НЕ КАРАЙ С АЛКОХОЛ НАД ЛИМИТА ОТ 0.5 ПРОМИЛА
ПРИ АЛКОХОЛ НАД 1.2 ПРОМИЛА - ОСТАВАШ БЕЗ КОЛА!
АКО КАРАШ С ДРОГА - ОСТАВАШ БЕЗ КОЛА!
БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА ПРИ ПОРЪЧКИ НАД 99 ЛВ. ДО ОФИС / АВТОМАТ

Мамят ли се блокиращите МПС дрегер устройства?

Мамят ли се блокиращите МПС дрегер устройства?

Накратко – възможно е. Но трябва ли?

Блокиращите дрегер устройства са един от най-сигурните методи за превенция на шофирането в нетрезво състояние. Това са устройства, които не позволяват на автомобила да запали, ако шофьорът е употребил алкохол.  Включват се към веригата на стартера на автомобила и блокират запалването му.

В структурно отношение този тип дрегери за алкохол се състоят от две части: измерващ блок (дрегер) и контролно устройство, което блокира двигателя и съхранява цялата информация за събития, свързани с експлоатацията на уреда. Ако се засече наличие на алкохол в кръвта на шофьора, колата просто не потегля. В случай, че шофьорът пренебрегне предупреждението на системата и запали, то малко след тръгването алармата ще се задейства отново и опитът за подкарването на колата ще бъде осуетен.

Блокиращите дрегер устройства се ползват обикновено от фирмите, извършващи превоз на пътници и товари. Отговорността на работодателя при ПТП с пиян работник-шофьор е многократно по-голяма от стойността на тази система. В някои държави (Финландия, Норвегия, Швеция и Дания) автоблокиращите системи са задължителни за автобусите, които возят деца. В САЩ, ако Ви хванат и осъдят за шофиране в нетрезво състояние, могат да инсталират такава система в автомобила Ви за времето на пробация.

Да бъдеш родител е огромна отговорност. За децата родителите са първият източник, от който се учат кое е добро и кое -зло. Затова когато родител бъде хванат да шофира в нетрезво състояние пред детето, последствията може да са по-сериозни – както за самия нарушител, така и за детето. Подрастващият човек може да приеме действието на мама или татко за модел на подражание. Така да караш пил 1-2 водки няма да е нещо, което е осъзнато за сериозна заплаха за живота. Дори и най-добрите родители правят грешки и единственият начин да се продължи напред е като дадат добър пример. Но нека преди това ви представим двете страни на нещата.

Разглеждаме случай, при който лицето Х има инсталирано блокиращо дрегер устройство в колата си. След семеен весел празник с консумация на алкохол трябва да върне семейството си вкъщи с автомобил. Лицето Х, което е единственият шофьор в семейството, обаче е на 3 бири и 1 голямо уиски в рамките на последните 2 часа. Блокиращото дрегер устройство ще отчете наличие на алкохол и автомобилът няма да потегли. Лицето Х започва да се чуди какво да направи. И се досеща, че двете му деца не са пили алкохол. Съответно резултатът, който ще покаже пробата от блокиращото дрегер устройство, ще бъде отрицателен, а системата ще позволи колата да тръгне. Цялата тази история може и да има щастлив край с благополучно прибиране вкъщи, но не всеки път става така. Освен всичко, децата на този нарушител ще получат лош пример и вероятността да го повторят е голяма. А с всяко повторение рискът се увеличава – като при руска рулетка.

Пред човека, който е употребил алкохол и иска да шофира, но има блокиращо устройство в автомобила, има два варианта. Единият – и най-правилен – е да предпочете алтернативен начин за прибиране вкъщи. Вторият – който е грешен и е в нарушение и със законодателството, е да излъже системата, като накара някой трезвен да даде проба.

Производителите са предвидили тази възможност за измама. Затова като опция някои блокиращи дрегери могат да се окомплектоват с видео камера и с GPRS модул. Това почти напълно елиминира всякаква възможност да бъде излъгана системата и съответно колата да потегли с нетрезвен шофьор. Такива камери се инсталират предимно към блокиращите дрегер устройства на тежкотоварни камиони. При автобусите има достатъчно заинтересовани очи, които да контролират шофьора, който ги вози, да не мами дрегера – там добавянето на видеокамера е по-скоро изключение.

Нека се върнем към случаят, когато дете дава проба на блокиращото устройство вместо пийналия шофьор. Съветът на много психолози, работещи към полицейски участъци, е никога родителите да не показват на децата си, че могат да отблокират колата, под претекст, че помагат на мама и татко. Това застрашава много животи и води до привличането под наказателна отговорност.

Когато използването на блокиращо устройство е наложително – един от най-добрите избори сред блокиращи МПС дрегери е INTERLOCK 7000. Устройството работи бързо и е изключително лесно за употреба, за да не затруднява и бави излишно шофьора. Работи в много широк температурен диапазон – от -45°С до +85°С – което го прави подходящо за употреба при всякакви температурни условия. Не на последно място – има съвременен и интуитивен дизайн.