EN ISO 9001:2015 & ISO 14001:2015 company

Как да почистваме дрегер

Как да почистваме дрегер

Дрегерите имат близък контакт с телесни течности и затова са рисков фактор за предаване на патогени. Ползването на нов мундщук е задължително, а какво друго се препоръчва да се спазва при проверки на служители с дрегер може да прочетете тук. Как да почистваме обаче самия дрегер, без да рискуваме да увредим чувствителния сензор?

След използването може да почистваме дрегера, а по време на епидемии е добре и да го дезинфектираме с подходящ дезинфектант. За целта трябва да се избере подходящ дезинфектант. Повечето дезинфектанти съдържат етанол (етилов алкохол, спирт), а той е противопоказан за дрегерите за алкохол. При попадане на алкохол с висока концентрация в сензора той може да бъде увреден или дори напълно унищожен.

Предлагаме Ви няколко съвета за правилно почистване и дезинфекциране на дрегери:

  • Важно е да се помни, че ЗА ДЕЗИНФЕКЦИЯ НЕ ТРЯБВА ДА СЕ ИЗПОЛЗВА ПРЕПАРАТ НА СПИРТНА ОСНОВА! Това може да повреди уреда!
  • Препоръчително е да се ползва дезинфекцираща мокра кърпичка, която не съдържа алкохол. Обикновените антибактериални кърпички и препарати може да не са ефективни за вируси. Изберете препарат, на който изрично да е отбелязано, че е с вирусоцидно действие, например Incidin™ Oxywipe S.
  • Може да се използват и други подходящи дезинфектанти, например Incidin™ Oxyfoam S или подобни, които НЕ СЪДЪРЖАТ АЛКОХОЛ.
  • Дори избраният препарат-спрей за почистване да не съдържа алкохо, в никакъв случай не пръскайте директно алкотестера със спрея! Аерозолните частици от дезинфектанта, попаднали в сензора, могат да повлияят на точността му или да го увредят. Нанесете дезинфектанта на чиста кърпа и с нея избършете внимателно дрегера, след което го оставете да изсъхне.

Подходящи активни вещества, с които да почистваме дрегер, са: хлорни, алдехиди, окислители, йодни, четвъртични-амониеви съединения.

Неподходящи активни вещества,  с които да почистваме дрегер, са: етанол (етилов алкохол, спирт), метанол (метилов алкохол, дървесен спирт, антифриз), пропанол, изопрпоанол и други производни на алкохола вещества.

Alcotester.bg