НЕ КАРАЙ С АЛКОХОЛ НАД ЛИМИТА ОТ 0.5 ПРОМИЛА
ПРИ АЛКОХОЛ НАД 1.2 ПРОМИЛА - ОСТАВАШ БЕЗ КОЛА!
АКО КАРАШ С ДРОГА - ОСТАВАШ БЕЗ КОЛА!
БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА ПРИ ПОРЪЧКИ НАД 99 ЛВ. ДО ОФИС / АВТОМАТ

Възможно ли е резултатът от теста с дрегер да е грешен?

Възможно ли е резултатът от теста с дрегер да е грешен?

Изследвания показват, че при тестване с дрегер, броени минути след поглъщането на алкохол, резултатите могат да бъдат неточни, а дори и има вариант да не бъде засечено наличие на концентрат в кръвта. Защо е така? Причината за това е фактът, че на човешкия организъм са му нужни между 15 до 20 минути, за да започне усвояването на алкохола и той да попадне в кръвния поток. Практиката сочи, че ако се направи тест по проба от дъха веднага след консумацията на алкохол, резултатът може да е неточен. Добре да се отбележи, че развитието на технологиите довежда до производството на иновативни устройства, които могат да дадат точна информация за съдържанието на алкохол в кръвта точно по проба от дъха, и то по-малко от 15 минути след консумация.

Възможно ли е пробата от дъха да дава по-високи стойности алкохол, отколкото в действителност са?

Отговорът е, че е възможно да има отклонения при отчитането, но те не са толкова съществени.

Компетентни източници препоръчват в момента на продухването в дрегер за алкохол лицата да вземат дълбоко въздух и да издишат дълбоко от дробовете. Така се елиминира възможността, ако в устната кухина се е задържал вкус на алкохол, той да повлияе на цялостното измерване на промилите. Така дрегер устройство ще отчете точните промили на концентрата в организма.

Някои видове концентрати са по-ароматни от други. Сред тях са бирата, вината, ракията и уискито, както и ликьорите. С най-малка остатъчна миризма са водката и джинът например.

Нормалният обем издишан въздух при обикновения човек в условия на тестване с дрегер е около 5000 мл.  Устройството първо отчита първата част, която е най-голяма в размер от 3500 мл. Обичайно резултатът се пренебрегва, тъй като идва от хранопровода и устната кухина. За реални резултати алкотестерът взема последните 1500 мл. въздух, които дават точните промили в организма.  Така изследван бива въздухът от най-дълбоката част от белите дробове, където съдържанието на алкохол е на-близо до това в кръвния поток.

Възможно ли е алкотестерите да отчитат по-големи промили при диабетиците?

Възможно е при ограничен брой модели дрегери тестът на човек с диабет да покаже по-висока от реалната концентрация на алкохол в кръвта

Оказва се, че алкохолът в кръвта на диабетиците може да бъде отчетен в по-голяма стойност от дрегер. Според  NHTSA (националната американска агенция за безопасност на движението), тези хора по принцип имат високи нива на ацетон в дъха. Оказва се, че същото важи и за лицата, които често се подлагат на екстремни диети, включително гладуване и хранителни режими с ниско съдържание на въглехидрати.

Ацетонът е вещество, което е погрешно идентифицирани като етанол (също наречен етилов алкохол) от някои алкотестери. Затова ние препоръчваме, когато пристъпите към закупуване на дрегер, да се уверите, че той е с гарантирани качества и сигурно отчитане на промилите на алкохол в организма.

Дрегер от сериите Dingo и Alcogran със сигурност са неотзивчиви към ацетона и няма да дадат погрешни резултати, ако лицето, което се тества, попада в по-горе изброените категории. Технологиите, по които са направени тези алкотестери, са иновационни, прецизни и много деликатни.

Лекарите посочват основните правила за приемане на алкохол от диабетиците, които могат да се следват и от останалите хора. Сред тях са – алкохол да не се приема на гладно, а винаги заедно със сложни въглехидратни храни. Не е препоръчително лица със затлъстяване или наднормено тегло да пият алкохол. Причината – алкохолът, особено подсладеният, съдържа много калории и въглехидрати. Консумацията на подсладените алкохолни напитки отначало повишава кръвната захар, но след това остава рискът за хипогликемия.

Една чаша бира съдържа същото количество въглехидрати, колкото чаша мляко (4.5%).

Как да се справим при случай на прием на повече алкохол?

Сред решенията са лицето да приеме допълнително храна преди лягане, да следи нивата на инсулин в кръвта вечерта и сутринта. Закуската да бъде обилна.

* Alcotester.BG не толерира употребата на алкохол от хора, които имат здравословни проблеми.