НЕ КАРАЙ С АЛКОХОЛ НАД ЛИМИТА ОТ 0.5 ПРОМИЛА
ПРИ АЛКОХОЛ НАД 1.2 ПРОМИЛА - ОСТАВАШ БЕЗ КОЛА!
АКО КАРАШ С ДРОГА - ОСТАВАШ БЕЗ КОЛА!
БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА ПРИ ПОРЪЧКИ НАД 99 ЛВ.

Тестване за алкохол и за наркотици на работното място

Тестване за алкохол и за наркотици на работното място

Употребата на алкохол и наркотици води до проблеми както за самата личност, така и за работодателите, които заради тази относително масова практика са принудени да провеждат тестване на работното място на персонала с дрегери за алкохол и тестове за наркотици. Това със сигурност се отразява негативно при изграждането на взаимно доверие между работник и работодател.

Изследване в Австралия е показало, че по време на работа един на всеки петнадесет служители взима дрога, а всеки пети употребява алкохол между 1 и 3 пъти седмично. Според проучването, в 50% от случаите на засечени служители те са постъпвали на работа във видимо нетрезво и неадекватно състояние.  Най-често използваната дрога е канабисът, а бирата, водката и уискито били сред предпочитаните напитки.

Според друго изследване,  отново в Австралия, една трета от участниците признават, че употребата на канабис често им създава проблеми в службата, като значително намалява уменията им за работа и безопасно извършване на действия. Около 39% от участниците, попълнили анкетата, споделят, че техните работодатели не са ги тествали никога с за алкохол или за наркотици.

Активната съставка на канабиса (марихуана) е веществото THC, което не е с висок риск от пристрастяване. В последните години има активна дискусия за легализиране на марихуаната (в редица държави като Холандия, няколко щата в САЩ и други, употребата му вече е легална), но навсякъде, без изключения!, е абсолютно забранено управлението на МПС след употребата му, защото води до замаяност, неадекватно мислене, загуба на равновесие и координация, намалена концентрация и нарушена способност за завършване на сложни задачи. Други наркотици имат обратнота действие, но пак водят до повишен риск, заради неадекватна преценка на собствените възможности.

Мащабно проучване, направено в рамките на 12 месеца през 2010 год. по поръчка на австралийска агенция за наблюдение на домакинствата, дава следните данни:

Употреба на алкохол:

 • 50% от хората, прекалили с алкохола предната вечер, ходят на работа на сутринта, като 25% от тях често работят професии, от които зависи животът на други хора!
 • 45 % от хората, прекаляващи с алкохола, се държат агресивно;
 • 35% упражняват физическо насилие върху някого по време на алкохолно опиянение;
 • 25% от населението са лица, управлявали превозно средство под въздействието на алкохол.

Употреба на наркотици:

 • 38% от хората са управлявали превозно средство под въздействие на наркотици;
 • 20% отиват на работа дрогирани;
 • 15% управляват опасни машини под въздействието на наркотици;
 • 15% се държат агресивно след употреба на наркотици;
 • 14% упражняват физическо насилие върху някого след употреба на наркотици.

У нас

Каква е ситуацията в България? Все още не се поддържа официална статистика по въпроса, но и с просто наблюдение и следене на пресата е ясно, че картината не е много по-различна както за алкохола, така и за наркотиците.

Употребата на алкохол по време на работа е проблем както преди, така и по време на изпълнение на служебните задължения. Българските работодателите все още рядко предприемат адекватни мерки като тестване на работното място за наркотици или вземане на проби с дрегер за алкохол. Въпреки това се наблюдава положителна тенденция и все по-често малки, средни и големи родни фирми се снабдяват с дрегери и тестове за наркотици. За това помагат и предписанията на службите по трудова медицина.

За разлика от българските фирми, чуждестранните компании в България обикновено имат изготвени процедури за управление на риска и при тях такъв контрол е канализиран и по-често срещан, особено в индустрията. Това се дължи както на техният опит, така и на значително по-високите нива на отговорност на работодателите в развитите държави. Наличието на различни форми на тестване на работното място на служителите е от жизненоважна необходимост, тъй като допринася за спокойствието, за безопасната работа и за безаварийно извършване на задълженията на служителите.

Дрегерите, подходящи за тестване на работното място, са различни, като зависи и в какъв ценови клас се намират. Препоръчително е за контрол на персонала да се ползва професионален дрегер, който най-добре да отговаря на спецификата на фирмата или организацията. Не е задължително да е скъп.  Ако фирмата е малка и не държи да прави всекидневен контрол, тогава подходящ модел може да бъде избран и сред персоналните дрегери, например Alcogran AG-125 или Dingo AT-2050 . Важно е да се знае, че не са подходящи модели тип “ключодържател” или дрегер, на които трябва да се подменя сензорният блок след всеки 200 теста.

Ако фирмата е голяма и с утвърдени организационни процеси, по-добре да се насочи към по-високата ценова гама професионални дрегери. Различните модели имат различни особености и характеристики. Така например характерното за дрегер ALCOTEST 7510   (който се използва от служителите на КАТ в България) е, че резултатите му имат доказателствена тежест в съда, а това може да е от голямо значение за организацията.

Тестовете за наркотици са разделени най-общо на:

 • тестове по урина, подходящи повече за домашни нужди и превенция;
 • тестове тестове по слюнка, подходящи за професионални нужди. Подходящ тест за наркотици за контрол на персонала е DrugWipe®2A CА/AM, засичащ минимални концентрации на най-разпространените дроги в България: канабис, амфетамин и метамфетамин (екстази).