПС в нетрезво състояние. Тогава една от стъпките, които полицаят трябва да извърши, е да направи тест с дрегер на заподозрения, разбира се при условие, че водачът не откаже да даде проба.

И стигаме до проблема.

Има много физиологични причини, които могат да повлияят на резултатите при тест с дрегер и да доведат до неточни, по-високи от реалните резултати.

Повечето видове вода за устна хигиена, а и някои пасти за зъби сдържат алкохол и при евентуален тест със сигурност ще бъде отчетен положителен резултат, дори да не сте близвали алкохол. Ще бъде трудно да се обясни на полицая, че просто преди малко сте си мили зъбите.

Също, ако човек носи протези, има кухини в устата или преди малко е бил на зъболекар, е възможно дрегерът да отчете по-високи стойности на алкохол в организма, отколкото са реално.

Освен това съществуват редица химически вещества и съединения, които доказано при тест с дрегер с полупроводников сензор1 отчитат положителни резултати. Това са ацеталдехид (от цигарите), ацетон ( диабет, глад, чернодробно заболяване), циклохексанол, Isoproanol (от диабет, глад, или заболяване на черния дроб), метанол, паралдехид (от седативни лекарства), както и 1-пропанол.

Дори и прости функции на организма като оригване, хълцане и повръщане могат да повлияят на резултатите от теста с дрегер. Тези действия могат да пренесат пари на алкохол от стомаха обратно до гърлото или устата, където да се смесят с парите от белия дроб, което да доведе до по-висок резултат при теста. Това е причината хора, страдащи от ГЕРБ (гастроезофагеална рефлуксна болест, не политическата партия ), също да дават по-високи стойности при проверка за алкохолно опиянение.

Температура също може да бъде съществен фактор, когато става въпрос за нереално високи резултати от теста с дрегер. По принцип алкотестерите са предназначени да изследват нивото на алкохол в организма при нормална телесна температура, което ще рече около 36.5⁰С ±0.5⁰С. Човешката телесна температура може да варира дори до 2 градуса при здрав организъм, а при болен температурата може да се повиши с до +5⁰. При това влиянието на температурата може да е значително: колкото е по-висока е температурата, толкова повече ще покаже дрегерът. При еднаква концентрация на алкохол, но при разлика от +3⁰ C на тялото, може да доведе до увеличение на показанието с над 0.3 промила над реалното. Това е причината да се получават фалшиво високи показания на дрегера, особено при случай, когато тестваният човек е болен и с висока температура.

Определено най-доброто решение в случай на отклонения и съмнение са клинични кръвни тестове, които да установят точно съдържанието на алкохол в кръвния поток.

Професионалните дрегери са добра гаранция за точни резултати. На първо място – те използват електрохимичен сензор, който не реагира на други химически вещества, освен етанол. Електрохимичният сензор няма да даде фалшив положителен резултат, ако тестваният е пушил преди минута или е болен от диабет, например. Разбира се, цената им е по-висока, съответстващо на по-високите изисквания, надеждност и точност. Това се усеща най-добре при пряко сравнение на различните дрегери.

В офиса на Аlcotester.BG разполагаме с наличност от почти всички модели на склад. Когато ни посетите в офиса, можем да ви предоставим възможност да тествате лично всеки един дрегер. Както се казва „око да види, ръка да пипне“.

Професионалните дрегери са предназначени за различни по големина фирми, които искат да направят проверка на служителите си. Изборът на кой модел ще се спрете зависи от очакваната интензивност на използване и предвидените разходи за обслужване на дрегера. Например най-оптималните в това отношение модели са скрининговите, които посочват дали има, или няма алкохол в дъха на тествания. Оптимизирането на разходите идва главно следствие на факта, че тези модели работят без сменяеми еднократни мундщуци.

Както малко по-горе споменахме, всички професионални дрегери са на базата на електрохимичен сензор. Има едно изключение професионален модел, който не е с електрохимичен, а с полупроводников сензор. Това е Alcoscan AL1100, професионален скринингов дрегер без мундщук. Неговият сензор е с висока чувствителност и улавя много бързо алкохола в дъха. Разбира се, добре е да не забравяте, че заради типа на сензора е възможно резултатът да се повлияе и от други химически вещества, за които споменахме по-горе, но този компромис е контролируем и е за сметка на значително по-достъпната цена на този дрегер спрямо аналогичния по методика на тестване, но по-мощен и оборудван с електрохимичен сензор Dingo Screen.

Скрининговите устройства не се нуждаят от мундщуци.  Alcoscan AL1100 е индикативен, за моментална проверка и хващане на алкохолни пари и е много добър за тестване на голям поток от хора. Анализира за секунда и е готов за нов тест веднага.

AL1100 е разработен за за бързо и евтино тестване на пътя от униформените служители в Южна Корея. Гарантирано тестът с този дрегер е хигиеничен, бърз и устройството е предназначено да издържа на голямо натоварване.

AL1100 е много лесен за използване. Има само един бутон – за включване и след 2 до 30 секунди (в зависимост от околната температура) приборът е готов за тест. Тестването стартира автоматично, без натискане на бутон, в момента в който се задейства датчикът за наличие на въздушен поток към сензора. В този момент дрегерът издава звуков сигнал за тестване и само след 2 секунди показва резултата чрез звук и светлинна индикация. За следващ тест влиза в готовност след 1-2 секунди – практически веднага – трябва само да го поднесете към следващия тестван, за да се стартира нов тест.

1 Дрегерите с електрохимичен сензор (fuel cell) не се влияят от изброените химически вещества.