НЕ КАРАЙ С АЛКОХОЛ НАД ЛИМИТА ОТ 0.5 ПРОМИЛА
ПРИ АЛКОХОЛ НАД 1.2 ПРОМИЛА - ОСТАВАШ БЕЗ КОЛА!
АКО КАРАШ С ДРОГА - ОСТАВАШ БЕЗ КОЛА!
БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА ПРИ ПОРЪЧКИ НАД 99 ЛВ. ДО ОФИС / АВТОМАТ

Влияят ли безалкохолните напитки на резултатите от дрегера?

Влияят ли безалкохолните напитки на резултатите от дрегера?

Ако обичате да се забавлявате, излизанията с компания са нещо редовно за Вас и употребата на алкохол е неизбежна, то този материал ще Ви бъде от полза. Ние от Alcotester.BG ще разгледаме едни от най-често задаваните въпроси, на които въпреки всичко няма отговори, а именно: Може ли алкохолът, смесен с диетично безалкохолно, да доведе до по-висока концентрация на алкохол в кръвта при тест с дрегер?

Да започнем от по-далеч, като си припомним защо не бива да се шофира в нетрезво състояние.

Както е известно, употребата на алкохол действа различно на всеки организъм. Ако един човек се замайва от 3 бири или 2 големи уискита, то друг може да се нарече пиян при приема на над 6 бири или 3 големи уискита. Друг фактор за това как различните организми усвояват алкохола е това от какъв пол са. Никой купон или празник не може да мине без да си кажем “Наздраве”. Трябва да знаете, че приемането на алкохол и сядането зад волана са несъвместими действия. И все пак в различните страни по света има различни допустими норми.

Изследване сочи, че разрешеното количество, измерено в питиета е следното: ако говорим за мъж на 25 години с тегло около 80 кг., то позволеното количество е 800 мл. бира. Ако имате под ръка дрегер, резултатът от него ще варира между 0,2 и 0,8 промила.

Според Европейската комисия, във всички страни членки на ЕС разрешеното количество е до 0,5 промила. Разбира се, има и страни като Словакия, където е абсолютно забранено да пиеш дори и чаша бира и да се качиш зад волана. В България законът е сложил граница от 0,1 промила.

Добре е да се знае, че сядането зад волана с концентрация на алкохол в кръвта над 0,5 до 1,2 промила не е престъпление. Деянието обаче е административно нарушение. За него могат да бъдат наложени едновременно няколко санкции като отнемане до 10 точки, парична санкция от 500 до 1000 лв. или дори затвор, ако е в условия на рецидив.

Затова вместо да се носи отговорност както пред закона, така и лична, най-добре е да не се стига до шофиране, дори на едно малко или на чаша бира.

И все пак не е изключено и най-стриктният шофьор да изпадне в ситуация, в която да му се наложи да управлява автомобила пил. Експертите препоръчват в такива есктремни моменти да имате под ръка дрегер за алкохол. Било то еднократен или професионален дрегер. На сайта ни ще откриете и специално устройство, което ако отчете по-голяма от допустимата концентрация на алкохол в кръвта на шофьора, няма да позволи на автомобила да потегли.

И така стигаме до един от най-честите въпроси –

Може ли алкохолът, смесен с диетично безалкохолно, да накара дрегера да отчете по-висока концентрация на алкохол в кръвта?

Отговорът е ДА. Оказва се, че по-добре концентратът да се разрежда с обикновена сода, отколкото с кола да речем.

Неотдавна учени от Университета в Кентъки провеждат изследване с дрегери върху студенти, които са пили алкохол. Първоначално те дават за една седмица на младежите да употребяват напитките с обикновена сода, след което правят тест с алкохолен тестер. Следващата седмица ги карат да смесят концентрата с диетична кока-кола. Резултатите били доста различни. Студентите пили и двете седмици по еднакво количество алкохол, но разликата била, че едната седмица го разреждали със безалкохолното сода, а другата – с диетична кола. Дрегерите отчели съществено разграничение. Причината е свързана с разликата между реалната захар и заместители на захарта и как те влияят на начина, по който алкохолът се абсорбира в кръвния поток.

Оказва се, че захарта в содата забавя скоростта на абсорбция на алкохол, докато заместителите й не го правят. Интересното е, че колежаните не обърнали внимание да се чувстват по различен начин през всяка една от експерименталните седмици.

Ние вярваме, че никога не трябва да шофирате след употреба на алкохол, дори и ако сте под допустимите стойности. А отчитането на промилите в кръвта става, разбира се с алкохолен тестер. Ние от Alcotester.BG не толерираме приемането на алкохол в големи количества. Това е опасно както за здравето на употребилия, така и на околните, особено ако този, които е поел повече, е шофьор. Затова препоръчваме горещо на посетителите на сайта и на нашите редовни клиенти винаги да имат поне еднократен дрегер за алкохол.