НЕ КАРАЙ С АЛКОХОЛ НАД ЛИМИТА ОТ 0.5 ПРОМИЛА
ПРИ АЛКОХОЛ НАД 1.2 ПРОМИЛА - ОСТАВАШ БЕЗ КОЛА!
АКО КАРАШ С ДРОГА - ОСТАВАШ БЕЗ КОЛА!
БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА ПРИ ПОРЪЧКИ НАД 99 ЛВ.

Слюнчен тест с кетамин DrugWipe® 6 S

Слюнчен тест с кетамин DrugWipe® 6 S

Кетаминът не е ново лекарство и злоупотребата с това вещество като наркотик се разпространява извън Азия в продължение на много години. В Европа тази дрога се счита за не толкова скъпа и уж по-безобидна алтернатива на кокаина. В Западна Европа цената й на улицата е от 30 евро за ампула /или 40 евро за грам/ – наистина е по-евтина от кокаина[1].

Докато митническите конфискации[2] и Докладът на ЕС за наркотиците за 2012 г. предоставят ясни доказателства за разпространението на това лекарство, до скоро нямаше налични подходящи бързи скринингови тестове за откриване на кетамин. Ето защо Securetec са едни от първите производители, разработили тест за слюнка засичащ кетамин – мулти-тест DrugWipe® 6 S КЕ.

Основни характеристики на новия слюнчен тест с кетамин за бърз скрининг са:

 • Бързи резултати от теста: Резултатите могат да бъдат интерпретирани след 3 до максимум 8 минути;
 • Разработен като надежден, изключително чувствителен слюнчен тест с кетамин;
 • DrugWipe® 6 S КЕ открива  петте основни групи наркотици и техните производни + кетамин:
  • Канабис (марихуана, хашиш);
  • Амфетамини;
  • Метамфетамини и Екстази;
  • Кокаин, крек;
  • Опиати (хероин, морфин);
  • Кетамин.

Кетамин – един от десетте най-опасни незаконни наркотици

Кетаминът се нарежда сред десетте най-опасни незаконни наркотици [3]. Потребителите са изложени на риск да страдат от сериозни странични ефекти като парализа, тревожни състояния и психоза. Консумацията на това лекарство е свързана с потенциална зависимост и трайно увреждане на здравето. Потребителите могат да излагат на риск и други хора, не на последно място поради нарушената способност за шофиране.

В Северна Америка и в частност в Канада кетаминът представлява огромен проблем за полицията и силите за сигурност от много години. Веществото е популярно, широко разпространено и лесно достъпно. Последните доклади за ефективността на кетамин при лечение на депресия са допринесли за положителния имидж, който се използва от това лекарство[4].

Използване на кетамин в медицината

Кетаминът е лекарствен продукт, който се отпуска по лекарско предписание, използван легално в хуманната и ветеринарната медицина като упойка и обезболяващо. Характерните ефекти на кетамин са да предизвиква заспиване и да осигурява облекчение на болката.

Извън легалната медицинска употреба кетаминът се продава под формата на бял прах, с който може да се злоупотребява. В Европа кетаминът е разпространен предимно в западните държави и се смята за парти дрога, използвана в клубовете (техно, хаус и др. подобни). Известен е като “K”, “Кейт”, “специален К” или “витамин К”.

Подобно на кокаина обикновено се смърка в прахообразна форма. Инжектирането посредством игли засилва опияняващото му действие, но също така повишава свързаните с това рискове за здравето.

Поради относително високата си цена в България е по-слабо разпространен.

слюнчен тест с кетамин, тест за наркотици, Securetec, DrugWipe

 

[1]”Drogensituation Deutschland 2011/2012″ (“Ситуацията с наркотиците в Германия 2011/2012″),
национален REITOX доклад, представен  submitted to the EBDD

[2]”Illegaler Handel mit Ketamin aufgedeckt” (“Разкрита незаконна търговия с кетамин”), 3 юни 2011, www.zoll.de

[3]“Наркотици във Великобритания. Многокритериален анализ на решенията”, Lancet (10/2010)

[4]“Partydroge mit Heilwirkung” (“Парти наркотик с лечебна сила”), Handelsblatt, 21 септември 2012