НЕ КАРАЙ С АЛКОХОЛ НАД ЛИМИТА ОТ 0.5 ПРОМИЛА
ПРИ АЛКОХОЛ НАД 1.2 ПРОМИЛА - ОСТАВАШ БЕЗ КОЛА!
АКО КАРАШ С ДРОГА - ОСТАВАШ БЕЗ КОЛА!
БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА ПРИ ПОРЪЧКИ НАД 99 ЛВ. ДО ОФИС / АВТОМАТ

Да научим повече за устройството дрегер

Да научим повече за устройството дрегер

Дрегер е иновативно устройство, което анализира съдържанието на алкохол в кръвта, като взема проба от дъха на човек. Дрегерът е разработен от Робърт Фрак през 1984 г.

Надали има човек, който да не е чувал какво е дрегер, особено ако е шофьор. Алкохолният тестер позволява да бъде измерено количеството на алкохолния концентрат в кръвта.

Не са редки случаите, в които човек сяда зад волана пийнал чаша бира или 50 гр. ракия. Но всички знаем, че това носи рискове – както за шофьора, така и за другите участници в движението.

Санкциите за подобно нарушение не са малки. Но има и количества погълнат алкохол, които се считат в рамките на допустимото и водачът на автомобила не подлежи на наказание. Разрешеното количество в България е до 0,5 промила.

Според изследване допустимото съдържание на алкохол в кръвта, измерено в питиета, значи следното: ако сте мъж на 25 годни и тежите 80 кг., то позволеното количество, което може да консумирате, е  800 мл. бира. Ако обаче сте жена, това количество е по-малко. Разбира се, това е пример – всичко е строго индивидуално. Всеизвестен факт е, че нежният пол е много по-уязвим при употребата на алкохол. И ако мъжете понасят повече концентрат, то дамите не успяват. Това се дължи изцяло на физиологична основа.

Много често задаваният въпрос: На колко бири може да се шофира?*

Експертите по света не са единодушни. Максималното разрешено количество на алкохол в кръвта варира между 0,2 и 0,8 ‰ . В някои европейски страни не се допуска водачът на превозно средство да е пил – пр. Словакия. За да няма обаче ощетени, Европейската комисия е предложила и е одобрено в страните членки на ЕС да бъде прието правилото максималното количество алкохол в кръвта да е до 0,5 промила. Тоест ако шофьорът консумира все пак алкохол, ако при тест покаже съдържание на алкохол в кръвта под 0,5 промила, той не подлежи на наказание.

Добре е да е да се знае, че сядането зад волана с концентрация на алкохол в кръвта над 0,5 до 1,2 промила не е престъпление. Деянието обаче е административно нарушение. За него могат да бъдат наложени едновременно следните санкции:

  1. Отнемане на 10 контролни точки, ако това е първото провинение на шофьора и вземане на 15 точки при всяко последвало хващане;
  2. Парична санкция в размер от 500 до 10000 лв. при първо нарушение и от 1000 до 2000 лв. глоба за повторно такова;
  3. Ако водачът бъде хванат в нетрезво състояние, следва и вземане на шофьорската книжка за срок от 6 месеца до година или от 1 година до 3 г. при рецидив.

Ако сте седнали за волана с над 1,2 ‰, тогава законът (Наказателният кодекс), третира деянието като престъпление и Ви грози до година затвор.

В случай, че лицето вече е осъждано за шофиране в нетрезво състояние, т.е. с над 1,2 промила алкохол, и бъде хванато отново с концентрация на алкохол в кръвта над 0,5‰ , то присъдата е лишаване от свобода до 2 г. Освен това о може да бъде наложена глоба от 100 до 300 лв.

ЗАТОВА! Ние предлагаме да избегнете както санкциите от закона, така и неприятния развой за Вас, Ваши близки и приятели или случаен човек.

Ако сте любителите на големите и шумни компании, но често се случва Вие да сте зад волана след това, а искате да вдигнете наздравица, то ние предлагаме решение. За да измерите колко точно сте пили, грабнете един от нашите дрегери. Не се колебайте! Тук ще намерите както алкотестери за еднократна употреба, така и дрегери за професионални нужди.

Акотестерите, които предлагаме, са компактни и удобни за ползване както за професионални цели, така и за лична употреба.

Професионалните тестери са перфектни за употреба в сферата на транспортните организации, медицинските заведения, както и учреждения като университети, училища, машинни заводи и строителни компании. Навсякъде, където има повишен риск за живота на хората, дрегерът помага този риск да бъде драстично намален. Прекомерната консумация на алкохол и сядането зад волана след това много често става причина за тежки пътнотранспортни произшествия. Застрашен е животът както на водача и на пътниците в колата, така и на странични, невинни хора. Правилният медицински анализ на съдържанието на алкохол в кръвта, зависи пряко от показанията на дрегера.

*Забележка: Alcotester.bg Ви съветва да не сядате зад волана след употреба на алкохол, дори и в умерени количества.