НЕ КАРАЙ С АЛКОХОЛ НАД ЛИМИТА ОТ 0.5 ПРОМИЛА
ПРИ АЛКОХОЛ НАД 1.2 ПРОМИЛА - ОСТАВАШ БЕЗ КОЛА!
АКО КАРАШ С ДРОГА - ОСТАВАШ БЕЗ КОЛА!
БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА ПРИ ПОРЪЧКИ НАД 99 ЛВ. ДО ОФИС / АВТОМАТ

Дрегер – умният избор за парти уикендите сред природата

Дрегер – умният избор за парти уикендите сред природата

Кой не обича да прекарва почивните дни край брега на някой язовир или река, далеч от градската суматоха? Есента е вече факт, но на много от нас ни е нужно само малко слънце, за да ни накара да направим едно плуване. Още повече, че вероятно сме се заредили и със солидно количество вкусна храна и алкохол. А както е известно пиенето и къпането на такива места са добра комбинация. Наоколо всички се веселят, някои ловят риба, други си почиват с бира в ръка, трети залагат на по-силните спиртни напитки, а четвърти са изпили повечко и смятат, че е време да се разхладят във водата. Безспорно картината е идилична и сякаш няма сила, която да я развали… Докато не си припомним, че употребата на алкохол и евентуално плуване във воден басейн може да бъде едно сериозно животозастрашаващо начинание.  Стотици са случаите, в които след пийване на пикник и последвало желание за ‘‘разхлаждане‘‘ изходът е летален.

Всеизвестен факт е, че употреба на алкохол и шофиране не вървят ръка за ръка, но надали се сещаме често, че пиенето и плуването също са смъртоносна комбинация. Точно както алкохолът има силата да накара човек да се чувства лъжливо уверен зад волана на колата, така също може да го накара да поема рискове, в конкретния случай – докато е във водата.

Даваме пример с 65-годишна жена (Eileen Taylor), която се удавя в язовир след употреба на алкохол. Случаят се е развил малко след полунощ, когато тя решава да направи нощно къпане. Въпреки опитите да бъде извадена навреме от съпругa й, жената не успява да оцелее. Пред разследващите мъжът обяснява, че съпругата му си е пийнала повечко тази вечер. Разбира се, не може да бъде твърдено, че причината за удавянето е 100% погълнатият алкохол, но той е бил главният фактор, който е дал кураж на възрастната дама да предприеме среднощно къпане в язовир.

Американски учени са направили проучване, което сочи, че употребата на спиртни напитки допринася за около 10 до 40% смъртни случаи, причинени от удавяне, като подбудата е била развлечение.

Защо пиенето на алкохол e така опасно преди плуване?

Алкохолът може да засегне човешките сетива, което може да има фатален край. Той променя усещането за разстояние и може да доведе до чувство на дезориентация и объркване, особено ако човек е във водата. По-опасно е въздействието на алкохола върху възприятието за студ, тъй като човек не усеща правилно студа и не може да реагира адекватно, като предизвикания рязък спад на телесната температура води до сериозен риск от получаване на хипотермия. Това важи за всички случаи на студена околна среда, като въздух например (човекът, употребил алкохол, получава измамно усещане за загряване и топлина заради свиването на кръвоносните съдове около рецепторите за топлина), но е особено опасно при къпане, заради бързия охлаждащ тялото ефект на водата. Ако водата е и студена, вероятността от получаване на хипотермия и удавяне расте още повече.

Всичко това звучи страшно, но със сигурност е по-добре да бъдем информирани, от колкото да ни се случи нещо необратимо. Затова, ако имате намерение да плувате някъде, било в море, язовир, река или т.н. просто по-добре не употребявайте алкохол преди това. В случай, че пиете, по-добре стойте далеч от водата.

Ако вече сте направили 3-4 наздравици, по-добре е да имате дрегер и да проверите колко промила алкохол имате, ако толкова много желаете поплувате. По принцип е желателно винаги при излизане в големи компании, когато алкохолът ще се лее в неограничени количества, някой да има дрегер устройство.

Както е известно дрегерите са предназначени за различни нужди. Има професионални, еднократни, има блокиращи дрегер устройства за автомобили, за контрол на достъпа, клубни дрегери. Има и персонални дрегер устройства.

Тук ще разгледаме какъв вид дрегер е нужен, ако сме навън сред природата с шумна компания.

Аlcotester.BG  препоръчва в такава ситуация под ръка да имате персонален дрегер устройства или поне еднократни алкотестери.

Без спор персоналните дрегер устройства са по-точни и прецизни в сравнение с еднократните тестери. Персоналните дрегер устройства са предназначени най-вече за самоконтрол. Този вид дрегер ще ви покаже точните промили алкохол в кръвта и така човек ще има ясна представа, колко точно е пиян, какво може да прави и какво – не. Това прави персоналните дрегер устройства умен избор при самотестване. Удачен избор би бил AlcoFind AFM-5 – персонален дрегер с професионален сензор.  AlcoFind AFM-5 изчислява точните промили алкохол и ги показва на дисплея на смартфона, което може да е много забавно, особено ако сте в компания.

Еднократните алкотестери са също разумен и добър избор. От името им можете да се досетите, че това са тестери, които се употребяват само по веднъж. Предимството им е, че са на ниски цени и това ги прави лесно достъпни за много хора. За измерването на промилите алкохол се ползва дъхyt или слюнката, а резултатът се отчита до две минути след теста. Оцветен в различните цветове, тестът показва оценъчно алкохола в лицето Х.

Ако ви предстои дълъг запой с весела и шумна компания, то би било добре да се заредите с голям брой еднократни алкотестери, тъй като безопасността е от най-голямо значение. Подходящ избор е френският еднократен тест Freedrive. Freedrive са добро решение и за проверка на персонал в голяма фирма, където за кратко време ще бъдат проверени много служители.