НЕ КАРАЙ С АЛКОХОЛ НАД ЛИМИТА ОТ 0.5 ПРОМИЛА
ПРИ АЛКОХОЛ НАД 1.2 ПРОМИЛА - ОСТАВАШ БЕЗ КОЛА!
АКО КАРАШ С ДРОГА - ОСТАВАШ БЕЗ КОЛА!
БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА ПРИ ПОРЪЧКИ НАД 99 ЛВ. ДО ОФИС / АВТОМАТ

Наркотиците в детайли – кетамин

Наркотиците в детайли – кетамин

Кетамин е лекарствен препарат, използван за облекчаване на болка и успокоително. Основната му употреба е като упойка, но се използва и при хронични болки и депресия. При употребата му по принцип не се засяга работата на сърцето и дихателната система, което го прави предпочитан сред други вещества със сходни ефекти.

Кетаминът се инжектира и ефектите му се проявяват в рамките на 5 до 25 мин след приема.

По-честите нежелани реакции се проявяват при приключване на успокоителния ефект и включват възбуда, объркване, халюцинации. Пациентите може да имат повишено кръвно налягане, мускулни тремори, спазми.

Халюциногенните ефекти са причината кетаминът да се използва и за развлечение.

Какви са търсените ефекти?

 • Упойка – кетаминът е създаден и се използва в медицината като упойка за различни интервенции, вкл.операции. Ефектът му върху дихателната и кръвоносната система, за разлика от другите анестетици, не е потискащ. Поради тази причина се използва за лечение на тежка астма като разширяващо дихателните пътища.
 • Болкоуспокояващо – след операции, като може да замести морфина и да намали гаденето и повръщането след интервенцията. Използва се както за контролиране на хронична болка, така и при внезапен пристъп. Като болкоуспокояващо може да се комбинира с различни други вещества, тъй като сам по себе си е аналгетик, но това му свойство е слабо. Това означава, че самостоятелната му употреба изисква високи дози, а оттам се повишава рискът от дезориентиращи странични ефекти.
 • Като антидепресант – кетамин се приема и като антидепресант в малки дози, като положителното при тази му употреба е, че не е необходимо натрупване, т.е. употребата му е по-скоро епизодична. За сравнение, трицикличните антидепресанти изискват неколкоседмичен курс за постигане на резултат. Въпреки това кетаминът не е обявен официално за антидепресант и няма консенсус за оптимална дозировка, нито са изследвани резултати от дългосрочно лечение.

Негативите

 • Изследванията посочват, че честата употреба на кетамин (по-дълго от 20 дни) води до депресия и когнитивни нарушения, в т.ч. загуба на памет. Краткотрайната и/или рядка употреба не води до такива ефекти. Изследващите са заключили, че тези ефекти са обратими чрез спиране приема на кетамин.
 • Халюциногенните ефекти обаче се срещат при всички групи употребяващи, независимо дали употребата е редовна или спорадична.
 • Кетаминът, при особено продължителна употреба (няколко месеца) има невродегенеративен ефект. Силно непрепоръчителен е за прилагане върху деца и новородени, тъй като има висок риск от увреждане на мозъка

Ефектите на кетамина са сходни с тези на опиоидите. Употребата му в медицината е ограничена от страничните му ефекти.  При повишаване на дозата кетаминът има еуфоричен ефект, което може да доведе до злоупотреби и други нежелани последици – когнитивни дефицити и увреждане на черния дроб и бъбреците. Това прави и употребата му като антидепресант към момента доста ограничена.

Как да разпознаете злоупотребата

 • намаляване на бдителността;
 • възбуда, еуфория;
 • объркване;
 • забавен говор;
 • загуба на краткотрайната памет;
 • проблеми с волевите движения и контрола върху тялото;
 • рефлектира върху възприятията, ефектът е подобен на шизофрения.

Последвайте този линк, за да разгледате предлаганите от Alcotester.BG тестове за откриване на кетамини.