НЕ КАРАЙ С АЛКОХОЛ НАД ЛИМИТА ОТ 0.5 ПРОМИЛА
ПРИ АЛКОХОЛ НАД 1.2 ПРОМИЛА - ОСТАВАШ БЕЗ КОЛА!
АКО КАРАШ С ДРОГА - ОСТАВАШ БЕЗ КОЛА!
БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА ПРИ ПОРЪЧКИ НАД 99 ЛВ. ДО ОФИС / АВТОМАТ

Как да почистваме дрегер

Как да почистваме дрегер

Дрегерите за алкохол имат близък контакт с телесни течности и затова са рисков фактор за предаване на патогени. Ползването на нов мундщук е задължително, а какво друго се препоръчва да се спазва при проверки на служители с дрегер може да прочетете тук. Как да почистваме обаче самия дрегер, без да рискуваме да увредим сензора?

След използването може да почистваме дрегера, а по време риск от епидемии е добре редовно да го дезинфектираме с подходящ препарат, но трябва да се избере подходящ дезинфектант. Повечето от тях съдържат етанол (етилов алкохол, спирт), а той е не е най-добрият приятел за дрегерите за алкохол защото е с много висока концентрация. При попадане на алкохол с висока концентрация в сензора той може да го “отрови” което да доведе до завишени резултати или до фалшиви положителни измервания. В някои случаи високите концентрации алкохол могат да увредят сензора.

Предлагаме Ви няколко съвета за правилна поддръжка, почистване и дезинфекция на дрегери за алкохол:

  • ПРЕПОРЪЧВАМЕ ЗА ДЕЗИНФЕКЦИЯ ДА НЕ СЕ ИЗПОЛЗВАТ ПРЕПАРАТИ НА СПИРТНА ОСНОВА! При невнимателно използване на дезинфектантии с алкохол може да повредите уреда.
  • Използвайте дезинфекцираща мокра кърпичка, която не съдържа алкохол, но обикновените антибактериални кърпички и препарати може да не са ефективни за вируси. Затова изберете препарат на който изрично е отбелязано, че има вирусоцидно действие, например Incidin™ Oxywipe S.
  • Може да се използват и други подходящи дезинфектанти, например Incidin™ Oxyfoam S или други подобни, които НЕ СЪДЪРЖАТ АЛКОХОЛ.
  • Дори избраният препарат-спрей за почистване да не съдържа алкохо, не пръскайте директно алкотестера със спрея. Аерозолните частици от дезинфектанта, попаднали в сензора, могат да повлияят на точността му или да го увредят. Най-добре нанесете от дезинфектанта на чиста кърпа и с нея избършете внимателно дрегера, след което го оставете да изсъхне.

Подходящи активни вещества, с които да почистваме дрегер, са: хлорни, алдехиди, окислители, йодни, четвъртични-амониеви съединения.

Неподходящи активни вещества,  с които да почистваме дрегер, са: етанол (етилов алкохол, спирт), метанол (метилов алкохол, дървесен спирт, антифриз), пропанол, изопрпоанол и други производни на алкохола вещества.

Alcotester.bg