Дрегер – Често задавани въпроси, част 3

Когато избирате дрегер (алкотестер), сравнението на характеристиките на моделите може чувствително да улесни Вашия избор.

Дрегерите, освен според предназначението – за лична или професионална употреба, могат да се различават и по начина, по който работят, както и наличието на различни допълнителни функции, освен основната – измерване на алкохола в издишания въздух.

Тук накратко ще обясним част от техническите параметри, които може да видите в описанията на продуктите, предлагани от Alcotester.BG.

Предназначение и дневно натоварване

Какви са Вашите нужди? Желаете уред за лично ползване или Ви е нужен за проверка на персонал? Дневното натоварване, изразено в брой тестове, е препоръчителен, усреднен брой тестове на ден, калкулиран на база специфични характеристики на апарата и препоръчания от производителя интервал на проверка. Важно е да прецените добре какви са нуждите Ви, за да не се окажете с уж бюджетен модел, който поради претоварване се налага да обслужвате много по-често, отколкото малко по-скъп професионален уред.

Скорост на измерване

Скоростта е важна характеристика, за да не се образува задръстване в случай на повтарящи се тестове, например при масови проверки на служители. Скоростта обикновено се измерва в брой повтарящи се безалкохолни проби в минута. Съшествено е дали алкотестерът се нуждае от рестартиране за следващ тест, или той може да се извърши веднага. Повечето дрегери за лично ползване автоматично се изключват след тест и е необходимо да ги включите и изчакате влизане в готовност за нов тест, затова с тях може да се направят не повече от 2 теста в минута. Някои модели за лично ползване позволяват провеждане на следващ тест без необходимост от рестарт, но отново скоростта е в рамките на 2 до 3 теста в минута. Всички професионални дрегери позволяват провеждане на следващ тест с минимално време за подготовка, затова скоростта при професионалните дрегери обикновено е 5-6 теста в минута, а моделите, работещи безконтактно (без използване на мундщук), могат да се справят без особено затруднение и с 10-12 теста в минута. Изключение са дрегерите с най-високи изисквания за точност (метрологични и доказателствени) – при тях времето за подготовка за следващ тест може да отнеме до 90 секунди.

Диапазон на измерване

Това са границите, в които на дисплея на уреда се изписва точното съдържание на алкохол в промили (или в друга избрана единица). Някои модели показват резултати до 2,5 ‰, което е повече от достатъчно. Повечето дрегери за лична употреба са с диапазон до 4,0 промила, а професионални модели са от 5,0 до 8,0 промила. Реално, диапазонът на измерване няма голямо значение: при всяко значение над 0.2 промила (или 0.5 промила) – алкохолната концентрация в кръвта е над допустимите граници за шофиране, като грешката при измерване е достатъчно малка, а крайните стойности в диапазона са значително по-високи. Няма голямо значение дали показанията са до 2.5 промила или 3.5 промила, ако допустимата граница е 0.5 промила, нали?  Повечето дрегери имат сигнал за надвишаване на горната граница на диапазона, което най-често се дължи на остатъчен алкохол в устата, а не на опасно алкохолно отравяне.

Автономност

Това е период от време, в който алкотестерът може да работи автономно (интервал от време или брой тестове), преди да се наложи да смените батериите или да презаредите акумулатора. Повечето съвременни модели са изключително пестеливи в това отношение: типични показатели за дрегерите с електрохимически сензори са 1000 теста. Затова смяната на батерии или зареждане на акумулатора се налага по-често заради ефекта на саморазряд. Обикновено тази характеристика не е особено важна; изключение е, ако дрегерът ще се употребава при ниски температури.  Ако ще правите масови проверки при външни условия и в зимния период, обърнете внимание на тази характеристика. Повечето професионални дрегери се предлагат с адаптер за запалка за кола, което позволява бързо възстановяване на заряда на акумулаторите. Някои модели позволяват работа както със стандартни алкални батерии, така и с акумулаторни Li-Ion или NiMH пакети, като Li-Ion акумулатори предлагат по-голям капацитет и издържливост в студено време.

Моделите, използващи полупроводников сензор, имат по-голяма консумация на електричество за работата си, затова типични стойности при тях са до 200 теста с един комплект батерии.

Съхранение на данните за направените измервания 

Високият клас дрегери, за лични или професионални нужди, имат вградена вътрешна памет за направените измервания и техните резултати.

Отпечатване на резулата

Това е полезна функция за работодателя при потенциален бъдещ спор след дисциплинарно уволнение. Тази функционалност е типична за повечето професионалните модели – отпечатва резултата черно на бяло с дата, час и подпис на тестваното лице. Самият принтер се предлага отделно. Alcotester.BG предлага модели с опция за печат.

Тип и метод на взимане на пробата 

Според нуждите можете да избирате между модели дрегери, които тестват с мундщук, както и такива, които извършват тестове без мундщук. Важно е да се отбележи, че при тестването с мундщук виждате резултата, изписан в промили (или друга избрана единица), а при безконтактното (без мундщук) тестване резултатите са индикативни – текстово “има/няма алкохол” или съответен светодиод.

Моделите за безконтактно тестване са особено подходящи при среден към засилен човекопоток, когато трябва да се провери голям брой хора за кратко време. Комбинираните модели, които предлагат и двете функции, ще Ви спестят разходи за закупуване на два уреда – можете да извършвате бързи последователни тестове без мундщук, а ако уредът индикира наличие на алкохол – да тествате само конкретното лице с мундщук за точен резултат.

Подобни публикации

Please add some widgets here!