НЕ КАРАЙ С АЛКОХОЛ НАД ЛИМИТА ОТ 0.5 ПРОМИЛА
ПРИ АЛКОХОЛ НАД 1.2 ПРОМИЛА - ОСТАВАШ БЕЗ КОЛА!
АКО КАРАШ С ДРОГА - ОСТАВАШ БЕЗ КОЛА!
БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА ПРИ ПОРЪЧКИ НАД 99 ЛВ. ДО ОФИС / АВТОМАТ

Наркотиците в детайли – MDMA / екстази

Наркотиците в детайли – MDMA / екстази

Екстази е синтетично съединение от групата на амфетамини/метамфетамини. Създадено е в началото на ХХ век като междинно вещество в процеса на синтез на кръвоспиращо лекарство. Като психоактивно вещество започва да се използва едва през втората половина на века. През 60-те, 70-те и 80-те години е широко използван и силно препоръчван от психотерапевти и психоаналитици.

Екстази става особено популярен при разпространението на рейв-културата и заедно с хероина и кокаина е сред най-употребяваните твърди наркотици.

Разпространява се под формата на разноцветни таблетки и кристален прах.

Търсените ефекти 

Екстази предизвиква отделяне на огромни количества серотонин в мозъка – хормонът на щастието, както и на допамин и норадреналин.

Употребата му като психоактивен стимулант започва през 60-те години, когато започва да се използва при психотерапии, тъй като засилва емпатията и позитивизма. Влияе силно позитивно на самочувствието, комуникацията и отношенията с околните, възприемането на околния свят.

Освен гореспоменатите ефекти, екстази има физически стимулиращ ефект, предизвиква силна еуфория, усилва усещанията (вкус, обоняние, осезание, зрение, слух), както и предизвиква леки видения.

Какви са минусите? 

Физическото стимулиране, подобно на ефектите на амфетамините, потиска чувството за глад и жажда, както и пречи на естественото регулиране на телесната температура. Това води до отслабване, дехидратация, общо изтощение и тежка хипертермия.

Норадреналинът повишава сърдечния ритъм и кръвното налягане. Употребата на екстази, който стимулира отделянето на норадреналин, поставя в риск хора със сърдечно-съдови проблеми.

Страничните ефекти на екстази включват гадене, мускулни крампи, замъглено зрение, потене, а сред по-продължителните ефекти е влошаване качеството на съня.

Като страничен проблем силната емпатия и близост, които екстази предизвиква, тласка хората към необмислени действия, в т.ч. рискови сексуални контакти, което пък повишава риска от заразяване с полово-пренасяни болести.

Голяма опасност представлява чистотата на “материала”. Нерядко хапчетата, продавани като екстази, са комбинация от MDMA и други вещества или пък въобще не съдържат в себе си MDMA – за екстази се представят метамфетамини, кокаин, “соли за вана”, обикновени лекарства без рецепта.

Разпознайте употребата

Тъй като екстази засилва емпатията, индикация за приема му могат да дадат необяснима добронамереност и приповдигнато настроение у човека.

След като отмине първоначалният еуфоричен ефект, следват прояви на необичайна сприхавост, безпокойство, силна раздразнителност. Излизането от момента на влияние на наркотика води и до трудности с концентрацията. Подобни прояви могат да бъдат показателни, че човек се е надрусал, но вече излиза от момента на делириум.

Следвайки този линк , можете да разгледате предложения за тестове, с които да откриете употребата на екстази.