НЕ КАРАЙ С АЛКОХОЛ НАД ЛИМИТА ОТ 0.5 ПРОМИЛА
ПРИ АЛКОХОЛ НАД 1.2 ПРОМИЛА - ОСТАВАШ БЕЗ КОЛА!
АКО КАРАШ С ДРОГА - ОСТАВАШ БЕЗ КОЛА!
БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА ПРИ ПОРЪЧКИ НАД 99 ЛВ.

Контрол на наркотиците в Австралия

Контрол на наркотиците в Австралия

Тестване на шофьори – всеки, навсякъде и по всяко време

През 2004 год. австралийският щат Виктория е първият в света, който въвежда законна проверка за наркотици върху шофьори, без да е необходимо да са заподозрени. Целта е да се повиши безопасността на пътя.

Жителите са информирани за новия принцип „Всеки, навсякъде и по всяко време“ чрез специална кампания на полицията. Драматични ТВ клипове и интензивен контрол целят възпиращ и превантивен ефект. Новата законова уредба е следствие от високия брой инциденти с шофьори, намиращи се под влияние на наркотици – през 2003 год. те съставляват 31 %.

Само през 2011 год. 45 000 шофьори са тествани, от тях 1500 са дали положителен резултат за нелегални вещества. От самото начало тестовете по слюнка DrugWipe® са използвани за рутинен контрол във Виктория. Повторен тест по слюнка се извършва в специализиран бус за тестове за алкохол и наркотици.

Всички позитивни тестове впоследствие са повторени в лаборатория. В Австралия потвърдителният тест също се прави с проба от слюнка. Резултатите от тестовете на пътя и от тестовете в лаборатория са идентични в 96 до 99,5 % от случаите.

Поради специфичната употреба на конкретни наркотици, първоначално тестването се прави за метамфетамин и канабис, а по-късно се включва и екстази. Полицията е фокусирана върху райони с нощни клубове, дискотеки, рейв партита и пътни артерии със засилен тежкотоварен поток. Процедурата включва блокиране на цялата улица и тестване на всички шофьори. Резултатите са с убедителни и устойчиви резултати – през 2005 год. 25 % от шофьорите, участвали в ПТП, са дали позитивен резултат за употреба на нелегални вещества. През 2009 год. процентът вече е паднал на 15. 

Контрол на наркотиците в Австралия
Бус за тестване за наркотици по време на рутинна проверка в Австралия.

Тестването за наркотици в Австралия – последователно и трайно

Програмата на щата Виктория е приета от всички щати на Австралия. В Куинсленд, например, към момента полицията разполага с 10 буса, оборудвани специално за проверка за употреба наркотици и алкохол, както и с най-съвременни комуникационни технологии. С извършени над 71 000 теста до края на 2011 год., са идентифицирани 1760 случая на употреба на забранени вещества. Предупреждението „Всеки, навсякъде и по всяко време“ вече е реалност на територията на цяла Австралия.

Контрол на наркотиците в Австралия
Тестване на шофьори – всеки, навсякъде и по всяко време