НЕ КАРАЙ С АЛКОХОЛ НАД ЛИМИТА ОТ 0.5 ПРОМИЛА
ПРИ АЛКОХОЛ НАД 1.2 ПРОМИЛА - ОСТАВАШ БЕЗ КОЛА!
АКО КАРАШ С ДРОГА - ОСТАВАШ БЕЗ КОЛА!
БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА ПРИ ПОРЪЧКИ НАД 99 ЛВ. ДО ОФИС / АВТОМАТ

Наркотестове по проба от коса

Наркотестове по проба от коса

Какво представляват тестове за наркотици по проба от коса?

Имунологични тестове за наркотици по проба от коса се предлагат на нашия пазар от 2019 г. Те дават достъпен индикативен резултат за употреба на наркотици и метаболитите им, отложени в косъма.

Тестването на проба от коса има уникални предимства при откриването на наркотици. Косата може да представи дългосрочна информация за употреба на медикаменти и наркотици, каквато не е налична при тестовете по кръвна или уринна проба. Проба от коса е лесна за вземане, транспортиране и съхранение за дълъг период от време.

Тестове за наркотици по проба от косаПо-дългият период на индикация при тестовете за коса е много полезен за преценка на риска, например при назначаване на нов работник. Тези тестове могат да се използват и:

 • за проверка на подрастващи, роднини, приятели;
 • в болнични заведения;
 • в институции за изтърпяване на наказания;
 • в образователни институции;

Как наркотикът се отлага в косата?

Чрез кръвния поток наркотиците и техните метаболити достигат в космения фоликул – обвивката на корена на косъма. При израстването на косъма от корена молекулите на тези вещества остават в косъма, тъй като в косата няма кръвообращение  (с изключение на фоликула), с което да бъдат изхвърлени от организма. Затова тези молекули могат да бъдат открити в продължение на месеци след употребата. Условието е косата да е оставена да расте и да не се подстригва. Така времето за детекция за употреба на наркотици в косата е многократно по-дълго, отколкото при уринните тестове.

Косата израства с около 1-1.3 см на месец. Затова по дължината на кичура може да се открият резултати за употреба за съответния период от време. Например, ако се използва част от кичур коса, отрязък между 10-11 см. от основата – ще покаже употреба на наркотици преди около 10-13 месеца. Ако се използва цялата дължина на косъма – резултатът ще покаже употреба на наркотици в целия този период, в примера – през последните 10-12 месеца.

Как се взима проба от косата?Тестове за наркотици по проба от коса

За получаване на по-актуална информация за употреба, препоръчително е да се тества онази част от кичура, която е най-близо до кожата. Тя е най-новоизрасналата и резултатите ще представят употреба в последните 1-2 месеца.

За извършването на тест е необходимо количество от около 100-120 косъма. Ако не може да се вземе проба от косата на главата, могат да се ползват косми и от други части на тялото, стига да са с подходяща дължина.

За успешен тест е необходимо кичурът коса да отговаря на следните условия:

 • да е с минимална дължина от 1 см. По-къса коса няма смисъл да бъде тествана;
 • да е с минимално тегло от 100 милиграма, т.е. около 100-120 косъма. Това количество е необходимо за правилно извършване на химическите процеси и извършване на тест.

Този тест е имунологичен и индикативен. Не може да определи количествено наркотика, подобно на метода на анализ с газ-хроматография и мас-спектроскопия (GS-MS). Затова колкото по-дълъг е кичурът, толкова по-ирелевантен е положителният резултат. Поради тази причина оптималният кичур за изследване е с дължина 4-5 см. Така ще се открият следи от наркотици в рамките 3-6 месеца, което е и коректният времеви прозорец за проверка.

Как се прави тестът?

Тестът се състои от 3 етапа.

 1. Етап 1 – извличане на молекулите от косата. Косата се слага в епруветка с химикали, изчаква се около 3 минути, за да се разгради и да се освободят молекулите от косъма. Обарзува се течност за тестване;
 2. Етап 2 – стартиране на имунологичния тест. Капват се 3 капки от течността, в която са извлечените молекули от косата, в специално устройство (касета);
 3. Етап 3 – отчитане на резултата. Изчаква се 5 мин. и се отчита резултатът, подобно на уринните тестове за наркотици.

Тестът по коса може да бъде 2 вида:

 • общ тест за употреба – целият кичур се наситнява с ножица до малки парченца и се тества наведнъж. По този начин ще получите обща информация дали е консумирана дрога в целия времеви прозорец, изчислен по формулата: 1 месец = 1 см. коса (от основата);
 • сегментиран тест – след взимане на пробата от коса, кичурът се разделя на сегменти от по около 1 см и всеки сегмент се наситнява с ножици и изследва отделно. По този начин ще получите отделен резултат за дадения период. Пример – имате кичур коса с дължина 5 см. Разделяте го на 3 или 4 сегмента по дължина, всеки с дължина около 1.2-1.5 см. Правите с всеки фрагмент отделен тест и така получавате отделна информация дали е консумиран наркотик през 1-ви, 2-ри, 3-ти и 4-ти месец назад във времето.

Възможни ли са грешки и манипулации?

Манипулирането на резултатите при тестване на коса е почти невъзможно. Използването на обикновени козметични продукти като боя за коса, шампоан, лак, спрей и др. подобни оказват съвсем слабо и пренебрежимо влияние върху съдържанието на наркотици в косъма.

Трайното отлагане и пренебрежимото влияние на козметиката върху косъма са факторите, които при правилно взимане на проба не биха могли да доведат до грешни резултати. Но ако косата е с екстеншъни от естествена коса и косми от тях попаднат в пробата – това разбира се може да повлияе на резултата. Затова е важно да се гарантира източникът на пробата да са само космите от тестваното лице, без да се смесват с други.

Разгледайте предложенията ни за наркотестове по проба от коса, като последвате този линк.