НЕ КАРАЙ С АЛКОХОЛ НАД ЛИМИТА ОТ 0.5 ПРОМИЛА
ПРИ АЛКОХОЛ НАД 1.2 ПРОМИЛА - ОСТАВАШ БЕЗ КОЛА!
АКО КАРАШ С ДРОГА - ОСТАВАШ БЕЗ КОЛА!
БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА ПРИ ПОРЪЧКИ НАД 99 ЛВ.

Естествена слюнка срещу изкуствена слюнка

Естествена слюнка срещу изкуствена слюнка

Няма заместител на слюнката


Слюнката се състои от 99,5% вода и 0,5% разтворени ензими, минерали и соли – звучи доста просто. Но човешката слюнка е изключително сложна течност. Към днешна дата е невъзможно да се създаде изкуствена слюнка, която да бъде реалистична. Този казус може да създаде трудности при лабораторна проверка на тестове базирани на слюнка.


Слюнката е сред най-сложните телесни течности и е от излючително значение в много процеси в тялото. Тези процеси варират от смазване на лигавиците в устата до омекотяване на храната и подготовката й за понататъчното храносмилане. В резултат на това неяния състав е многостранен и променлив. В допълнение към водата, слюнката съдържа различни вещества, включително около 400 различни вида протеини. Слюнката на всеки човек е уникална и се определя от индивидуалното му физическо състояние.


По време на лабораторни изследвания може да е трудно да се получат достатъчни количества естествена слюнка. Въпреки това, отново и отново, за научните изследвания им се налага използването на възпроизводим стандарт на слюнката. Това проблем породи търсене на изкуствена слюнка.

Недостатъци на изкуствената слюнка

Към днешна дата никога не са били успешно произвеждани реалистични заместители на слюнката. Изкуствените алтернативи са само силно опростена имитация на естествената слюнка и никога не са напълно сравними с нея. 

 

Има много различни начини за приготвяне на изкуствена слюнка. Някои от тези изкуствени слюнки са също обогатени с добавки, които отговарят на специфични изисквания, например за тестване на корозия на протези. Допълнително, вещества, които не се срещат в естествената слюнка, често се добавят към изкуствената слюнка, за да я стабилизират. Те могат да повлияят на физическите свойства на синтетичната слюнка.

 


Знак за качество: тестван с естествена слюнка

Въпреки много по-високите разходи, свързани с използването на истинска слюнка за лабораторно изследване, всички бързи скринингови тестове за наркотици са разработени и тествани специално по този начин от Securetec Detektions-Systeme AG. Това означава, че резултатите от тези тестове отговарят на реалистични изисквания и олицетворяват надеждността на drugWipe тест за слюнка.

Муцините са важна съставка както на естествената, така и на синтетичната слюнка. Те са много сложни гликопротеини, които придават на слюнката мазната консистенция. Муцини в човешката слюнка не са все още успешно изолирани в достатъчни количества в стабилна форма. Поради тази причина муцините са взети от панкреаса на различни бозайници и се използват в изкуствена слюнка. На практика, когато слюнчените тестове за лекарства се подлагат на лабораторно изследване с изкуствена слюнка, заради всички добавки, които съдържа, води обикновено до фалшиви резултати.

10 изненадващи факта за човешката слюнка | Обекти

Истинската слюнка е от съществено значение

Резултатите, получени със заместителите на слюнката, се различават значително и трудно могат да бъдат сравнени помежду си. Освен това резултатите от тестове, получени с естествена слюнка, не могат да се сравняват с резултатите от тестове, базирани на синтетична слюнка, поради разликите в състава. В момента няма общоприет стандарт за изкуствена слюнка.

 

Поради всички тези различия и неясноти, естествената слюнка се използва почти винаги в научни изследвания. Може да се предположи, че в бъдеще това ще продължи да бъде единственият начин за провеждане на тестване в реалистични условия.

Как се открива наркотични вещества в слюнката?

Слюнката се произвежда от три чифта слюнчени жлези, т.е. паротидните жлези (пред ухото), субмандибуларните жлези (под долната челюст) и сублингвалните жлези (под езика). Тези жлези доставят слюнка в устната кухина на горната челюст зад кътниците и под езика при лингвалния френулум. Слюнчените жлези са отделени от околните кръвоносни съдове с тънка обвивка от епителни клетки. Много вещества преминават през тази пропусклива мембрана, включително наркотизи и лекарства с рецепта. Това означава, че има тясна връзка между откриване на техните активни вещества в кръвта и слюнката.

 

Искате ли да научите повече за най-качествените слюнчеви тестове Securetec Detektions-Systeme AG? Ще се радваме да ви дадем още по-подробна информация. Свърежете се с нас на office@alcotester.bg или по телефона на 02 4500269 за консултация.