НЕ КАРАЙ С АЛКОХОЛ НАД ЛИМИТА ОТ 0.5 ПРОМИЛА
ПРИ АЛКОХОЛ НАД 1.2 ПРОМИЛА - ОСТАВАШ БЕЗ КОЛА!
АКО КАРАШ С ДРОГА - ОСТАВАШ БЕЗ КОЛА!
БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА ПРИ ПОРЪЧКИ НАД 99 ЛВ.

Възходяща тенденция в използването на райски газ (азотен оксид)

Възходяща тенденция в използването на райски газ (азотен оксид)

Какво е райският газ? 


Райски газ или азотният оксид е безцветен газ. Газът първоначално става популярен, като инхалационен анестетик, особено в стоматологията. Газът има и промишлени приложения в различни технологични сектори. Например, се използва като разбивач в дозатори за бита сметана. Въпреки това, още през осемнадесети век азотният оксид започва да се употебвява с развлекателни цели. Ефектите от райския газ включват облекчаване на болката и предизвикват на изтръпване. Също така доставя кратко високо, което е едновременно еуфорично и дисоциативен. Страничните ефекти не са за смях – те варират от изгарания причинени причинени от консумация на зарядни устройства за бита сметана, до гадене, парализа, световъртеж, остър недостиг на кислород, увреждане на централната нервна система и дори смърт.

15 случая на отравяне през цялата 2015 г. в сравнение с 67 само през първата половина на 2019 г. Тези цифри от Холандия са показателни за нарастващата злоупотреба със райски газ в цяла Европа и в Съединените щати. Проучване, проведено от университета от Франкфурт през 2018 г. стигнало до  заключението, че консумацията на азотен оксид се е удвоила само за последните 3 години. Райския газ не само се е превърнал в наркотично вещество, което се ползва по време на купоне, но и също се консумира ежедневно от някои потребители.

Ефектатът от газът е краткотраен – варира от 30 секунди до няколко минути. От друга страна,  газът е едновременно евтин и легалн – в резултат на това той е направил крачка в това да се превърне в признат наркотик за развлечение. Райският газта се консумира директно от зарядни устройства за бита сметана или от балони. Зарядните устройства/контейнери могат да бъдат закупени в големи опаковки от магазини, докато балоните с азотният оксид се предлагат от в определени магазини или по дискотеките за не повече от 10 лева на брой. Онлайн продажбите на зарядните устройства стават все по-полярни. Потребителите съобщават, че изпитват повишено сетивно възприятие, еуфория и изтръпване по цялото тяло. От консумацията на газът някои хора изпитват желание да се смеят и имат възмохност да говорят с писклив глас, като този на  “Мики Маус”.

Ако дадено лице консумира райски газ еднократно – например по време на парти – обикновено няма отрицателни резултати. Някои хора обаче отиват много по-далеч от това. Те могат да вдишат до 200 пъти газа, в рамките на един ден, или да вдишат 100 пъти в бърза последователност на парти. Това е вредно за здравето и дори може да бъде фатално. В Холандия, където злоупотребата с азотният оксид  е широко разпространена, полицейската статистика е регистрирала 63 смъртни случая поради вдишване на райски газ между началото на 2019 г. и октомври 2021 г. Европейският център за мониторинг на наркотици и наркомании (EMCDDA) в Лисабон следи и документира нарастващата консумация на газа за смях в цяла Европа. Веществото все още не е включено в доклад за наркотиците и пристрастяването в Германия.

 

Въпреки това, въз основа на годишните проучвания, публикувани от университета във Франкфурт, може да се предположи, че райският газ се разпространява и в Германия. До 2021 г. се  е наблюдавало рязко покачване на употребата, особено сред младите потребители. Нивата за 2022 г. остават малко по-ниски от предходната година. Азотният оксид се използва най-много в Холандия, Великобритания и Дания, обаче бройките нарастват и във Франция. В Съединените щати, New York Times съобщава за нарастващите здравословни проблеми, причинени от веселия газ. Въпреки това забраната на газа е проблематична, тъй се изполва в много области, като технологиите и медицината. В Холандия наскоро въведената там забрана (вижте карето вляво) се очаква да успее да постави под контрол уличните търговци и кафенетата,които продавът газа. Холандската полиция вече може да действа ако открие частни лица, които притежават насипни опаковки или големи газови туби. Направени са предложения и са положени усилия да се въведе подобна забрана във Великобритания и Дания.

Забрана на веселият газ?

Поради настоящата ситуация в много страни в момента се обсъжда забрана на райския газ. Това създава някои проблеми, тъй като азотният оксид се използва и за много безвредни цели – като разбиващ агент за бита сметана, за надуване на балони и в различни области на технологията. Също така и до днес продължава да се използва и за медицински цели. Газът е законно достъпен в целия ЕС от 2016 г. след решение на Европейския съд, който гласи, че вече няма да бъде регулиран от Закона за лекарствата. Въпреки това страни като Дания се стремят да регулират азотният оксид. Във Великобритания, газът вече попада под националните разпоредби на NPS. Това прави незаконно пускането в обращение на райския газ заради неговите психоактивни/психични ефекти. В Нидерландия притежанието и продажбата на веселия газ е незаконно с изключение на малък брой бизнеси от началото на 2023 г. Там той също е в списъка на забранените упойващи вещества.

Искате ли да научите повече за най-качествените полеви тестове Drug Wipe? Ще се радваме да ви дадем още по-подробна информация. Свърежете се с нас на office@alcotester.bg или по телефона на 02 4500269 за консултация.