НЕ КАРАЙ С АЛКОХОЛ НАД ЛИМИТА ОТ 0.5 ПРОМИЛА
ПРИ АЛКОХОЛ НАД 1.2 ПРОМИЛА - ОСТАВАШ БЕЗ КОЛА!
АКО КАРАШ С ДРОГА - ОСТАВАШ БЕЗ КОЛА!
БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА ПРИ ПОРЪЧКИ НАД 99 ЛВ. ДО ОФИС / АВТОМАТ

Как работят полевите тестове за наркотици

Как работят полевите тестове за наркотици

Биохимия в джоба

На пръв поглед, начинът, по който работи полевият тест DrugWipe®, е доста лесен за схващане. Въпреки това, би било погрешно да се смята, че технологията е толкова проста. На повърхността тестът изглежда удобен и функционален, под нея обаче се крие сложна биохимична верига от реакции, чрез която се постига тази впечатляваща ефективност и леснота.

DrugWipe®, както и повечето други полеви тестове за откриване на наркотици, са известни още като “латерални (странични) поточни тестове”. Методологията, стояща зад процесите протичащи в тези експресни тестове, се базира на реакция, която следва от принципа за катинара и ключа. Той описва перфектното пасване, което съществува между физическата структура на молекулата на наркотика и кореспондиращото й антитяло. Тестът показва позитивен резултат единствено ако наркотикът влезе в контакт с перфектно подхождащото му антитяло.

Антителата – ключовите помощници

Антителата са естествени протеини. При гръбначните животни тялото произвежда антитела, когато, например, влезе в контакт с болестотворен патоген, например COVID-19. Антителата всъщност са естествен имунен отговор на организма при инфекция, ваксинация или при навлизане на други чужди за тялото вещества или организми. 

Този принцип се използва за получаване на подходящи антитела за използване в полевите тестове за наркотици. На овце, свине, зайци, пилета или мишки се дава “ваксина”, съдържаща специфичен наркотик. Техните тела отговарят на ваксинирането, произвеждайки специфични антитела за наркотика. Това създава идеален “катинар”, който да пасне на “ключа” в теста за съответната дрога.

Поради биологическия си произход, антителата не издържат на висока температура. Затова ако бъдат изложени на температура по-висока от +40°С за продължителен период химическите връзки на протеините започват да се разпадат и антителата да се унищожават. Това е причината всички полеви тестове базирани на този принцип, да не се излагат на температури надвишаващи 40°С, включително DrugWipe®.

Как работи Drug Wipe

Всички необходими материали и субстанции се съдържат в тестовата касета, а тестовите ленти вътре са ключовата технология на DrugWipe®. Всяка лента се състои от няколко зони, като най-важната е зоната за контакт. Там е местоположението на специфичните антитела за наркотиците, маркирани с микроскопични златни частици. 

Материалът за изследване се прехвърля върху тестовата лента с помоща на специален колектор, подложки намиращи се в горната част на касетата с която се събира проба за изследване. Реакцията започва в мига, в който се добави буферната течност. Тя съдържа воден разтвор, който преминавайки през тестовата лента увлича и транспортира молекулите от пробата към контактната зона. Ако пробата съдържа наркотични молекули, те се комбинират (заключват) със специфичните антитела и този комплекс се пренеся нататък по лентата към тестовата линия. Антителата са фиксирани на място върху зоната на тестовата линия и улавят преминаващия комплекс, съдържащ наркотик и маркираните със злато антитела. Малките златни частици създават типичното червено оцветяване при позитивен тест.

Останалите маркирани със злато антитела се пренасят нататък с течността към зоната на контролната линия и я оцветяват в червено. Оцветената контролна линия означава, че тестът е валиден: извършен е правилно, с достатъчен обем течност и е произвел валиден резултат. Излишната течност се абсорбира от уплътняваща подложка в края на тестовата лента. 

Това накратко е начина по който протича комплексната реакция в DrugWipe® произвеждайки надежден резултат.

Функционален принцип и структура на DrugWipe® – пробата се пренася от течност попротежение на тестовата лента, преминавайки върху няколко зони. Ако резултатът е позитивен, тестовата линия става червена. Червена контролна линия се появява винаги, когато тестът е изпълнен правилно.

Искате ли да научите повече за най-качествените полеви тестове Drug Wipe? Ще се радваме да ви дадем още по-подробна информация. Свърежете се с нас на office@alcotester.bg или по телефона на 02 4500269 за консултация.