НЕ КАРАЙ С АЛКОХОЛ НАД ЛИМИТА ОТ 0.5 ПРОМИЛА
ПРИ АЛКОХОЛ НАД 1.2 ПРОМИЛА - ОСТАВАШ БЕЗ КОЛА!
АКО КАРАШ С ДРОГА - ОСТАВАШ БЕЗ КОЛА!
БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА ПРИ ПОРЪЧКИ НАД 99 ЛВ.

Кокаинът – новият народен наркотик?

Кокаинът – новият народен наркотик?

По-бързо от пица

Според глобално проучване, в момента в Берлин, Виена, Лондон и други градове в цяла Европа 30% от употребяващите могат да получат доставка с кокаин по-бързо, отколкото биха им доставили пица[1]. Употребата на наркотика в Европа е във възход в последните години. Тази тенденция се обяснява с повишеното производство в Южна Америка и лесната достъпност. Скорошни данни показват, че повече от 140 тона кокаин са заловени в Европа през 2017 година – това е двойно повече от заловеното през 2016 година[2].

Смятан някога за наркотик на елита, кокаинът вече не се асоциира с “висшето общество”. Падането на цената и лесният достъп постилат пътеката на коката към позицията на “наркотик на народа”. Към момента само в Берлин има хиляди на ден “заявки за доставка” на кокаин.

Кокаин – какво точно е това?

Кокаинът - новият народен наркотик?Кокаинът се добива от листата на растението кока, произхождащо от Южна Америка. При преминаването през различни етапи на обработка се получава бял, кристален прах. В зависимост от това как се обработва по-нататък, той се предлага като кока или крек и се шмърка през носа, пуши се или се инжектира венозно. Кокаинът има опияняващ ефект и предизвиква усещане за изтръпване на лигавиците. Притежаването и продажбата на кокаин са забранени съгласно законодателството и подлежат на наказателно преследване.

Кокаинът е коварна дрога, която бързо води до тежка психологическа зависимост. Приемът води до кратък, но интензивен ефект на надрусване, с продължителност от 20 до 60 мин след приема (в зависимост от формата, под която се приема) и се свързва с интензивни усещания и еуфория. Следва втора фаза на изтощение и умора и силно желание за ново надрусване.

Кокаинът - новият народен наркотик?

И двете фази на ефектите от употреба на кокаин са опасни, ако се шофира. По време на стимулиращата, еуфорична фаза, употребилият реагира прекалено самоуверено и агресивно,  а във втората фаза шофиращите са изложени на риск от заспиване зад волана.

Краткото времетраене на надрусването при кокаина се влияе от концентрацията в кръвния поток. Организмът разгражда кокаина относително бързо до бензоилекгонин (BZE), основния му метаболит*. Процесът на разграждане продължава и след като се вземе кръвна проба, по времето, когато тя пътува към лаборатория. Всъщност реакцията може да бъде забавена посредством използването на подходящи колектори за кръв (съдържащи флуорид или оксалат) и замразяване на пробата. Въпреки тези мерки, все пак известно разграждане е неизбежно. По тази причина е важно кръвната проба да стигне до лаборатория колкото е възможно по-бързо.

Нестабилността на кокаина в кръвния поток е причината BZE да присъства наравно с кокаина като единствен непсихоактивен метаболит в допълнението на Раздел 24а на германския Закон за движението по пътищата (Strassenverkehrsgesetz, StVG).

Откриването на BZE също е полезно и по втора причина, особено в контекста на тестването за наркотици на пътя. По време на последната фаза на въздействието на кокаина, известна като „срив“ или „падане“, основно BZE циркулира през тялото. В тази фаза потребителят все още представлява риск за движението по пътищата, както беше обяснено по-горе. Ето защо DrugWipe® открива както кокаин, така и неговият важен метабиолит BZE.

Securetec DrugWipe 6SDrugWipe® са тестове за наркотици, надеждно откриващи кокаин по повърхности, кожа и в слюнка.

Смъртоносен микс – кокаин и алкохол

Смесването на кокаин и алкохол, въпреки че е популярно, е много опасно! Наркотикът намалява бдителността на употребяващия към ефектите на алкохолните напитки. Хора, които приемат и двете, са склонни да се чувстват много по-малко пияни, отколкото реално са. В същото време повишаването нивата на алкохол в кръвта след консумация на кокаин води до засилване на рисковото поведение и емоционалната нестабилност. По този начин смесилите двете вещества правят впечатление с агресивното си поведение и неадекватното си себевъзприятие. И двете прояви са изключително рискови при шофиране.

Физическите ефекти от консумацията на комбинация от кокаин и алкохол включват циркулаторен колапс, загуба на съзнание, инфаркт и инсулт. Рискът от отравяне с алкохол също е повишен поради ограниченото възприятие на потребителя за собственото му ниво на алкохол в кръвния поток.

Психологическите ефекти от консумацията на алкохол и кокаин едновременно включват халюцинации и нарушения на възприятието. Самоубийствени мисли, психоза и промени в настроението също са често срещани.

2020-03_Securetec_Newsletter_Cocaine_EN

[1]Global Survey Survey, London

[2]Европейски доклад за наркотиците 2019 г., Европейски център за мониторинг на наркотици и наркомании, Лисабон / Португалия

[*]Метаболитът е междинен продукт в биохимичната метаболитна обработка.