НЕ КАРАЙ С АЛКОХОЛ НАД ЛИМИТА ОТ 0.5 ПРОМИЛА
ПРИ АЛКОХОЛ НАД 1.2 ПРОМИЛА - ОСТАВАШ БЕЗ КОЛА!
АКО КАРАШ С ДРОГА - ОСТАВАШ БЕЗ КОЛА!
БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА ПРИ ПОРЪЧКИ НАД 99 ЛВ. ДО ОФИС / АВТОМАТ

Тестове по слюнка или тестове по урина, част 1

Тестове по слюнка или тестове по урина, част 1

Тестове по слюнка ли са най-подходящите тестове за наркотици?

Времето за откриване на наркотици варира при различните видове тестове, а всеки метод за тестване има различни предимства и начини на използване. В тази поредица събираме факти и съвети за Вас относно тестването за наркотици.

Какви са разликите между тестовете за наркотици по слюнка и по урина? За какви случаи са подходящи различните видове тестове?

В този и следващите материали ще се занимаваме с тези въпроси по-подробно.

Слюнката: Какво представлява тя?

Хората произвеждат от половин до един литър слюнка на ден. Тя е съставена от 99.5% от вода. Останалата част е съставена от протеини и ензими. Слюнката поддържа устната кухина влажна, позволявайки да се преглъща, говори и да се усеща вкусът на храната. Някои от ензимите, които съдържа слюнката, имат за цел да защитават лигавица в устната кухина и зъбите от инфекции. Отделянето на слюнка може да се стимулира по различни начини: чрез движение на езика или челюстта, от кисели храни или при вида на една вкусна вечеря. Последните примери се отнасят до така нареченото стимулирано слюноотделяне, което е по-обилно от остатъчната слюнка.

Как наркотикът навлиза в слюнката?

Основните слюнчени жлези са паротидната, подчелюстната и подезичната. Те произвеждат слюнката в горната челюст зад кътниците и тази, достигаща френулума на езика (частта под езика). Слюнчените жлези са отделени от околните кръвоносни тъкани и съдове само с тънка ципа, съставена от епителните клетки. Много вещества, включително лекарства и наркотици, проникват лесно през тази мембрана и преминават от кръвта в слюнката. Това означава, че връзката между откриването на техните активни вещества в кръвта и в слюнката е много тясна.

Субстанции като кокаин, опиати (хероин), амфетамини и метамфетамини преминават от кръвта  в слюнката много лесно. За разлика от тях, активната съставка на марихуаната, тетрахидроканабинол,  преминава от кръвта към слюнката само в малки количества[1]. Въпреки това, употребата на марихуана може да бъде открита сигурно и надеждно чрез използване на тестове по слюнка, тъй като при пушенето й остава достатъчно количество депозит в устната кухина.

Правилно вземане на проба

Правилното взимане на проба е от ключово значение за получаване на коректни резултати с тестовете по слюнка DrugWipe®.  Важно е да се започне, като се направят няколко кръгови движения с езика във вътрешността на устата. Така се получава равномерно навлажняване и разпределение на наркотичните съставки по лигавицата на устната кухина. След това вече може да се вземе проба с подложката за вземане на проби на DrugWipe®, като я прокарате няколко пъти по повърхността на езика, натискайки леко. Пробите могат да бъдат събрани и под езика, от френулума. При взимане на достатъчно количество пробно вещество подложките за вземане на проби на DrugWipe® ще променят цвета си от червено в жълто.

Тест за наркотици по време на проверка на пътя от полицията

Пробите могат да бъдат събрани от полицейски служител директно на пътя по време на проверката. За разлика от тестовете по урина, фалшифицирането на проби от слюнката е практически невъзможно.

Поради това, че тестването по слюнка е много по-малко притеснително за шофьорите, те са по-склонни да сътрудничат при такъв тест. От друга страна този тип тестове са предпочитани и от взимащите пробата, тъй като няма пряк контакт с телесните течности на тествания.

Практически във всички случаи резултатите от тестване по слюнка могат да бъдат верифицирани и чрез кръвна проба, тъй като времето, в което могат да се открият активните съставки на наркотиците, е близко. Това предполага, че кръвната проба ще бъде взета кратко време след теста по слюнка. Ако това е спазено, се елиминира възможността пробата по слюнка да се окаже с фалшив положителен резултат, ако кръвната проба след това даде отрицателен такъв.

Тестовете по слюнка стават все по-популярни и развиват все по-голяма надеждност на резултата. В съвременната медицина се използват такива тестове и за откриване на различни заболявания. Дори през 2004 от Агенцията за контрол на храните и лекарствата в САЩ е одобрен тест по слюнка, който може да открие СПИН.

Благодарение на тясната си връзка с кръвните тестове, проверките с тест по слюнка са много ефективен и надежден метод за откриване шофьори, управляващи МПС под влияние на наркотици. Те дават съществен принос за безопасността на всички участници в движението и се препоръчват от German Road Safety Council[2]. Не на последно място, тези тестове намаляват разходите за лабораторни изследвания, което е полезно в условията на оптимизираните бюджети.

Вижте втората част, в която разглеждаме въпросите относно тестването по урина при проверки на пътя.

Графика за времевите прозорци на детекция в различните части на тялото:

В нашият каталог предлагаме разнообразни тестoве за дрога:

Референции:

[1] Spiehler et al.: Problems of Forensic Sciences, vol XLII, 2000, 160 – 168

[2] https://www.dvr.de/drogen/drogenschnelltests.htm, April 6, 2016