НЕ КАРАЙ С АЛКОХОЛ НАД ЛИМИТА ОТ 0.5 ПРОМИЛА
ПРИ АЛКОХОЛ НАД 1.2 ПРОМИЛА - ОСТАВАШ БЕЗ КОЛА!
АКО КАРАШ С ДРОГА - ОСТАВАШ БЕЗ КОЛА!
БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА ПРИ ПОРЪЧКИ НАД 99 ЛВ. ДО ОФИС / АВТОМАТ

Улавят ли се нискоалкохолните напитки с дрегер?

Улавят ли се нискоалкохолните напитки с дрегер?

Навярно няма човек, който в топлите месеци да не посегне поне веднъж в седмицата към разхлаждащи нискоалкохолни питиета. Освен това много от нас са любители на традиционните за много от съседните страни напитки като боза, кефир или сок от грозде, които се употребяват сутрин със закуската. Както е известно, алкохолното съдържание на бозата е максимум 1,0 промил, тъй като се прави от смесена алкохолно-млечнокисела ферментация на брашно.

Любителите на киселото мляко пък няма как да не посегнат през деня към така освежаващия кефир, който в горещините утолява жаждата и дава нов тласък. Оказва се обаче, че млечно-киселата и полезна напитка има средно между 0,8 и 2,0 промила алкохол, което е проблем, особено ако човек бъде тестван с дрегер. Доста трудно ще бъде на човек, попаднал в тази ситуация, да обясни  на полицията, че преди малко с обяда е изпил 1-2 чаши студен кефир и е тръгнал обратно към работата, качвайки се на колата си. Или пък сутринта със закуската е изпил чаша боза.

Както и преди сме писали, допустимите стойности на алкохол в организма в Република България са между 0,5 и 1,2 ‰.

Интересен факт е, че в Русия, където кефирът е на голяма почит и надали има руснак, който не пие всеки ден от напитката, е забранено да се кара употребил какъвто и да е алкохол. Това значи – без кефир, без боза и без светла бира.

Руски учени провеждат експеримент, тъй като са заинтересовани дали алкохолните храни и питиетата с ниско съдържание на алкохол се хващат от дрегер устройствата и ако да – какви количества са нужни, за да мръдне стрелката на алкотестера. Изследването е направено с 5 души – трима мъже и две жени. Предоставят им избор между нискоалкохолна бира 3,7%, кефир, сок от грозде, бонбони тип “пияни вишни” с коняк и традиционната светла бира.

Една от жените, избрала “пияните” бонбони, изяжда 8 от тях и дрегер устройството не засича нищо. Мъжът, изпил чаша традицонна бира, след тест показва 0,5 промила. Този, който е пил кефир, дава идентични резултати – хванато е наличие на концентрат в кръвта.  Интересен момент е, когато след 1 чаша нискоалкохолна бира (3,7%) не е отчетен резултат от дрегер. След като човекът изпива още една чаша и минава малко време, алкотестерът засича ниво от 0,2 промила.  Гроздовият сок също издържа теста и не дава индикации, че след една чаша може да бъде отчетено наличие на алкохол в организма.

Друг е проблемът с нискоалкохолните напитки като бирата и сайдерите, които лятото са едни от най-предпочитаните. Често се случва човек да седне зад волана, изпил 2-3 бири.  Колко промила са това? Дали всеки, който изпие 300 мл бира, има еднаква концентрация на алкохол в организма? В предишни статии от Аlcotester.BG сме отговарили.

Нека все пак припомним основното:

Ако жена изпие 1 чаша бира, то тя ще бъде преработена от организма й след 4 часа. При мъжете ситуацията е различна. Силните половинки разграждат чаша бира (0,5 л) за 2 часа. Което значи, че дамите по природа се поддават на влиянието на алкохола по-лесно.

От своя страна всеки оргазнизъм е различен и това колко точно питиета ще му бъдат нужни, за да премине допустимата граница от 1,2 промила, също е строго индивидуално.

Едно е сигурно – тестът с дрегер може да има регулирираща функция. Устройствата са много удобно решение и превенция за това кога да бъде преустановен приемът на алкохол. На пазара се предлага широка гама от дрегер устройства. Има еднократни и професионални алкотестери, които са в помощ както на обикновения човек, така и на цели организации, фирми, медицински заведения, учреждения, училища и лаборатории.

За да се избегнат проблемите с властите, както и неприятните случки, когато човек е употребил нискоалкохолни напитки е препоръчително да има под ръка дрегер. Изключително удобен и лесно използваем дрегер за еднократна употреба е Freedrive. Този вид алкотестер е предпочитан от много хора, тъй като е на много достъпна цена, а резултатите са точни и бързи. Freedrive е  логичният избор на професионални шофьори, контрол над персонал или за лична употреба. Препоръчваме ви да имате в колата поне 10 бр. Test&Drive , не се знае на кой полицай ще попаднете при проверка.