НЕ КАРАЙ С АЛКОХОЛ НАД ЛИМИТА ОТ 0.5 ПРОМИЛА
ПРИ АЛКОХОЛ НАД 1.2 ПРОМИЛА - ОСТАВАШ БЕЗ КОЛА!
АКО КАРАШ С ДРОГА - ОСТАВАШ БЕЗ КОЛА!
БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА ПРИ ПОРЪЧКИ НАД 99 ЛВ. ДО ОФИС / АВТОМАТ

5 съвета за предотвратяване на погрешни резултати при тест с дрегер

5 съвета за предотвратяване на погрешни резултати при тест с дрегер

Пили сте едно или две питиета, но не чувствате, че сте под влиянието на алкохол и решавате да шофирате. Въпреки това, Вие сте спрян по подозрение за шофиране в нетрезво състояние и Ви се предлага избор между тест с дрегер или кръвно изследване (в някои държави се взема проба и от урина). Повечето шофьори избират тест с дрегер устройство. Какво се оказва обаче? Има определени случаи, при които пробите от дрегера може да не са верни и в гореизложената ситуация да обрече на провал шансовете да докажете невинността си.

Ето няколко съвета, които да вземете предвид, преди да се съгласите на тест с дрегер:

Ако сте пушач

При пушачи понякога могат да бъдат отчетени отклонения при вземане на проба с дрегер. Научните изследвания показват, че пушенето може да повиши резултата от теста значително – достатъчно, за да ви таксуват и дори да ви подведат под съдебна отговорност за шофиране в нетрезво състояние. Това е така, защото повечето устройства за анализиране на дъх лъжливо ще хванат наличието на ацеталдехид. Ацеталдехидът е съединение, което се произвежда в черния дроб, в малки количества като страничен продукт от преработката на алкохола. Учените са категорични, че концентрациите на ацеталдехид в белите дробове на пушачите са далеч по-големи от тези при непушачите. Това води до момент, в който дрегер устройството не може да направи разлика между алкохол и ацеталдехид. Следователно не е изключено тестът да даде по-високи резултати, ако човек е пушач.

Ако страдате от диабет

Ако сте диабетик, е възможно понижаване на кръвната захар. При този случай Вие също трябва да избегнете тест с дрегер. Какво става, за да бъдат отчетени неточни резултати? При диабет страничният продукт на хипогликемията (ниско ниво на кръвната захар), още наречен кетоацидоза, предизвиква производството на ацетон, който ще бъде уловен от дрегер устройството. С други думи – алкотестерът, който тества дъха, ще даде положителни резултати заради наличието на ацетон в организма. Допълнителни проблеми създава фактът, че реакциите на човек в ранните етапи на диабет включват замаяност, замъглено виждане, неясен говор, слабост, загуба на координация и объркване – тоест симптоми, които полицаят търси: най-ясни признаци на човек под влиянието на алкохол. И всичко това води до арест и доста обяснения, докато се намери истината.

Ако сте на хранителен режим режим – нисковъглехидратен прием, гладуване

Ако сте на диета с ниско съдържание на въглехидрати или просто не сте хапвали скоро нищо, съветът е да избягвате тест с дрегер устройство. Напълно нормално е поради различни стечения на обстоятелствата и здрави индивиди да изпитват временни условия на ниска кръвна захар след консумация на малки количества алкохол, което води до преувеличени, но фалшиви симптоми на интоксикация. Гликемията на гладно може да съществува, когато един човек не се е хранил около 24 часа или е на нисковъглехидратна диета. Производството на глюкоза в черния дроб спира, докато алкохолът се разгражда. Резултатът: нивото на кръвната захар ще спадне и дори при употреба на съвсем малко алкохол се получават отклонения в показаните резултати при проба с дрегер.

При киселинен рефлукс

Ако имате киселинен рефлукс или сте се оригнали преди теста с дрегер, предпочетете да ви вземат кръвна проба за алкохол.  Причината е, че алкохолът от стомаха се качва в гърлото и устната кухина, където в продължение на 20 минути след това могат да бъдат отчетени по-високи стойности на алкохол в организма. Вследствие дрегер устройството ще увеличи количеството на алкохола в пробата от дъха и резултатът със сигурност няма да бъде реален. Това е така, защото при тест с дрегер се предполага, че се изследва проба, идваща от белите дробове, а не от стомаха или от устната кухина. Дрегер устройството няма как да индикира, че пробата на дъха не е от дробовете и съответно засича по-голямо ниво на алкохолно опиянение.

При използване на препарати за освежаване на уста – спрейове или вода за уста

В случай, че сте пили 1-2 питиета, и седнете зад волана, но Ви спре полиция и реши да ви тества за алкохол, никога не ползвайте спрей за освежаване на дъха. Те съдържат вещества, които могат да спомогнат за грешното отчитане на промилите алкохол в организма Ви при тест с дрегер. Освен това, ако преди да шофирате сте ползвали вода за уста, при проба със сигурност ще се окаже, че сте пили, тъй като тя съдържа алкохол с цел почистване и дезинфекция. Само за пример, водата за уста Listerinе съдържа 27% алкохол.

Ако се случи да изпаднете в някоя от гореизброените ситуации, за Вас ще е по-добре да предпочетете кръвен тест ьа алкохол.