НЕ КАРАЙ С АЛКОХОЛ НАД ЛИМИТА ОТ 0.5 ПРОМИЛА
ПРИ АЛКОХОЛ НАД 1.2 ПРОМИЛА - ОСТАВАШ БЕЗ КОЛА!
АКО КАРАШ С ДРОГА - ОСТАВАШ БЕЗ КОЛА!
БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА ПРИ ПОРЪЧКИ НАД 99 ЛВ. ДО ОФИС / АВТОМАТ

Контролът като знак за отговорност

Контролът като знак за отговорност

Контролът за наркотици е задължение на работодателите

Работодателите са длъжни да се грижат и трябва да предотвратяват трудови инциденти, които могат да станат в следствие на употреба на наркотици. Бързите тестове за слюнка DrugWipe осигуряват по-голяма безопасност, без да навлизат в личният живот на служителите.

Според проучвания 7 процента от германците в трудоспособна възраст употребяват наркотици – във всички слоеве от населението. Във възрастовата група на мъже под 35 години процентът на употребяващи дрога е значително по-голям. Без значение дали става въпрос за незаконния наркотик марихуана, наркотици-стимуланти, или за законния наркотик алкохол – влиянието на тези активни психотропни субстанции върху възприятието и поведението може да доведе до трудови злополуки. В случай на такава, застраховката на работодателя не покрива щетите, ако има намесен наркотик, законен или не. Съгласно разпоредбите на германската задължителна застраховка за злополука, работодателят е отговорен служителите да не застрашават себе си или другите. Следователно работодателят трябва да предотврати работата на служителите си под въздействието на наркотици.

Но как да разпознаем дали даден служител е под въздействие? Обективните доказателства са по-добри от подозрението. С фирмено споразумение и съгласието на служителите работодателят в Германия може да извършва тестове на служителите си за наркотици. Тестовете за урина не са много практични, за което можете да прочетете детайлно ТУК и ТУК . По-добрата алтернатива са бързите тестове за слюнка, които се ползват от полицията за проверки на шофьори на пътя в Германия, Франция, Испания, Италия, Обединеното Кралство, както и в много други държави. Хигиеничният тест DrugWipe на Securetec е много лесен за използване и за оценка: ако има наркотик в слюнката, се появява червена тестова линия. Резултатът е видим само след 3 минути в случай на силно положителни проби, в противен случай окончателен негативен резултат е готов най-късно на 8-та минута. Допълнително предимство: DrugWipe засичат само текущата употреба на наркотици, а това, което служителите консумират в свободното си време, остава частно.

Служителите по сигурността, които желаят да изпълнят задължението си да се грижат по отношение на риска от инциденти, причинени от употреба на наркотици, трябва да се свържат с Керагон ЕООД – официален представител на Securetec Detektions-Systeme AG за Бълагрия. Прилагаме опита и най-добрите практики в сферата, придобити от водещия германски производител и неговите международни партньори. Предоставяме информация за възможностите за тестване и тяхното интегриране в ежедневието. Предлагаме обучение по откриване на консумация на алкохол и наркотици. Съдействаме при разработване на индивидуални стратегии, процедури и програма за превенция.