EN ISO 9001:2015 & ISO 14001:2015 company

Често задавани въпроси за дрегер, част 3

Често задавани въпроси за дрегер, част 3

Когато избирате уред (алкотестер), сравнението на характеристиките на моделите може чувствително да улесни Вашия избор. В тази връзка е нужно да имате отговор на някои основни въпроси за дрегер, които касаят как, кога и колко ще го използвате.

Дрегерите, освен според предназначението – за лична или професионална употреба, могат да се различават и по начина, по който работят. Разлики се наблюдават и при наличието на различни допълнителни функции, освен основната – измерване на алкохола в издишания въздух.

Тук накратко ще обясним отговорим на част тези въпроси, касаещи техническите параметри в описанията на продуктите, предлагани от Alcotester.BG.

Предназначение и дневно натоварване

Това е един от основните въпроси за дрегер и избора му.

Какви са Вашите нужди? Желаете уред за лично ползване или Ви е нужен за проверка на персонал? Дневното натоварване, изразено в брой тестове, е препоръчителен, усреднен брой тестове на ден, калкулиран на база специфични характеристики на апарата и препоръчания от производителя интервал на проверка. Важно е да прецените добре какви са нуждите Ви, за да не се окажете с уж бюджетен модел, който поради претоварване се налага да обслужвате много по-често. В подобен случай първоначалната малка инвестиция във времето излиза доста по-солено, отколкото малко по-скъп професионален уред.

Скорост на измерване

Скоростта е важна характеристика, за да не се образува задръстване в случай на повтарящи се тестове, например при масови проверки на служители. Скоростта обикновено се измерва в брой повтарящи се безалкохолни проби в минута. Съшествено е дали алкотестерът се нуждае от рестартиране за следващ тест, или той може да се извърши веднага.

Повечето дрегери за лично ползване автоматично се изключват след тест и е необходимо да ги включите и изчакате влизане в готовност за нов тест. Затова с персонален дрегер може да се направят не повече от 2 теста в минута. Някои модели за лично ползване позволяват провеждане на следващ тест без необходимост от рестарт, но отново скоростта е в рамките на 2 до 3 теста в минута.

Всички професионални дрегери позволяват провеждане на следващ тест с минимално време за подготовка. Затова скоростта при професионалните дрегери обикновено е 5-6 теста в минута. моделите, работещи безконтактно (без използване на мундщук), могат да се справят без особено затруднение и с 10-12 теста в минута. Изключение са дрегерите с най-високи изисквания за точност – метрологични и доказателствени. При тях времето за подготовка за следващ тест може да отнеме до 90 секунди.

Диапазон на измерване

Това са границите, в които на дисплея на уреда се изписва точното съдържание на алкохол в промили (или в друга избрана единица). Някои модели показват резултати до 2,5 ‰, което е повече от достатъчно. Повечето дрегери за лична употреба са с диапазон до 4,0 промила. Професионалните модели достигат граница от порядъка на 5,0 до 8,0 промила.

Реално, диапазонът на измерване няма голямо значение. При всяко значение над 0.2 промила (или 0.5 промила) – алкохолната концентрация в кръвта е над допустимите граници за шофиране, като грешката при измерване е достатъчно малка. Всъщност крайните стойности в диапазона са значително по-високи. Няма голямо значение дали показанията са до 2.5 промила или 3.5 промила, ако допустимата граница е 0.5 промила, нали?

Повечето дрегери имат сигнал за надвишаване на горната граница на диапазона, което най-често се дължи на остатъчен алкохол в устата, а не на опасно алкохолно отравяне.

Автономност

Сред важните въпроси за дрегер и експлоатацията му е неговата автономност. Това е период от време, в който алкотестерът може да работи,преди да се наложи да смените батериите или да презаредите акумулатора. Този период може да се индикира като брой тестове или като часове работа.

Повечето съвременни модели са изключително пестеливи в това отношение: типични показатели за дрегерите с електрохимически сензори са 1000 теста. Смяната на батерии или зареждане на акумулатора се налага по-често заради ефекта на саморазряд.

Обикновено този ефект не е от особено значение. Изключение е, ако дрегерът ще се употребава при ниски температури. Ако ще правите масови проверки при външни условия и в зимния период, обърнете внимание на тази характеристика. Повечето професионални дрегери се предлагат с адаптер за запалка за кола. Това позволява бързо възстановяване на заряда на акумулаторите.

Някои модели позволяват работа както със стандартни алкални батерии, така и с акумулаторни Li-Ion или NiMH пакети, като Li-Ion акумулатори предлагат по-голям капацитет и издръжливост в студено време.

Моделите, използващи полупроводников сензор, имат по-голяма консумация на електричество за работата си, затова типични стойности при тях са до 200 теста с един комплект батерии.

Съхранение на данните за направените измервания 

Под това се разбира вътрешна памет в самия уред за направените тестове и техните резултати. Високият клас дрегери, за лични или професионални нужди, имат вградена вътрешна памет за направените измервания и техните резултати.

Отпечатване на резулата

Част от предлаганите модели дрегери предлагат опция за отпечатване резултата с мобилен принтер. Това е полезна функция за работодателя при потенциален бъдещ спор след дисциплинарно уволнение. Тази функционалност е типична за повечето професионалните модели – отпечатва резултата черно на бяло с дата, час. Върху разпечатката се полага подпис на тестваното лице. Самият мобилен принтер се предлага отделно. Разгледайте моделите с опция за печат.

Тип и метод на взимане на пробата 

Според нуждите можете да избирате между два модела дрегери. Повечето модели тестват с мундщук, а има и такива, които извършват тестове без мундщук. Важно е да се отбележи, че има разлика във визуализацията на резултата. При тестването с мундщук виждате резултата, изписан в промили (или друга избрана единица). При при безконтактното (без мундщук) тестване резултатите са индикативни – текстово “има/няма алкохол” или съответен светодиод.

Моделите за безконтактно тестване са особено подходящи при среден към засилен човекопоток, когато трябва да се провери голям брой хора за кратко време.

В Alcotester.bg предлагаме и комбинирани модели, които предлагат и двете функции. Те Ви спестят разходи за закупуване на два уреда – можете да извършвате бързи последователни тестове без мундщук, а ако уредът индикира наличие на алкохол – да тествате само конкретното лице с мундщук за точен резултат.