НЕ КАРАЙ С АЛКОХОЛ НАД ЛИМИТА ОТ 0.5 ПРОМИЛА
ПРИ АЛКОХОЛ НАД 1.2 ПРОМИЛА - ОСТАВАШ БЕЗ КОЛА!
АКО КАРАШ С ДРОГА - ОСТАВАШ БЕЗ КОЛА!
БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА ПРИ ПОРЪЧКИ НАД 99 ЛВ. ДО ОФИС / АВТОМАТ

Дрегер – Често задавани въпроси, част 1

Дрегер – Често задавани въпроси, част 1

Решихме да споделим едни от най-често задаваните въпроси относно дрегерите за алкохол.

В: Ако дрегера ми покаже алкохол в кръвта в допустимите граници, то мога ли спокойно да шофирам?

О: Препоръчително е да не сядате зад волана, дори и в такъв случай. Всякакво наличие на алкохол в кръвта при шофиране или друга дейност не е препоръчително. Каквото и да е количеството, което сте погълнали, то винаги може да окаже негативно влияние по отношение на бързи реакции, двигателни умения и познавателни способности. Винаги увеличавате риска, както за вас и вашите близки, така и за напълно невинни други участници в движението по пътищата.

В: Защо е необходимо тестването с дрегер за алкохол?

О: Притежанието на личен дрегер е предимство и гарантира безопасност на вас и на околните.  Концентрацията на алкохол в кръвта зависи от многобройни фактори: колко и какъв алкохол сте изпили, колко храна сте приели, колко килограма тежите, общата поносимост към алкохол и възможността на организма ви да преработва алкохола и др. Това е причината различни хора приели по едно и също време еднакво количество алкохол да имат различна концентрация на алкохол в кръвта. Наличието на дрегер в колата за да ви бъде винаги под ръка, когато има нужда е ценно предимство за предотвратяването на неприятности от различен характер. Едно лице може да закупи алкотестер за собствено ползване, за да осъществи мониторинг както на себе си, така и на другите приятели при нужда. Така ще бъдат избегнати последствия като шофиране в нетрезво състояние и превенция за общо неразположение на тялото, след прекалена консумация на алкохол.

Пример за персонално дрегер устройство е Dingo AT-2050. Алкотестерите от серия Dingo несъмнено привличат вниманието. В конкретния случай Dingo AT-2050 е с електрохимичен сензор, гарантиращ коректни резултати, има ярък LED дисплей и звукови сигнали благодарение на които тестването в тъмна среда е много по-лесно. Основните му предимства са: простота, висока скорост на анализ, удобство и достъпна цена (в сравнение с подобни модели от същия клас и качество). Лек и компактен, той се вписва безпроблемно в джоба или в жабката (а това означава, че е винаги под ръка). Работи само с две алкални батерии  ААА. Вижте повече за Dingo AT-2050.

В: Каква степен на натоварване могат да издържат различните алкотестери? Каква е точността им?

О: Най-общо казано – това е броят тестове, които се правят с дрегера в рамките на определен период, например ден, седмица или месец. От съществено значение за натоварването е начина на ползване, т.е. дали се в пробите има  алкохол или не. Така например, 10 теста сутрин на персонала, които обикновено са чисти от алкохол не е голямо натоварване, докато 10 последователни теста на добре подпийнали приятеля натоварват сериозно дрегера, особено ако не е от професионалната серия. В този случай дрегера, ако не е професионален, ще започне да дава по-големи отклонения (отделен въпрос е доколко това е критично, когато правите състезание по надпиване с приятели). При проверка на персонала се очаква, че употребилите алкохол са по скоро изключение (освен ако предишната вечер не е имал мач на националния отбор по футбол) и натоварването е по-леко, въпреки повечето тестове. Но в този случай е много важна коректността на показанията, затова не би трябвало да рискувате да ползвате персонален дрегер.

В: Какви консумативи са нужни за различните дрегер устройства?

О: Основният консуматив са батериите и мундщуците. Но трябва да се отбележи че батериите при дрегерите с електрохимичен сензор, каквито са повечето предлагани от нас, са реално пренебрежим консуматив, тъй като един комплект алкални батерии са достатъчни за поне 1000 теста. При батериите по-големият проблем е времето, а не тестването, тъй като те имат естествен саморазряд.

