НЕ КАРАЙ С АЛКОХОЛ НАД ЛИМИТА ОТ 0.5 ПРОМИЛА
ПРИ АЛКОХОЛ НАД 1.2 ПРОМИЛА - ОСТАВАШ БЕЗ КОЛА!
АКО КАРАШ С ДРОГА - ОСТАВАШ БЕЗ КОЛА!
БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА ПРИ ПОРЪЧКИ НАД 99 ЛВ.

Какво е тестер за наркотици?

Какво е тестер за наркотици?

Освен дрегери за алкохол, съществуват и тестове за наркотици. Наркотичната зависимост е един от най-големите бичове на 21 век, заедно със зависимостите от алкохол и тютюнопушене.

Не е задължително наркотичният глад да бъде само спрямо традиционните опиуми като амфетамини, марихуана, метамфетамини, кокаин, хероин и други производни. Зависимостта може да бъде и към определени лекарствени медикаменти.

Наличието на наркотици може да се открие с полеви тестове на място или с тестване в специализирана лаборатория. Тестовете за наркотици на място, извън лаборатория, дават индикативен резултат. Само клинично изследване на биологичен материал (обикновено кръв) в медицинска лаборатория дава количествен и доказателствен резултат, годен пред съдебни инстанции.

Разпространените тестове за наркотици улавят присъствието на дрога в тялото по проба от урина, слюнка или пот. Клинични тестове се правят по проба от кръв или от коса в медицински лаборатории.  Продуктите, които Alcotester.bg предлага, са за тестване на място по проба от слюнка, пот/повърхност или урина и дават много бърз индикативен резултат за най-разпространените наркотици.

Предлаганите от нас професионални тестери засичат успешно минимални количества от най-разпространените наркотични вещества. Резултатите са много сигурни и бързи, в рамките на 3 до 8 минути. Това прави тези наркотичните тестове удобни за ползване при проверки на пътя от служители на МВР, за контрол на служителите във фирмите, в специализирани заведения като затвори, ТВУ и др. подобни, при граничен контрол, в болници, Бърза помощ и други.

Ключов момент при извънклиничното in vitro тестване е удобството и хигиената – както за тествания, така и за тестващия. При тестерите по слюнка или пот важен фактор е количеството биологичен материал, необходимо за теста. Например, ако е необходимо голямо количество слюнка, това води до затруднения при събирането ѝ. При тест по проба от урина е важно контролирането при взимане на пробата поради необходимостта от запазването на дискретност. Ако пък не се контролира процесът, има вероятност да бъде подменена пробата.

От къде се вземат проби за тестовете за наркотици?

Проби за установяване за наличие на дрога в тялото се вземат от биологичен материал или от повърхност. Може да се наложи да бъде изследвана кръвна плазма, урина, пот, слюнка или коса.

Има тестове, които изследват за наличие на следи от наркотични вещества от всяка повърхност, например волана на автомобил, дръжка на чанта, компютърна мишка или клавиатура и др.

Специфично време на тотално изчистване от организма на различни наркотични вещества 

Според повечето изследвания, някои видове наркотици се задържат по-кратко време в организма, в сравнение с други. Експертите са установили, че най-бързо от тялото се изчиства марихуаната и нейните производни – от 2 до 4 седмици след последния прием, като в този времеви прозорец тя ще даде положителен резултат в тест по урина.

Специфично време на детекция на наркотични вещества в различни биологични проби

Концентрацията и времевият прозорец, в който може да се открие дрога в различни биологични проби, са различни и са от съществено значение за избора на методика на тестване.

  • Най-кратък е времевият прозорец на откриване на наркотик в кръвна проба – за повечето масови наркотици е до 5-6 часа;
  • Времевият прозорец за откриване на наркотик в слюнката е от 6 до 18 часа;
  • В потта е малко по-дълъг – до 4-6 часа повече от слюнката;
  • Времевият прозорец за откриване на дрога в урината е много по-дълъг- до 3-4 седмици;
  • Най-продължителен  е времевият прозорец за откриване на дрога в проба от коса – до 6 месеца.

Тези специфики определят избирането на подходящия тест за различни случаи. За да тествате дали субектът под въздействието на наркотици в момента, най-подходящи са кръвните тестовете или тестовете по слюнка или пот. За да тествате дали служителят или детето ви е взимало наркотици в близкото минало – тестът за урина може да е по-подходящ. Ако назначавате нов служител и искате да разберете дали е взимал наркотици – тест по проба от коса е най-подходящ (това е честа практиката на американските компании при назначаване, когато работодателя иска да е сигурен че кандидатът не е употребявал дрога поне половин година).

Кой може да прави проверка за наличие на дрога?

Проверка за наркотици имат право да инициират училищни власти, съд, прокуратура, полицаи, началници на дадена фирма, лечебни заведения, лаборатории, загрижени родители, съдебно-медицински експерти и т.н.

Авторска информация от Alcotester.bg.