НЕ КАРАЙ С АЛКОХОЛ НАД ЛИМИТА ОТ 0.5 ПРОМИЛА
ПРИ АЛКОХОЛ НАД 1.2 ПРОМИЛА - ОСТАВАШ БЕЗ КОЛА!
АКО КАРАШ С ДРОГА - ОСТАВАШ БЕЗ КОЛА!
БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА ПРИ ПОРЪЧКИ НАД 99 ЛВ. ДО ОФИС / АВТОМАТ

Нови психоактивни вещества – NPS

Нови психоактивни вещества – NPS

Те никога не са постигнали голям успех

Когато първите психоактивни вещества (накратко NPS) се появяват на пазара в края на века, много хора се опасяват, че ще наводнят пазара и ще заслепят потребителите. Тези лекарства, често продавани като „соли за вана“, „освежител на въздуха“ или „растителна храна“, са законни и сравнително евтини. Това предположение обаче се оказва невярно. Продажбите и потреблението на NPS са в застой на ниско ниво и в някои случаи дори са намалели.

Когато започва продажбата на NPS, дилърите твърдят, че тези вещества не могат да бъдат вредни, защото не са незаконни. Оттогава обаче сред потребителите става широко известно, че NPS имат непредвидими странични ефекти, вариращи от срив в кръвообращението до психоза и дори смърт. Тъй като са направени малко изследвания върху тези вещества и екипите за реагиране при спешни случаи почти не нямат обучение в тази област, приемането в болница не дава гаранция за възстановяване. В много случаи причината за лошото състояние на пациента не е идентифицирана или няма доказан лечение, което да се приложи. Продължаващата привлекателност на тези психоактивни вещества се дължи преди всичко на факта, че те все още са частично законни – дори ако този статут е само временен.

Законодателите по целия свят стават по-ефективни при справянето с NPS и новите, модифицирани версии се класифицират като незаконни с повишаване на ефективността.  Законодателството се подкрепя от подобрени методи за анализ и от факта, че сега се забраняват цели групи, а не отделни вещества, както в първите дни на NPS. Това все повече действа като възпиращ фактор за потенциалните потребители.

Какво открива DrugWipe®

Тестовете за наркотици гарантират сигурност за всички участници и внасят яснота в спорните ситуации. За тази цел, те трябва да работят безупречно. Тестът за слюнка DrugWipe осигурява надеждно, безопасно и бързо откриване на канабис, опиати, кокаин, амфетамини и метамфетамини (MDMA, екстази). Следователно DrugWipe открива всички лекарства, изброени в раздел 24а от германския Закон за движение по пътищата (Strassenverkehrsgesetz, StVG). Разбира се, шофирането може също да бъде повлияно отрицателно от лекарства, отпускани с рецепта, NPS или лекарства от Приложение I на Германския закон за наркотиците (BtMG). Предлагат се специални версии на DrugWipe за бензодиазепини, кетамин, бупренорфин и метадон. Те могат да бъдат открити в слюнка, върху повърхности и в пот.

Нови психоактивни вещества NPS
Брой и класове вещества на нови психоактивни вещества, докладвани за първи път в Системата за ранно предупреждение на ЕС между 2008 и 2019 г. Източник: EMCDDA, Лисабон

NPS – какво точно е това?

Новите психоактивни вещества (NPS) е събирателен термин, който описва широк и разнообразен набор от химически произведени наркотици. Това включва стимуланти, синтетични канабиноиди, бензодиазепини, опиати, халюциногени и дисоциативи.

Тези вещества носят много различни имена. Означенията “designer drugs”, “legal highs”, “herbal highs”, “research chemicals” and “bath salt drugs” са хиперними – общи наименования. Докато “spice”, “toilet cleaner”, “air freshener”, “bath salts” и “plant food” са погрешни наименования, използвани за етикетиране на крайните продукти, обикновено на база дизайна на опаковката им. Синтетичните канабиноиди обикновено се продават с имена, предполагащи продукти на растителна основа. Продуктите, продавани като соли за вана, обикновено са синтетични катинони.

Тези вещества се продават като билкови смеси или като кристали, прах, хапчета или капсули. Предлагат се и течни варианти. Наркотиците се пушат, поглъщат, инжектират или смъркат като кокаин.

Всеки път, когато човек консумира NPS, по същество се впуска в експеримент с неизвестен край. Резултатът винаги е несигурен, независимо кое вещество се приема и под каква форма. Понеже
не са произведени от професионалисти, NPS варират значително по своето съдържание, няма декларация на опаковката и всяко отделно саше в опаковката може да съдържа различни количества като активни съставки. NPS получават много лоши отзиви напоследък, по-специално поради опасните им странични ефекти и нарастващия брой смъртни случаи, свързани с употребата им.

Надрусването с NPS е подобно на това, предизвикано от LSD и води до състояние на релаксация. В много случаи обаче потребителите стават по -агресивни, надценяват собствените си способности и губят връзка с реалността – ставайки опасни както за себе си, така и за хората около себе си (например, когато шофират дрогирани).

Незаконни в цял свят

NPS се предлагат по целия свят. Повечето държави работят за превръщането на тези вещества в незаконни. Държавите, в които се произвеждат, също се ангажират с борбата с тези наркотици. Това включва Китай, където на 1 юли 2021 влиза в сила нов регламент, регулиращ канабиноидните вещества.

Повечето европейски държави действат съгласувано по този въпрос. Малко след началото на века Комисията на ЕС препоръчва цели групи вещества да се използват като основа за правния контрол на NPS. В Германия Законът за новите психоактивни вещества („Neue-psychoaktive-Stoffe-Gesetz“, NpSG) е въведен през 2016 г. и изменен през 2019 и 2020 г. Съответното законодателство е в сила в Австрия от 2012 г. и в Швейцария от 2011 г. Великобритания налага обща забрана на психоактивните вещества през 2016 г.

DrugWipe, Securetec, тест за наркотици

Бързо и надеждно откриване на наркотици в слюнка, повърхности и пот – просто попитайте, ние винаги се радваме да помогнем.