НЕ КАРАЙ С АЛКОХОЛ НАД ЛИМИТА ОТ 0.5 ПРОМИЛА
ПРИ АЛКОХОЛ НАД 1.2 ПРОМИЛА - ОСТАВАШ БЕЗ КОЛА!
АКО КАРАШ С ДРОГА - ОСТАВАШ БЕЗ КОЛА!
БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА ПРИ ПОРЪЧКИ НАД 99 ЛВ. ДО ОФИС / АВТОМАТ

DrugWipe®6S BE – сигурен тест за употреба на бензодиазепини

DrugWipe®6S BE – сигурен тест за употреба на бензодиазепини

Бензодиазепини – какво представляват? Защо чувствителността на слючения тест е толкова важен при тестване за бензодиазепини?

Събрахме малко информация и факти и се надяваме този материал да Ви е полезен.

DrugWipe®6S BE (бензодиазепини)

Повече чувствителност, повече надеждност

Само 5 ng в 1 ml е чувствителността за откриване на бензодиазепини на новия DrugWipe®6S BE, което го прави 4 пъти по-чувствителен към това психотропно вещество от повечето алтернативни тестове на пазара.

DrugWipe® 6 S Бензодиазепини
Еквивалент на 1 чаена лъжичка разтворена в плувен басейн с олимпийски размери.

Подводни камъни при откриването

Бензодиазепините са в относително ниски концентрации в слюнката [1], тъй като поради специфична биохимия в устната кухина преминаването им от кръвния поток в слюнката е затруднено. Затова за успешно откриване в слунюнката е необходим много чувствителен тест.

DrugWipe® – вече постига успех

DrugWipe®6S BE се е доказал като подходящ за целта, още в проекта ROSITA-2, показвайки много добри резултати въпреки неблагоприятните условия в устата[2].

DrugWipe®6S BE се използва успешно от много години от полицейските сили във Финландия. Там резултатите от контролните кръвни тестове се сравняват с резултатите получени с DrugWipe®6 S BE. При лабораторни тестове с 16 различни видове бензодиазепини, DrugWipe®6S BE постига ниво на чувствителност от 81% [3].

А най-новият модел на DrugWipe®6S BE вече постига ниво на чувствителнос от 95%, което значително увеличава степента на засичане на дрогирани шофьори, а от там и на безопасността на пътя.

DrugWipe® 6 S Бензодиазепини
Профила на заловените с наркотици шофьори е млади мъже, обикновено шофиращи рез нощта. При бензодиазепините е различен: повечето хванати с тази дрога са жени, значително по-възрастни и шофиращи през деня

Бензодиазепините – риск за пътната безопасност?

Колкото по -висока е концентрацията на бензодиазепини в тялото на индивида, толкова по-голямо е отрицателното въздействие върху способността му да шофира. Дори при ниски дози, като тези които могат да бъдат предписани от лекар, бензодиазепините влияят върху способността за безопасно шофиране на превозно средство. Този факт е доказан в множество психомоторните тестове.[4]

Рискът от нараняване при злополука се увеличава 5 пъти, при намесен бензодиазепин. Ако се използва в комбинация с алкохол, увеличението на риска може да достигне до 112 пъти![5]. При пътнотранспортни произшествия с фатален край, бензодиазепините са второто най-често откривано психотропно вещество, изпреварено само от алкохола. При ПТП, водещи до сериозни наранявания на водача, бензодиазепините са третата най-честа причина след алкохола и канабиса (THC) [6]. Цифрите са красноречиви.

Прави впечатление също, че повечето шофьори заловени с бензодиазепини, са на средна и повече възраст. В допълнение, употребата на бензодиазепини е много по-широко разпространена сред жените, отколкото при мъжете. Прави впечатление и фактът, че повечето шофьори, хванати с бензодиазепини, биват задържани през деня [6].

Заключението е ясно: шофирането под въздействието на бензодиазепини представлява значителен риск за пътната безопасност. Това прави още по-важно да се използват достатъчно чувствителни тестове за тази група психотропни субстанции.

DrugWipe®6 S BE – за по-голяма пътна безопасност

Какво са бензодиазепини

Бензодиазепините са успокоителни лекарства, отпускани само по лекарско предписание на пациенти страдащи от стрес, възбуда или тревожност, или като хапчета за сън. Имат релаксиращ и успокояващ ефект. Те са силно пристрастяващи. Бензодиазепините се предписват на милиони хора в цяла Германия. Между 10 и 17% от населението приема лекарства, съдържащи бензодиазепини (в някакъв момент от 1 година), а между 1-2% от възрастните приемат този вид лекарства веднъж дневно в продължение на поне една година. Бензодиазепините представляват голяма група химически свързани активни вещества. Отделните вещества се различават по отношение на ефекта, началото и продължителността на ефекта, метаболизирането и времето, необходимо за разграждане. В зависимост от веществото, може да отнеме между няколко часа и няколко дни, за да се изчисти от организма.

Източници

Изображения: 

© Andrey Armyagov, Shutterstock

© Studioloco, Shutterstock

[1] Wille et al., Ther. Drug Monit., Volume 31, Number 4, August 2009

[2] Gunnar et al., ROSITA-2 Project : Final report, Academia Press, Gent, Belgium (2006)

[3] Blencowe et al., J. Anal. Toxicol. 35 (6), 349-356 (2011)

[4] Smink et al., Journal of Forensic and Legal Medicine 15 (2008) 483–488

[5] Movig et al., Accident Analysis & Prevention 36 (2004) 631–636

[6] Summary of Main DRUID Results, TRB 91st Annual Meeting, January 2012

Изображения: 

© Andrey Armyagov, Shutterstock

© Studioloco, Shutterstock