НЕ КАРАЙ С АЛКОХОЛ НАД ЛИМИТА ОТ 0.5 ПРОМИЛА
ПРИ АЛКОХОЛ НАД 1.2 ПРОМИЛА - ОСТАВАШ БЕЗ КОЛА!
АКО КАРАШ С ДРОГА - ОСТАВАШ БЕЗ КОЛА!
БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА ПРИ ПОРЪЧКИ НАД 99 ЛВ. ДО ОФИС / АВТОМАТ

Фактори, които влияят на резултата при тест с дрегер

Фактори, които влияят на резултата при тест с дрегер

Blood Alcohol Concentration (BAC), съдържание на алкохол в кръвта е мярката за количеството етилов спирт в организма. Тази концентрация е пряко свързана с вида и обема на консумираните за даден период от време питиета.

Но докато някои хора се опитват да разберат колко промила имат в организма, като си броят чашите или ползват виртуални калкулатори за изчисляване в мрежата, то е необходимо да отбележим, че изпитият алкохол не е единственият фактор от значение. Трябва да се имат предвид и странични фактори, които влияят и които могат да окажат влияние на нивото на концентрацията на алкохол в кръвта. Най-сигурните методи за проверка си остават кръвна проба или тест с дрегер. Само така ще бъде ясно каква е реалната концентрацията на алкохол в кръвта. Затова схващането, че ‘‘сам успявам да преценя колко алкохол има в организма ми‘‘ въз основа на преценката за изпития алкохол и натрупания опит обикновено е грешно и дори опасно. Както и преди сме писали алкохолът замъглява точната преценка и тези механични начини за изчисление на промилите са много неточни. Но е необходимо да се отбележи, че често различни физически фактори влияят сериозно на концентрацията на алкохол в кръвта, и от там и на резултата при даване на проба. Самият човешки организъм може да даде заблуждаващи сигнали. Този факт е добре да бъде известен на всекиго, за да се избягват неприятностите, както с властта и правосъдието, така и главоболията създадени от приет алкохол.

Кои са факторите, оказващи влияние за грешно отчитане на промилете алкохол при тест с дрегер и кръвни проби? Ето списъка с основните фактори който влияят:

Възраст – С напредване на възрастта, метаболизма се забавя, алкохола по-бавно се преработва и от там ефектите на интоксикация с алкохол стават все по-ясно изразени.

Пол – Алкохолът е силно разтворим във вода. Тъй като жените обикновено имат по-ниско съдържание на вода в тялото си, отколкото мъжете, при тях обикновено се достига по-висока концентрация на алкохол. Така консумирайки наравно с мъжете, при тест с дрегер, нежните половинки ще заковат доста по-високи резултати в сравнение с противоположния пол. Това се дължи и на по-малкото количество ензим, разграждащ алкохола, в женския организъм.

Пиене на ‘‘екс‘‘ – Колкото повече алкохол съдържа напитката, толкова по-бързо той ще се озове в кръвта. Не случайно хората, които се смята, че „държат“ на концентрат, пият по-бавно. Без значение от това колко бързо ще бъде изпито пиенето, е добре да отбележим, че кръвен тест или тест с дрегер ще даде най-точни резултати след не по-малко от 15 мин. след като сте спрели да пиете. Това време е минималното необходимо на алкохола да проникне в организма.

Тегло – Колкото повече тежи човек, толкова повече вода има и е склонен да има в тялото си, което има ефект на разреждане на алкохола. Ето защо по-големите хора обикновено се напиват по-бавно в сравнение с по-малките си спътници по чашка.

Индекс на телесна маса (BMI) – мастната тъкан е с ниско съдържание на вода и не може да абсорбира алкохола. Следователно концентратът остава в кръвта по-дълго, докато черният дроб го разгради. Тъкани, които са с по-високо вътрешно съдържание на вода, като мускулите, също абсорбират алкохола, следователно при тест с дрегер ще бъде отчетено, че хората с по-високи нива на мазнини в организма ще имат по-високи промили алкохол в кръвта в сравнение с тези, които са с повече мускулта маса.

Метаболизъм – Метаболитната толерантност е силно индивидуална характеристика, различна за всеки човек. От нея зависи скоростта, с която организмът ще успее да абсорбира алкохола.  Смята се, че човек с по-бърз метаболизъм ще се пребори и по-бързо с алкохола.

Емоционално състояние – Колкото и да е странно на пръв поглед, но чисто емоционална характеристика, стресът, влияе на чисто физиологичен процес, като разграждане на алкохола. Стресът забавя абсорбцията на алкохол в кръвта. Известно е, че той отклонява притока на кръв към стомаха и тънките черва, и към мускулте. Затова, ако се вземе проба с дрегер на човек, който е под стрес и е пил, то нищо чудно дрегер устройството да покаже занижени стойности.

Медикаменти – Много лекарства реагират отрицателно с алкохол, включително някои хомеопатични хапчета или такива за алергия. Те могат да засилят ефекта на алкохола и дори да застраши здравето на човек. Ако приемате лекарства, проверете етикетите за предупреждения за алкохол, или се консултирайте с лекар или фармацевт, преди да пиете.

Храни – Ако пиете алкохол на празен стомах, то нивото на алкохол в кръвта ви ще бъде високо. Храната спомага за по-трудното напиване, защото разтваря в себе си алкохола, и той се поема по-бавно, в целия период на храносмилане, които продължава часове, а не в първите 15 минути.

Карбонизация – Газирани напитки като пенливо вино или шампанско, или смесени напитки с газирани напитки могат да увеличат скоростта, с която алкохола минава през стомаха и да доведат до по-големи нива на алкохол в организма. Това се дължи основно на разтворения въглероден окис, който катализира процеса на проникване в кръвоносната система на алкохола.

Диабет – Както е известно химическата формула на алкохола е много близка до молекулата на глюкозата. Това е причината част от алкохолните напитки да се произвеждат от сладки плодове богати на захари, като гроздето, сливите и др. Захарите са въглехидрати, които се преобразуват чрез химически процес, наречен ферментация, в алкохол. Затова алкохолът може да повлияе на нивата на глюкозата на хора, които имат диабет и дори да причини хипогликемия.

Алкохолна нетолерантност – Алкохолът може да предизвика нежелани реакции при някои, включително зачервяване на кожата, назална конгестия, повишена сърдечна честота, и понижено кръвно налягане. Според реномираната MAYO CLINIC, USA, непоносимостта към алкохол е причинена от “генетично заболяване, при което тялото не е в състояние да разгражда алкохол.‘‘  В този случай не само теста с дрегер ще даде погрешни резултати, но и здравето на човек ще бъде застрашено.

Заради всички гореизброени фактори, влияещи върху концентрация на алкохол в кръвта, по-добре да не разчитате на преброяване напитките или да използвате online калкулатори за изчисляване на BAC. Наличието на надежден дрегер компенсира всички тези неиздържани методи. Съществуват различни по вид и цена дрегер устройства: професионални, персонални и еднократни. Smartphone дрегер AlcoFind AFM-5 е най-компактният и лек персонален дрегер. Работи под управлението на Android или iOS мобилно устроиство (телефон или таблет). Приложението е многофункционално, като една от многото  функции ще ви докаже верността на горните твърдения. Преди всяко тестване с този дрегер ще бъдете поканени да отгатнете алкохолната концентрация която според вас имате в момента. След теста ще бъдете изненадани колко е различно показанието на дрегера спрямо вашата самооценка.