НЕ КАРАЙ С АЛКОХОЛ НАД ЛИМИТА ОТ 0.5 ПРОМИЛА
ПРИ АЛКОХОЛ НАД 1.2 ПРОМИЛА - ОСТАВАШ БЕЗ КОЛА!
АКО КАРАШ С ДРОГА - ОСТАВАШ БЕЗ КОЛА!
БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА ПРИ ПОРЪЧКИ НАД 99 ЛВ.

Откриване на злоупотреба със стимуланти

Откриване на злоупотреба със стимуланти

Повече тестове за наркотици за по-малко наранявания

Стимулантите вече са проникнали не само в парти районите, но и доста често в ежедневието. В рутинни ситуации употребата на тези наркотици води до неподходящо поведение: Броят на злополуките, довели до наранявания под въздействието на наркотици, се е увеличил пет пъти от 1991 до 2019 г.[1]

Броят на злополуките с наркотици, довели до ранени лица, се е увеличил от 434 на 2386, въпреки че действителната цифра се оценява като значително по-висока, ако се включат неотчетените случаи. Често шофирането под въздействие на наркотици не се засича и мнозинството от онези шофьори, които шофират след употреба на наркотици, предполагат, че няма да бъдат тествани. През същия период злополуките с алкохол с подобни резултати рязко намаляват благодарение на по-зазасиленото тестване. Това е аргумент за засилване и на тестовете за употреба на наркотици.

За съмнения за шофьора винаги трябва да се прави тест за наркотици в допълнение към теста с дрегер. Дори ако алкохолът е доказан, разумно е да се направят допълнителни изследвания: комбинираната употреба увеличава още повече рисковете от злополука.

Какво представляват стимулантите?

Стимулантите са психоактивни вещества, които имат стимулиращ ефект върху нервната система и повишават или ускоряват дейността на нервите. Използването на стимуланти води до повишено обща енергичност и значително забавяне на умората. Телесната температура и пулсът се повишават, както и кръвното налягане. Резултатът е дълбока еуфория.

Кокаин, амфетамини, метамфетамини и екстази (MDMA) са наркотици, наричани стимуланти. Тези вещества не попадат в обхвата на действащото германско законодателство относно наркотиците (т.е. Закона за наркотиците).
Страничните ефекти са симптоми на стрес, възбуда, агресия, психологически смущения, зависимост и сърдечно-съдови проблеми. Високите дози изключват собствената предупредителна система на тялото и енергийните резерви се изчерпват. Това води до тежко изтощение и възможна смърт.

Има различни разрешени за употреба стимуланти в медицината. Въпреки това е незаконно да се злоупотребява със стимуланти за подобряване на производителността, било то за развлечение, в спорта (като допинг) или на работа – често наричани ъпъри (uppers). Обратно, даунерите (downers) са вещества, които имат успокояващ ефект.

Подозрителен стил на шофиране

Освен физическите признаци, важен естилът на шофиране на заподозрения. Очебиен стил на шофиране може да потвърди подозрението, че водачът употребява наркотици. Очевидни грешки при шофиране, като при неопитен шофьор, са също индикации, наред с допълнителни знаци като втренчено гледане право напред, отчаяно стискане на волана и видима поза, при която лицето е „залепено“ за предното стъкло. Подчертано небрежна позиция на седене, оживена и въодушевена комуникация с други пътници, много и висок шум, особено музика, са типични за ситуацията и повишават подозренията. Странни жестове и навеждането на главата през прозореца са две други типични индикации за употреба на наркотици. Поведението на пътниците дава допълнителни признаци: Пиене в превозното средство, действия, предполагащи подготовка за консумация на наркотични вещества, подозрително прикрити действия и изхвърляне на предмети са сигнали за тревога. Подозрителна е и дистанция между пътниците, тъй като тя може да се използва за прикриване на подозрителни предмети.

Мобилен бърз скрининг тест като DrugWipe също помага в този случай за откриване употребата на наркотици.

Явни признаци на злоупотреба със стимуланти

По-долу ще намерите някои от най-важните симптоми, които се появяват, когато се използват стимуланти. Тези точки обаче не покриват всичко, тъй като има и други фактори. За надеждно идентифициране на нередности се препоръчват инструкции и практическо обучение, например както се предлага от Securetec.

Физически симптоми:

  • Разширени зеници до 6 мм
  • Забавени очни реакции
  • Общо забавени реакции
  • Суха уста
  • Зачервени, сълзящи, плачещи очи
  • Учестен пулс/дишане
  • Симптоми на стрес
  • Гадене, изпотяване, треперене
  • Затруднено преглъщане

Ефекти върху поведението:

  • Възбуда, раздразнителност и агресия
  • Мляскане и облизване на устни, изкривяване на челюстите
  • Проблеми с ориентацията
  • Нестабилна походка
  • Отговори без всякаква логика
  • Неистов смях
  • Мърморене
  • Логорея (компулсивно желание за говорене)

Специфично за злоупотребата с кокаин:

  • Следи от бял прах по дрехите или в превозното средство
  • Нарушени лигавици
  • Хрема
  • Кървене от носа
  • Постоянно докосване на носа

Бързите тестове за наркотици DrugWipe® надеждно откриват стимуланти в слюнката – просто ни попитайте, ние винаги се радваме да помогнем.

Керагон ЕООД е официален представител на продуктите на Securetec Detektions-Systeme AG за България.

За повече информация и индивидуални консултации и оферти, вижте нашите контакти.

Източници

[1] References: 1Statistisches Bundesamt [Federal Statistical Office], Wiesbaden, www.destatis.de — European Drug Report 2021, European Monitoring
Centre for Drugs and Drug Addiction, Lisbon — Bundesanstalt für Straßenwesen (German Federal Highway Research Institute), www.bast.de, Bergisch
Gladbach — Bund gegen Alkohol und Drogen im Straßenverkehr [Coalition against alcohol and drugs on the roads], www.bads.de, Hamburg —
The prevention portal, police union, www.polizei-dein-partner.de, Hilden