Дрегер – Често задавани въпроси, част 2

Продължаваме с поредицата от отговори на най-често задаваните въпроси относно дрегерите за алкохол. Публикуваме два въпроса, чиито отговори са дълги и е желателно да бъдат обяснени подробно.

В: Какво значи абревиатурата на латиница ВАС?

О: ВАС идва от Blood Alcohol Content и означава Съдържание/Концентрация на алкохол в кръвта.  ВАС е международно приетото наименование и се ползва като показател колко алкохол има в организма, след като бъде изследвано лицето Х с дрегер. Според българската жаргонна терминология BAC би могло свободно да се преведе като “колко съм пил/пиян”. В различните държави, според местното законодателство, се ползват различни интерпретации на това какво стои след BAC. В някои случаи BAC може да е в промили, друг път в проценти. Разликата е само в количеството – например горната разрешена граница в България е 0.5 промила, а изразена в проценти е 0.05% BAC. В някои държави е 0.2‰, в други е 0.8‰. В САЩ по-често ползват проценти, така че горният лимит може да означен като 0.08%, което значи 0.8 промила. Ако не е записано с думи, трябва да се внимава за знака: % – процент, ‰ – промил.

Факторите, които влияят върху вашия BAC, включват:

  • Възраст – с напредване на възрастта метаболизмът се забавя, от там по-бавно ензимите успяват да преработят алкохола и ефектите на влиянието на алкохол стават все по-продължителни и по-ясно изразени;
  • Пол – алкохолът е силно разтворим във вода. Тъй като жените по принцип имат по-ниско съдържание на вода в тялото си, отколкото мъжете, при тях обикновено се достига до по-висок BAC, ако консумират алкохол с темпото на мъжете, дори ако дамите са на същата възраст и тегло. Жените имат и по-малко производство на ензима, разграждащ алкохол, в сравнение с мъжете. Затова не се учудвайте, ако след 3 шота една дама с по-крехко телосложение, покаже на дрегера над 1.5‰ BAC. И не злоупотребявайте с това!;
  • Скорост – колкото по-бързо се консумира алкохолът, толкова повече ще се повиши Вашият ВАС. Просто на ензимите им трябва време за преработката.
  • Концентрация на алкохол в напитките – колкото повече алкохол съдържа напитката, толкова повече промили ще се окаже, че имате в кръвта си при тест с дрегер;
  • Телосложение – колкото повече тежите, толкова повече кръв и вода имате в тялото си, което оказва ефект на разреждане на алкохола. Ето защо на по-тежките хора им е нужен повече алкохол, за да се напият, което разбира се ще бъде отчетено при проба с дрегер. Но тук има значение и…
  • Структура на тялото – мастната тъкан е с ниско съдържание на вода и не може да абсорбира алкохола. Следователно той трябва да остане в кръвния поток, докато дойде моментът, в който черният дроб ще го обработи. Тъкани, които са с по-високо съдържание на вода, като мускулите, абсорбират алкохола бързо. Следователно, ако направите тест с дрегер, той ще покаже по-високи промили алкохол в организма на хората, имащи по-голям процент мазнини;
  • Емоционално състояние – стресът може да предизвика човешкото тяло да забави скоростта на абсорбция на алкохол в кръвта, което да доведе до по-бързото напиване;
  • Медикаменти – много лекарства реагират отрицателно при комбиниране с алкохол. В случай, че такъв вид лекарства бъдат приети с алкохол, могат да окажат лошо влияние на организма. Затова винаги четете листовките на медикаментите, преди да посегнете към чашката;
  • Храни – ако пиете алкохол на празен стомах, то при тест с дрегер промилите ще бъдат по-високи, отколкото на човек, който е ял преди пиенето. Влияние оказва и какви са поетите храни. Както стана ясно по-горе – тези с повече мазнини ще имат по-слаб ефект, докато храните, богати на вода, напротив, ще разредят алкохола;
  • Карбонизация – газирани напитки като пенливо вино или шампанско или смесване на газирани безалкохолни с алкохолни напитки могат да увеличат скоростта, с която алкохолът преминава през стомаха и да доведат до по-високи промили;
  • Диабет – алкохолът може да повлияе на нивата на глюкозата при хора, които имат диабет, и да предизвика хипогликемия. Диабетиците трябва да се консултират със своя лекар, ако решат да консумират алкохол. Отделно, както и преди сме споменавали, при лицата, страдащи от диабет, наличие на алкохол в пробата може да бъде отчетено от дрегер, дори и реално да не е консумиран алкохол. Същото важи и за хора, които са на строга нисковъглехидратна диета. Тази особеност при тестването се отнася най-вече за персоналните дрегери, ползващи полупроводников сензор. Вижте повече тук.;
  • Алкохолна нетолерантност – алкохолът може да предизвика нежелани реакции при някои – зачервяване на кожата, запушване на носа, повишена сърдечна честота, понижаване на кръвното налягане. Според някои лекари, непоносимостта към алкохола е причинена от генетично заболяване, водещо до намалено производство на ензима, преработващ алкохола – тоест, организмът не е в състояние да го обработи.

В: Как да се продухва в дрегер?

О: При вземане на проба за алкохол от дрегер е нужно потребителят да издуха в накрайника (мундщука) на уреда в продължение на 5 сек. Изглежда малко, но всъщност не е. Нека да обясним защо.

Дрегерът измерва съдържание на алкохол в издишания въздух, а то е различно от съдържанието на алкохол в кръвта. Физиологията на човешкия организъм обаче е такава, че има пряка и точна зависимост между едното и другото. Тази зависимост не се влияе от никакви фактори като гореизброените. Уредът измерва концентрацията на алкохола в дъха и според нея преизчислява точно концентрацията на алкохол в кръвта в промили. Но за да е коректнен резултатът от това преизчисляване, пробата от дъха, която постъпва в сензора за измерване, трябва да е от дълбоката част на белите дробове.

Въздушната струя не трябва да е силна, прилича на духване на свещ, но доста по-продължително. Всички дрегери изискват да се продухва в тях без прекъсване. Ако при даването на проба човекът реши да издуха няколко пъти в рамките на тези 5 секунди, то резултат няма да бъде отчетен коректно. Дрегерите от среден и висок клас (напр. персоналният Dingo AT1000) пък изобщо не отчитат резултат, а издават кратък и бързо повтарящ се звук. Това показва, че не е взета коректно проба от дълбоката част на белите дробове и е нужно тестът да бъде повторен. Ако човекът, който дава пробата, издуха правилно, дрегерът ще издаде „щастлив“ звук и ще изпише на дисплея цифрите, които показват промилите алкохол в организма.

В: Кога най-рано може да се направи тест с дрегер?

О: Нужни са около 15 мин, за да може алкохолът от стомашния тракт да навлезе в кръвния поток. Затова при повечето дрегери резултатът е най-точен, ако лицата не са консумирали храна и алкохол поне 15 минути преди вземането на проба.

Да научим повече за алкохолен дрегер

Подобни публикации

One thought on “Дрегер – Често задавани въпроси, част 2

    Коментарите са затворени.