Мундщуците, при персоналните дрегери също не са сериозно перо, тъй като обикновено се ползват лично, от един човек, а той най-често ползва един и същ мундщук. Допълнителните мундщуци са необходими от чисто хигиенна страна, най-вече когато се тествате заедно с приятели . Нов мундщук е  препоръчително да използвате и когато искате да повторите много скоро теста си. В този случай остатъчния конденз в мундщука от предишния тест може да повлияе на резултатите на новия тест.

Не е точно такава ситуацията при професионалните модели, ползвани за контрол на персонала. При тях всеки тест трябва да се прави с нов, неразпечатан мундщук, което в някой случаи може да се окаже съществен разход, особено за моделите с по-скъпи мундщуци. Но и тук има възможност за намаляване разхода. По-добрите професионални дрегери могат да работят в тъй наречен пасивен режим на тестване, които не се нуждае от мундщук. Това позволява основния поток при тестване да се прави без мундщуци, а само при положителна проба да се повтори теста в активен режим, с мундщук.

В: Какво е разликата между активен и пасивен тест?

О: Активен тест е тест при който дрегера взема проба от въздух намиращ се в долните части на белите дробове, където концентрацията на алкохолни пари дава най-точно преобразуване към концентрацията на алкохол в кръвта. Това е причината да се продухва в мундщук, защото така се гарантира взимането на пробата от достатъчна дълбочина.

При пасивен режим на тестване дрегерите „помирисват“ околния въздух и ако „подушат“ алкохол, дават положителен резултат. В този случай, дрегерът не отчита толкова точно, но все пак достатъчно, за да може засече алкохолните пари около устата на тествания или в кабината на автомобил. Затова ако при пасивен тест се получи положителен резултат е препоръчително да се направи повторен тест в активен режим, с мундщук, който да покаже точното съдържание на алкохол в кръвта.

В:  Каква е разликата между персоналните и професионалните дрегер устройства?

О: Най-общо казано разликата е в следните характеристики: бързина и точност. Нека разгледаме по-внимателно всяка от тях.

Технически погледнато личните или т.нар. персонални дрегери ползват сензори който са по-бавни и при по-голямо натоварване могат да дават грешки по-големи от гарантираните от производителя. Затова те са подходящи за самостоятелен, личен контрол, с натоварване до 10 теста седмично. Имайте предвид, че обикновено личния самоконтрол се прави когато сте употребили алкохол, така че дори 1-2 последователни теста с алкохол е не е малко натоварване. За разлика от тях професионалните модели ползват по-скъпи и качествени сензори и контролират целия процес при тестване, за да се гарантира максимална надеждност на резултатите, необходим при контрол на персонала.

Другата съществена характеристика е бързината. Предполага персоналните дрегери ще се ползват само са личен контрол, затова те по-бавно влизат в готовност за тест и след това не минават в процедура за повторен тест, а се изключват. Затова, за да проведете повторен тест с тях, трябва да го включите отново и да изчакате да влезе в готовност отначало. Професионалните модели, ползвани за контрол на много хора, влизат в готовност за много по-кратко време след включване и след показване на резултата на поредния тест влизат в готовност за нов тест без да трябва да го включвате отново. Съществена характеристика при професионалните дрегери е, че цикълът, т.е времето за презареждане, или с други думи времето необходимо за влизане в готовност за нов тест. Тази характеристика определя бързината, а от там и ефективността с която ще може да тествате хора при масови проверки.

Без спор професионалните дрегер устройства дават следните предимства пред персоналните:

  • Никога професионален дрегер няма да покаже фалшив положителен резултат, особено в случаите, когато се прави тест на диабетик или на някой, който е на строга нискокалорична диета. Изследванията и проучванията показват, че в някои случаи персоналните алкотестери могат да покажат грешен резултат при горепосочените ситуации.
  • Професионалните дрегер устройства осигуряват по-точни и по-последователни резултати в сравнение с личните.
  • Професионалните дрегери по-бързо влизат в готовност за тест, и след теста влизат бързо в режим за повторен тест.

Всички дрегер устройства, които предлагаме на сайта на Alcotester.bg са с високо качество и отговарят на Европейските Норми за безопасност CE.

Вижте втора част тук.