НЕ КАРАЙ С АЛКОХОЛ НАД ЛИМИТА ОТ 0.5 ПРОМИЛА
ПРИ АЛКОХОЛ НАД 1.2 ПРОМИЛА - ОСТАВАШ БЕЗ КОЛА!
АКО КАРАШ С ДРОГА - ОСТАВАШ БЕЗ КОЛА!
БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА ПРИ ПОРЪЧКИ НАД 99 ЛВ. ДО ОФИС / АВТОМАТ

Наркотиците в детайли – синтетични канабиноиди (К2, синтетичен канабис)

Наркотиците в детайли – синтетични канабиноиди (К2, синтетичен канабис)

Синтетични канабиноиди са клас молекули, които реагират в човешкото тяло с рецепторите за THC и CBD (естествените канабиноиди на растението канабис). Това са дизайнерски препарати, които се пръскат, вдишват или пушат, а от 2016 год. се откриват и в течна форма в САЩ и Великобритания. На пазара се откриват ароматизанти или билкови смеси за пушене под имена като К2, Spice или синтетичен канабис. Често са означени като неподходящи за консумиране от човек, за да се избегне отговорността на производителите и търговците.

Синтетичните канабиноиди се предлагат от началото на века, като отначало се смята, че ефектите им се дължат на естествени съставки. Лабораторни анализи от 2008 год. показват, че става дума за синтетично създадени вещества, а от 2016 год. насам заемат челно място сред новите психоактивни вещества. Причината за широкото им присъствие е, че се синтезират нови вещества в опит да се избегнат законовите ограничения върху естествените съставки на канабис.

Повечето синтетични канабиноиди наподобяват молекулата на THC – съставката на канабис, която е с най-голям афинитет към канабиноидните рецептори, и от която се получават наркотичните ефекти на марихуаната. Синтетичните й аналози реагират по-ефикасно с рецепторите. Съществуват различни канабиноидни групи според основната си структура.

Приложение

Синтетичните канабиноиди поначало са създадени за клинични изследвания върху тетрахидроканабинол – THC – който е основното психоактивно и аналгетично съединение на канабис. Синтезирането им е основно в следствие на все по-трудния достъп и законовите ограничения върху естествения THC.

Първите синтетични канабиноиди се използват за лечение на гадене и повръщане – набилон, маринол, дронабинол, а някои през 80-те и 90-те години на ХХ век са ползвани за стимулиране на апетита.

В началото на новото хилядолетие започва по-активната употреба на К2 като заместител на естествения THC и достигане на същите ефекти като от употребата на канабис. Технически, поради химическата си структура, синтетичните канабиноиди не са изрично незаконни. Това поетапно се променя, но продължава синтезирането на нови и нови съединения, които не са покрити от законовите ограничения.

Отново поради химическите си специфики, синтетичните съединения не се улавят от повечето стандартни тестове за марихуана. Колкото до използването на синтетични канабиноиди за лечение – не са документирани терапевтични ефекти.

Негативи

Известните отрицателни ефекти на К2 включват:

 • сърцебиене;
 • параноя, силна тревожност;
 • гадене и повръщане;
 • объркване, влошена координация;
 • припадъци;
 • силно желание за вдигане на дозата, абстиненция и “глад” за дрога, като са посочени и смъртни случаи, които нарастват в пъти през годините.

Сериозен проблем на този вид наркотици е, че не е ясна чистотата им. В САЩ например е открит в смес с отрова за плъхове, тъй като се смятало, че така се удължава ефектът на наркотика. Смесването е довело до смъртни случаи.

Доколко К2 са токсични?

Не са документирани фатални случаи на свръхдоза, свързани с естествен канабис, но доказано нараства броят на смъртните случаи, свързани с употреба на К2. Фрапиращо увеличение се наблюдава за периода 2014-2015 год., когато смъртните случаи се утрояват.

Част от рисковете с К2 идват от това, че името е събирателно за много различни съединения. Също така, самите съединения са много по-силни от естествената марихуана. Често потребителят не знае какво точно получава и какъв е ефектът върху организма от реално полученият продукт.

Симптомите на абстиненция и желанието за повторна консумация продължават до една седмица след последния прием, което показва, че синтетичните канабиноиди са значително по-пристрастяващи, отколкото марихуаната.

Описани са случаи, при които е настъпил фатален край вследствие на внезапно влошаване на състоянието след употреба – задушаване, рязко повишаване на кръвно налягане и съдоразтягане в бъбреците, далака и черния дроб, претоварване на вътрешните органи, некроза на тъканта. В България също има поне 1 случай с фатален край след употреба на тази дрога от непълнолетна ученичка.

При някои пациенти са забелязани симптоми като затруднения в говора и слабост в едната половина на тялото след консумация на синтетични канабиноиди, а извършените изследвания потвърждават исхемичен инсулт

Извън физическите ефекти, К2 могат да доведат до състояние на психоза, както и да повлияят негативно на хора с психотични разстройства или фамилна обремененост с психически заболявания.

Откриване в телесните течности

Синтетичните канабиноиди не се откриват от повечето тестове за марихуана, тъй като тези тестове реагират на THC и неговите метаболити. Въпреки че ефектите им са близки, структурата е различна и поради тази причина не протичат същите реакции. Друга причина откриването на К2 да е затруднено е, че се употребяват по-малки количества,тъй като са по-силни. В същото време организмът ги преработва значително по-бързо – тоест, прозорецът да бъдат уловени в кръвния поток или в слюнката е много малък.

Проследимост на ефектите

Върху синтетични канабиноиди и ефектите им върху човека засега не са проведени официални проучвания, което е често срещано при потенциално незаконни и токсични вещества, но са публикувани данни от потребители и ефекти, наблюдавани при пациенти, потърсили медицинска помощ след приема на К2. Ефектите зависят от вида съединение и от приетата доза. Данни за ефектите на синтетичните канабиноиди се откриват в центровете за контрол и превенция на заболяванията в САЩ. Центровете са отчели следните ефекти от предозиране със синтетични канабиноиди:

 • период – 2010 – 2015 год.;
 • пациенти с оплаквания – 277;
 • 66,1% се оплакват от проблеми с Централната Нервна Система – възбуда, кома, токсична психоза;
 • 17% – от сърдечносъдови проблеми – тахикардия, брахикардия;
 • 7.6% – белодробни проблеми, в т.ч. 5.4% от оплакванията са от респираторна депресия;
 • 4% – остри бъбречни увреждания.

Законови ограничения по света

В Словакия и Испания синтетичните канабиноиди са законни, като се очаква да бъдат включени в списъка с контролирани субстанции.

В повечето страни в Европа обаче веществата подлежат на контрол. В Германия са забранени над 80% от известните синтетични канабиноидни съединения. Същото важи и за Ирландия и Швейцария. Във Великобритания К2 са класифицирани като незаконни, като се работи по въпроса със забраната и на синтезирането на психоактивни субстанции. Във Финландия веществата се категоризират като лекарства и не могат да бъдат легално закупени без рецепта, а практически рецепти за тях почти не се издават.

К2 попадат под рестрикции в Чили, Австралия и Нова Зеландия, ОАЕ и Турция.

В България само част от известните синтетични канабиноиди са класифицирани като наркотични, т.е. притежаването, продажбата и производството им са незаконни.

В нашият каталог предлагаме комбинирани тестове за синтетични канабиноиди. Последвайте този линк, за да ги разгледате.