НЕ КАРАЙ С АЛКОХОЛ НАД ЛИМИТА ОТ 0.5 ПРОМИЛА
ПРИ АЛКОХОЛ НАД 1.2 ПРОМИЛА - ОСТАВАШ БЕЗ КОЛА!
АКО КАРАШ С ДРОГА - ОСТАВАШ БЕЗ КОЛА!
БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА ПРИ ПОРЪЧКИ НАД 99 ЛВ. ДО ОФИС / АВТОМАТ

HHC – нова тенденция на пазара за наркотиците

HHC – нова тенденция на пазара за наркотиците

Мрачната реалност на HHC

HHC все още е легален в много страни. Освен това се купува лесно, обещава приятна усещане и поради бързото си разпространение предизвиква тревога сред властите и правителствата. Разбира се, това че е легално на дадени места не означава безобидно. Потребителите на HHC са изложени на риск от негативни и неприятни странични ефекти.

През декември 2022 г. Европейският център за мониторинг на наркотици и наркомании (EMCDDA) провежда първата си експертна среща по темата HHC. Тя е предизвикана от идентифицирането на HHC в най-малко 13 държави-членки на ЕС за кратък период от време. В момента има малко официална информация за лекарството. Вместо това има неофициални отчети, както и наблюдения по интернет продажбите показват, че наличността и консумацията може да са много по-високи, отколкото предполага.

 

Доставчиците на HHC обичат да го рекламират като „легална алтернатива на тревата (THC)“. Продава се в обичайните търговски обекти и онлайн магазини, както и в магазини за тютюневи изделия, денонощни супермаркети и в Amazon. Поради което се привличат все повече млади и неопитни потребители.

 

HHC присъства в  растения от семейство Конопови в много малки количества. Продаваемите количества обикновено са полусинтетични и се произвеждат с помощта на скъпи лабораторни техники. Произвежданите вещества са все още  законни в повечето части на света.

Какво е HHC?

 

HHC (съкращение от хексахидроканабинол) не е ново лекарство, но се продава като такова. Веществото е произведено за първи път през 1947 г. и е психоактивен канабиноид, който произвежда чувство на еуфория, подобно на THC. На този етап няма направени задълбочени проучвания или изследвания на HHC. Предполага се, че ефектите и последствията по време и след консумация, както и страничните ефекти, са подобни на тези на THC. HHC има четири варианта, известни като 9R, 9S, P и O, които се различават малко в химическата си структура. HHC-9R е най-често срещаното вещество. 9S няма ефект върху тялото или ума и не е от значение консумацията. HHC-O има по-силен ефект от R9, докато HHC-P е вариантът с най-силен ефект и често се продава в онлайн магазини с предупреждението „само за опитни потребители на THC“

 

„Легалния“ статус на HHC често създава погрешното впечатление, че е безвреден. В действителност наркотикът има много отрицателни странични ефекти. Шофирането под въздействието му е против закона, дори ако се смята „легално“. Въпреки че до момента са проведени само малък брой лабораторни изследвания на HHC, резултатите показват, че ефектите и страничните ефекти са подобни на тези, свързани с употребата на THC. Освен това не са изследвани последствията, които могат да бъдат причинени от различните остатъци от тежките метали, образувани по време на производствения процес на HHC.

 

Отново и отново, доклади публикувани от потребители показват, че HHC причинява много повече негативни последствия от THC. Това е така, защото наркотикът започва да действа бавно, което може да накара потребителите – особено тези, които нямат опит – да приемат допълнителна доза. Чувствата изпитани при прекомерна доза HHC бързо става много неприятно.

 

Правното положение

HHC може да бъде произведен по два различни начина: може да бъде извлечен директно от растението коноп или може да бъде направен синтетично от THC или CBD. Това означава, че за разлика от други нови психоактивни вещества (NPS), HHC не е изцяло синтетичен. Ако веществото е произведено директно от растението, то обикновено попада в обхвата на законодателството за наркотиците. HHC обаче съществува естествено само в много малки количества, така че е много трудно да се извлече достатъчно, за да задоволи търсенето му. Поради тази причина, HHC продуктите основно се произвеждат в лаборатория.

В много държави лабораторно произведения HHC засега не е  забранен от закона, но могат да бъдат определени като NPS. Някои страни, като Финландия, Полша и Австрия, са забранили HHC. Белгия и Унгария също работят върху подходящи разпоредби за контрол над веществото. Други страни като Германия, където HHC все още не е обявен за незаконен, обсъждат въпроса дали едно полусинтетично вещество може да се дефинира като NPS. В Съединените щати, HHC се регулира от Farm Bill, който легализира конопените продукти, съдържащи ниско ниво на THC. HHC е незаконен в Швейцария, където е посочен като наркотик. 

 

По целия свят, включително в Германия, продавачите,както потребителите, така и властите предполагат, че HHC ще бъде обявен за незаконен наркотик в близкото бъдеще.

 

Използването на HHC може да бъде открито

Употребата на HHC може да бъде открита в телесни течности с повечето стандартни тестове за THC. Лесно се открива в кръвта чрез проверка на съответните тестове. В повечето случаи, HHC може да се открие и в слюнката. DrugWipe 5 S, който открива употребата на канабис наред с други вещества, показва по-високите концентрации на HHC, като положителен резултат за канабис. Само в лаборатория е възможно по-чувствително откриване на HHC.

Speicheltest DrugWipe S

Тестовете DrugWipe 5S са критични в борбата с наркотиците.

В портфолиото на DrugWipe има правилния тест – просто попитайте, ще се радваме да Ви помогнем.

Източници

Source: Drogentest Wien, Wien, www.drogentest‑wien.at; European Monitoring Centre for Drugs and Drug Addiction EMCDDA, Lissabon; LADR der Laborverbund Dr. Kramer & Kollegen GbR, Geesthacht, www.ladr.de; IFHA Institut für Hanfanalytik, Wien, www.hanfanalytik.at; SRG SWI swissinfo, Bern, www.swissinfo.ch; Stadt Zürich Saferparty Streetwork, Zürich, www.saferparty.ch