НЕ КАРАЙ С АЛКОХОЛ НАД ЛИМИТА ОТ 0.5 ПРОМИЛА
ПРИ АЛКОХОЛ НАД 1.2 ПРОМИЛА - ОСТАВАШ БЕЗ КОЛА!
АКО КАРАШ С ДРОГА - ОСТАВАШ БЕЗ КОЛА!
БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА ПРИ ПОРЪЧКИ НАД 99 ЛВ.

Откриване на злоупотреба на халюциногени

Откриване на злоупотреба на халюциногени

Повече инциденти поради нарастващата консумация на халюциногени

Потреблението на халюциногени рязко нараства в цяла Европа. Увеличават се както броят на консуматорите, така и иззетите количества. През последните 12 месеца около 20% от употребяващите наркотици са приемали LSD, а 13% са приемали кетамин. Това увеличава значително риска от шофьори на пътя под въздействието на халюциногени.

Когато хората приемат халюциногени, те започват да чувстват все едно светът се разтваря в поредица от бързо сменящи образи. Те чуват цветовете, виждат звуците и не са в състояние да възприемат точно околната среда. Хората, под въздействието халюциногени, не са в състояние да се концентрират или да обърнат внимание, времето им за реакция е забавено и способността им да правят правилни преценки се намаля драстично. В някои случаи потребителите вече не се възприемат като отделни същества и а се приемат, като за част от заобикалящата ги среда.

 

Много потребители осъзнават, че халюцинират и остават комуникативни, но не са в състояние да различаст реалността. Всеки, който шофира в това състояние, е опасен както и за за себе си така и за другите. Обикновено, ефектите са дълготрайни – често продължават повече от 12 часа при прием на LSD. Допълнителен риск представляват непредсказуемите ретроспекции – при които потребителите внезапно отново изпитват ефектите на лекарството седмици или месеци след консумация. Някои експерти препоръчват да не шофирате кола до три месеца след приема на халюциногени.

 

Хората,които използват халюциногени, регистрирани от Европейския център за мониторинг на наркотици и наркомании (EMCDDA), показват, че потреблението в Европа расте — както по отношение на честотата, така и по отношение на количествата. В Холандия се наблюдава увеличаване на употребата на кетамин в нощните клубове, докато има съобщения за големи конфискации на LSD в някои скандинавски страни.

 

Какво представляват халюциногените?


Халюциногените са група лекарства, които имат особено силно въздействие върху съзнанието. Те променят възприятието на човек за реалността – звуци, цветове и форми. Физическата зависимост е малко вероятна, но постоянна психоза може да възникне само след една употреба. Особено непредсказуеми са „ретроспекциите“, при които потребителите отново изпитват ефекта на халюциногените дори месеци след приемането му. Халюциногенните вещества се разделят на два различни вида: Първият включва вещества като LSD, псилоцибин, псилоцин и мескалин, които също се срещат в природата. Други халюциногенни растения включват ангелскi тромпет (Бругманзия) и хортензии, които обикновено се отглеждат в предните градини, както и индийско орехче. Вторият тип халюциноген се състои от синтетични вещества като кетамин. Много от тях са анестетици, които предизвикват халюцинации при ниски дози, но ще имат анестетичен ефект само при по-високи дози.

Явни признаци на злоупотреба с халюциноген

Някои от основните признаци на прием на халюциногени:

 

Физически симптоми: 

  • Разширени зеници 

  • Треперене, настръхване 

  • Двигателни смущения, нарушено зрение 

  • Изпотяване 

  • Труден говор 

  • Повишен пулс, кръвно налягане, телесна температура 

  • Неконтролируем смях 

Ефекти върху поведението:

  • Частична или пълна загуба на концентрация 

  • Объркване, дезориентация – Халюцинации

  • Паника, параноя 

  • Агресия 

  • Нарушено възприемане на реалността 

Други знаци: 

  • Обикновени малки цветни квадратчета от печатна хартия за откъсване 

  • Малки цветни таблетки в различни форми 

  • Малки неидентифицирани предмети в специални опаковки (“лилави пирамиди”) всички те могат да бъдат разпръснати из колата или съхранени в чанта или портфейл. 

За надеждно идентифициране на нередности се препоръчват например инструктаж и практическо обучение.

 

Освен това както във Франция, така и в Холандия се наблюдава нарастване на потреблението на смешен газ (диазотен моноксид). Райския газ е леснодостъпен дори за непълнолетни. Контролът на това вещество представлява предизвикателство за властите, тъй като то е разрешено за търговски цели, като например надуване на балони или в зарядните устройства на дозатори за бита сметана. 19 държави са съобщили за конфискации на общо 158 килограма халюциногенни гъби. Младите хора (на възраст от 15 до 34 години) са особено склонни да експериментират с тези вещества. Всички тези индикации накараха EMCDDA да призове за подобряване на следенето на ситуацията в Европа поради това че халюциногените не се регистрират последователно. Нарастващото потребление също така означава увеличаване на броя на хората, които не могат реалистично да оценяват опасни ситуации и могат да изберат да се приберат с кола, докато са под въздействието на халюциногенно лекарство. Тези рискове могат да бъдат избегнати с правилни тестово и по-добра информираност на населението. Все още няма бърз тест за проверка на слюнката за LSD, но този тип тест е идеален за откриване на други халюциногени.

 

 

 

 

Бързият скринингов тест DrugWipe® 6 S надеждно открива кетамин консумация в слюнката – просто попитайте, ние винаги сме щастливи да помогнем.

Източник: European Drug Report 2022, European Monitoring Centre for Drugs and Drug Addiction (EMCDDA), Lisbon — Deutsche Hauptstelle für Suchtfragen e.V. (German Centre for Addiction Issues), Hamm, www.dhs.de — Bundesanstalt für Straßenwesen (German Federal Highway Research Institute), www.bast.de, Bergisch Gladbach