НЕ КАРАЙ С АЛКОХОЛ НАД ЛИМИТА ОТ 0.5 ПРОМИЛА
ПРИ АЛКОХОЛ НАД 1.2 ПРОМИЛА - ОСТАВАШ БЕЗ КОЛА!
АКО КАРАШ С ДРОГА - ОСТАВАШ БЕЗ КОЛА!
БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА ПРИ ПОРЪЧКИ НАД 99 ЛВ. ДО ОФИС / АВТОМАТ

Дава ли фалшив положителен резултат водата за уста при проверка с дрегер?

Дава ли фалшив положителен резултат водата за уста при проверка с дрегер?

Много хора ползват сутрин и вечер вода за уста за почистване, изплакване и подобряване на дъха. Както е известно обаче, тя съдържа алкохол.

Да си представим случай, при който след използването на вода за уста, лицето Х се качва на автомобила си, но го спират за проверка и го тестват за алкохол с дрегер.

Ще отчете ли дрегерът наличието на концентрат?

И как, ако дрегер устройството покаже наличие на алкохол, човекът ще обясни на полицаите, че не е пил, а просто си е измил зъбите и е използвал вода за уста, а пък в нея има алкохол с цел дезинфекция на устната кухина?

Дрегер устройството е предназначено да анализира само въздуха, който идва дълбоко от белите дробове. Въздухът, който идва от белите дробове, се нарича алвеоларен въздух и концентрацията на алкохол в него е много точно свързана със съдържанието на алкохола в кръвта. Затова, когато се продухва в дрегер, е необходимо да се издиша определено количество въздух преди анализаторът да вземе проба. Това е причината да се твърди, че съдържанието на устната кухина не влияе на резултата от теста.

Все пак, при преминаването на алвеоларния въздух от белите дробове през устата, той може да поеме известно количество остатъчни алкохолни молекули, които се намират там. Този алкохол се нарича ‘‘устен алкохол‘‘ и не е непременно свързан с консумацията на спиртни напитки от даденото лице. Въпреки това може да се стигне до случай на засичане наличие на алкохол в организма от дрегер устройство. Пак повтаряме – тук става дума не за случаите, когато са консумирани спиртни напитки, а за ползване на продукт за лична хигиена, съдържащ алкохол. Затова не е задължително въпросният шофьор да  бъде в нетрезво състояние.

Конкретният отговор относно това дали дрегер би засякъл алкохол след употреба на вода за уста е – ДА, възможно е. Съществуват случаи, при които по една или друга причина след употребата на вода за уста дрегер устройството дава фалшив положителен резултат за наличие на алкохол. Има и случаи, когато лицето е консумирало умерено количество спиртни напитки, след което е ползвало вода за уста и резултатът от дрегера показва по-висока концентрация на алкохол от реалната.

Как още дрегерът може да засече алкохол от устната кухина?

Съдържанието на алкохол в различни медикаменти и храни може да бъде причина за проблеми с органите на реда при евентуален тест с дрегер. Алкохол може да бъде засечен в много от лекарствата за кашлица, някои капки за нос, съдържащи ментол, вода за уста, дори и в някои видове дъвки.

Дрегер устройствата могат да открият наличието на алкохол в организма след случаи, за които вероятно не бихте се сетили.

Да речем, че сте си правили пиърсинг на устата. Ако той е поставен скоро и в момента го третирате с препарат за дезинфекция на рани, със сигурност при евентуален тест с дрегер ще бъде отчетено, че имате алкохол в организма.

Друг случай е ако сте били на зъболекар. В някои от лекарствата за лечение на зъбите има алкохол. Отново – ако се направи тест с дрегер, то ще бъдат засечени  промили.

Въпреки че нито един от посочените по-горе случаи на засечен алкохол в устата не е свързан с интоксикация на организма, всички те могат да доведат до фалшив положителен резултат при проверка с дрегер.

Нещата, които поставяме в устата си (вода за уста, медикаменти, храни, богати на протеини, дъвки и др.) могат да доведат до производството на алкохолни изпарения. Така при тестване с дрегер не е изключено да се окаже, че ще бъде засечено наличие на алкохол в организма ни. Това пък в неподходящия момент може да доведе до създаване на проблеми с органите на реда или с работодателя, ако подлага на проверки работниците.

Тези фалшиви положителни резултати обикновено са малко, в рамките на 0.1 – 0.3 промила и освен това са доста краткотрайни. Обикновено 15 минути са достатъчни, за да изчезне алкохолът от устата. Затова обикновено контролните органи правят повторен тест след 15-20 минути.

Важен фактор във връзка с фалшивите положителни резултати е допустимата горна граница на съдържание на алкохол в кръвта. За повечето държави в ЕС тя е 0.5 промила за шофиране (за шофьори с категория А и В). Тоест резултат до 0.2 промила няма да ви създаде неприятности, а това са и обичайните стойности при фалшив положителен резултат. Ако обаче бъдете засечен с 0.8 промила при тест с дрегер, не бихте могли да се оправдаете, че просто сте ползвали препарат за устна хигиена преди няколко минути.

Подборът на дрегер устройство също е важен фактор, за да бъде отчетено правилното ниво на алкохол в кръвта.

При нужда от контрол на персонала е важно да се избере уред, който изисква коректна проба и дава коректни резултати. Бюджетните дрегери за лична употреба е възможно да бъдат заблудени. Правилният избор на дрегер в тези случаи е сред професионалната гама – например индикативният дрегер Alcofind AF100S . Дрегер от този тип е чудесно решение за малки до средно големи фирми, които се нуждаят от достъпен, бърз и лесен за използване дрегер. Плюс на ALCO-SCREEN е, че не използва сменяеми мундщуци, което прави експлоатацията му икономична и хигиенична. Резултатът се показва визуално чрез светодиодна индикация (зелен, жълт, червен цвят), съпроводени със звуково предупреждение, и е лесен за интерпретиране.