НЕ КАРАЙ С АЛКОХОЛ НАД ЛИМИТА ОТ 0.5 ПРОМИЛА
ПРИ АЛКОХОЛ НАД 1.2 ПРОМИЛА - ОСТАВАШ БЕЗ КОЛА!
АКО КАРАШ С ДРОГА - ОСТАВАШ БЕЗ КОЛА!
БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА ПРИ ПОРЪЧКИ НАД 99 ЛВ. ДО ОФИС / АВТОМАТ

DrugWipe® надеждно открива кодеин

DrugWipe® надеждно открива кодеин

От рап сцената в ежедневието

Кодеинът е наркотик в пика на популярността си. Опиатът е откровено прославян на рап сцената. Неговите еуфорични и последващи седативни ефекти се възхваляват, докато високият риск от пристрастяване и потенциалът му да причини неоценими щети рядко се афишират.

Простено ви е, ако съчетания като “dirty sprite(мътен спрайт*)” или “Texas tea (Tексаски чай*)” ви звучат като имена на освежаващи летни безалкохолни напитки. Всъщност, това е уличен жаргон на мощен коктейл от лекарства достъпни с рецепта** – обикновено сироп за кашлица, съдържащ кодеин, смесен с газирана безалкохолна напитка и често гарниран със смлени сладки за допълнителен вкус. Тази смес – известна още като “lean(сухо*)”, “purple drank(лилаво питие*)”, “sizzurp” или “syrup(сироп*)” – стават все по-популярни. Предизвиква чувство на еуфория, последвано от приятно чувство на летаргия и отделяне от тялото. Ефектите се развиват от 20 до 60 минути след приема и продължават от 6 до 8 часа. В редки случаи с кодеин може да се злоупотреби и под формата на анални свещички. Рискът от пристрастяване е много висок.

И двете фази – еуфория и последваща летаргия, крият висок риск, ако потребителите шофират или работа с машини. Ако причинят инцидент или се установи, че шофират опасно***, се образува наказателно производство.

Легален сироп за кашлица или незаконен наркотик?

В Германия притежанието на кодеин без лиценз или специална рецепта подлежи на наказателно преследване по Закона за наркотиците.

Лекарства, които съдържат съвсем малки количества кодеин като активна съставка, са изключения от законодателството за наркотиците. Повечето такива са за потискане на кашлица и болкоуспокояващи и са на разположение със стандартна рецепта. Все пак лекарите трябва да издават лична специална рецепта, когато предписват тези лекарства на пациенти с наркотична или алкохолна зависимост.

Кодеинът се контролира различно в отделните държави по света. В някои е достъпен без ограничения. В други се изисква регистриране в момента на покупка или изписване с рецепта**. А в трети е напълно контролирана субстанция, дори да се използва за лечение.

Надеждно откриване с тест за наркотици DrugWipe® 

Кодеинът, като част от семейството на опиатите, може надеждно да бъде засечен в сектора за опиати на тестовете Drugwipe® . Дори малки количества могат да се открият чрез слюнчен тест или дори тест по повърхност (от следи от потта оставени по предмети). Това означава, че на разположение е бърз и лесен метод за тестване шофьори на пътя или служители на работното място.

Опиат или опиум – какво е това?

Термините “опиат” и “опиоид” често се използват като синоними. Все пак, опиати, в буквалния смисъл на думата, включва само алкалоиди, извлечени от опиум – специално морфин. Опиоиди, от друга страна, включват синтетични субстанции, които предизвикват ефекти, подобни на тези на морфина. Много от тези субстанции са силни болкоуспокояващи или анестетици с особено висок потенциал да предизвикат зависимост.

Естествените опиати се извличат от млечния сок на опиумния мак. Този сок е суров опиум, който съдържа морфин. В зависимост от региона, в който е израснало растението, концентрацията на морфин е в граници от 2% до 26%. Известно е, че опиумния мак съдържа повече от 20 други вещества, освен морфина. Това включва кодеин, а също така и тебаин, папаверин, наркотин, нарцеин, носкапин и ксанталин (папавералдин).

Синетичните и полусинтетичните опиоиди предизвикват ефекти, сходни с тези на морфина. Хероин е полусинтетичен опиоид, докато фентанил и метадон са напълно синтетични опиоиди. Ендорфините са опиоиди, произвеждани от тялото. Една от функциите им е да регулират усещания като това за болка и глад.

Достъпът до кодеин е лесен за онези, които го търсят. Онлайн аптеки, базирани в чужбина, предлагат лекарства, съдържащи кодеин без рецепта, а услужливи търговци винаги могат да се открият в социалните мрежи.

Дозата е от 20 мг до максимум 200 мг. По-високи дози не засилват преживяното усещане, но повишават риска от странични ефекти. Това е така, тъй като поетото количество представлява един от най-големите рискове, свързани с употребата на кодеин. Докато едни се надрусват с малко, други може да не усетят ефект дори с висока доза. Понеже ефектите са индивидуални за всеки човек, определянето каква доза да се поеме прилича на игра на руска рулетка.

Друг рисков фактор е формата, под която се приема. Смесването на наркотика със захарни напитки го прави да изглежда безобиден, което води до прекомерна консумация. Кодеинът има потискащ ефект върху централната нервна система и в случай на предозиране, може да предизвика спиране на дихателните функции (респираторен арест).

Третият риск е следствие на факта, че с кодеин често се злоупотребява, като се комбинира с други наркотици, алкохол или лекарства. Депресанти като алкохола повишават риска от респираторен арест. Заради силния ефект на кодеина върху нервната система е невъзможно да се предвидят всички възможни последствия при смесване с други субстанции.

Физическият ефект при изчистване от кодеин е подобен като при спиране на хероин. Периодът на изчистване от организма също така може да бъде доста дълъг.

Свържете се с нас за консултация относно методите за откриване на опиати с DrugWipe®.

Моделите на DrugWipe, откриващи кодеин са:

*Преводите на жаргоните са буквални. На улиците и по заведенията в България е възможно да се ползват различни жаргони.

** В България лекарствени продукти, съдържащи кодеин, са достъпни с обикновена рецепта, но поради слабия контрол върху аптеките реално са свободно достъпни.

*** В България наказателна отговорност се носи при всички случаи на установяване на наркотични вещества в организма, включително при рутинна проверка на пътя, например ако полицаят се усъмни, че шофоьрът може да е употребил наркотици.

кодеин, DrugWipe, Securetec, тест за наркотици