НЕ КАРАЙ С АЛКОХОЛ НАД ЛИМИТА ОТ 0.5 ПРОМИЛА
ПРИ АЛКОХОЛ НАД 1.2 ПРОМИЛА - ОСТАВАШ БЕЗ КОЛА!
АКО КАРАШ С ДРОГА - ОСТАВАШ БЕЗ КОЛА!
БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА ПРИ ПОРЪЧКИ НАД 99 ЛВ. ДО ОФИС / АВТОМАТ

Може ли да бъде излъгано устройството дрегер?

Може ли да бъде излъгано устройството дрегер?

Надали има човек, който да не е нарушавал правилата. Шофирането след употребата на алкохол над определенан граница е в разрез със закона. Съществуват обаче схващания, че дрегерите могат да бъдат надхитрени чрез различни трикове. Оказва се, че това са митове и ние ще ги развенчаем с настоящата статия.

МИТ: Поставянето на медна пластинка под езика влияе на резултата устройството дрегер. НАПЪЛНО НЕВЯРНО!

ФАКТ: Схващането, че поставянето на пластинка в устата проваля точния резултат в полза на изследваното лице е погрешно. По никакъв начин медна, златна, платинена или друга пластинка ще повлияе на резултата. Пробвайте сами!

МИТ: Освежителите на дъха и водата за уста могат да причинят отчитането на по-ниски промили алкохол в кръвта. НАПЪЛНО НЕВЯРНО!

ФАКТ: Грешно твърдение, дори може да има обратен ефект. Освежители на дъха, като дъвки, ментови бонбони или спрейове могат да прикриват миризмата на концентрата, но те не могат да променят количеството на алкохол в дъха. При някои хора, поради здравословни проблеми или спазване на високобелтъчна диета дъхът им може да има естествен аромат на алкохол. Отделно, част от освежителите имат алкохол, следователно при проверка с дрегер промилите могат дори да се увеличат.

МИТ: Алкотестерът се надхитрява чрез смучене на монета. НАПЪЛНО НЕВЯРНО!

ФАКТ: Този градски мит е учудващо широко разпространен, но е напълно неверен.  Нито монета, нито използването на еликсири от билки, чесън, змийско масло или активен въглен са в състояние да объркат точното отчитане на концентрацията на алкохол в кръвта.

МИТ: Дрегерите засичат само алкохол и нищо друго. ЧАСТИЧНО ВЯРНО!

ФАКТ: Вещества, които съдържат малки количества алкохол, могат да доведат до фалшиво положителни резултати, например някои лекарства. Дрегерите, работещи на базата на полупроводников сензор могат наистина да се повлияят от съединения, подобни на молекулната структура на алкохола, като ацетон, който се намира в дъха на диабетици. Фалшиви резултати могат да бъдат отчетени и от изпарения на боя, лак, почистващи химикали, които съдържат спирт, както и някои пластмаси и лепила. Но това е вярно само за алкотестерите, базирани на полупроводникови сензори. Всички професионални, както последните години и повечето персонални дрегери работят на базата на електрохимически сензори. За тях това твърдение е напълно невярно!

МИТ: Може да излъжете дрегер с хипервентилация- ЧАСТИЧНО ВЯРНО, или ако задържите дъха си, преди да духнете – НАПЪЛНО НЕВЯРНО!

ФАКТ: Това е едно от най-сериозните твърдения, които  експерти подържат като верни. Съществува схващане, че хипервентилирането довежда до снижаване на промилите алкохол в кръвта с 10%. Това, фактически е тотално невярно, но в интерес на истината това е вярно по отношение на отчетения резултат с дрегер. Това се дължи на факта, че проверката за алкохол в кръвта с дрегера се извършва чрез анализ на концентрацията на алкохола в издишания въздух, а не директно с кръвен тест. Объркването на дрегера можа да се получи от промяна на баланса на насищане с молекули на алкохола от кръвта през алвеолите на белия дроб. Хипервентилация  нарушава този баланс, а това води до отчитане на по-нисък резултат на дрегера. Но този ефект е много кратък, защото балансът се възстановява след 3 до 5 секунди. Приемаме този МИТ за частично верно, а не напълно вярно, защото ефектът е много краткотраен и реално е много трудно приложим при проверка пред униформени: те са наясно с това и ще усетят, че хитрувате чрез хипервентилиране.  Ако се тествате сами – с хипервентилиране ще излъжете само себе си (или приятелите), но не е и при реална проверка за алкохол на пътя в контролирана от органите на реда среда. Освен това понижението на резултата е максимум 10%, а това е без значение ако сте с 1 промил в момента: колкото и да хипервентилирате, няма как резултатът на дрегера да спадне наполовина!

Същите ескперти са на мнение, че при задържане на дъха се увеличава концентрацията и съответно при тест с дрегер промилите могат да се окажат повече. Това е вярно! По същата физиологична причина, обяснена по-горе. При задържане на дъха се нарушава баланса, но този път в обратна посока.

Много често задаван въпрос е дали дрегерите са 100% точни. Алкотестерите са продукти, които надеждно определят присъствието на алкохол в организма, но точността на резултатите може да варира значително, особено в случаите, когато  устройството не е добре поддържано. Затова е препоръчително алкотестерите да се подържат според изискванията на производителя и периодично да се изпращат в специализиран сервиз за проверка и калибровка.

Разбира се, точността на дрегерите от професионалния клас е по-голяма в сравнение с персоналните. Причината е в по-сложното им технологично устройство и по-прецизните сензори, отчитащи концентрацията на алкохол във взетата проба.

И накрая един любопитен факт. Потърсихме в мрежата с колко най-много промила алкохол в кръвта са били регистрирани случаи и къде.

И ако смятате, че е в Русия, то това не е съвсем вярно или поне не е отчетено в масмедиите. Според CBC News в Канада е хванат 67-годишен български гражданин, чиито стойности на алкохол в организма са 9,14 промила. Мъжът е бил заловен от местната полиция, след като предизвикал лека катастрофа. Пред погледите на изумените полицаи тестът с дрегер показал смайващия резултат. Случаят се развива през 2004 г. Мъжът е откаран незабавно в болница. За да бъде сигурен рекордният резултат, лекарите направили още 5 кръвни теста, които показали отново същата стойност.

Друг интересен случай е през 2013 г., когато е хванат 40-годишен мъж с 13.74 промила алкохол в кръвта, жител на полския град Нова Демба. Човекът спокойно може да бъде сметнат за едно от медицинските чудеса, тъй като се смята, че концентрация над 5 промила в кръвния поток е с отравяне с опасност от летален изход. Все пак лекарите успяват да спасят поляка. Не е ясно обаче дали това са реалните стойности на концентрата. Както споменахме по-горе, ако не се поддържа добре – всеки дрегер може да даде дефект и да покаже странни стойности.

Ние от Alcotester.BG за пореден път напомняме, че шофирането след употреба на алкохол, особено над 0.5 промила е опасно и забранено. Най-добрият начин да проверите дали сте готови за път е чрез тест с дрегер!