НЕ КАРАЙ С АЛКОХОЛ НАД ЛИМИТА ОТ 0.5 ПРОМИЛА
ПРИ АЛКОХОЛ НАД 1.2 ПРОМИЛА - ОСТАВАШ БЕЗ КОЛА!
АКО КАРАШ С ДРОГА - ОСТАВАШ БЕЗ КОЛА!
БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА ПРИ ПОРЪЧКИ НАД 99 ЛВ. ДО ОФИС / АВТОМАТ

Securetec ще подпомогне проекта на ЕСТБ за намаляване смъртността на пътя

Securetec ще подпомогне проекта на ЕСТБ за намаляване смъртността на пътя

Securetec

Европейският Съвет за Транспортна Безопасност (ЕСТБ) ще реализира проект за превенция на шофирането под влияние на наркотици, финансиран от Securetec Detektion Systeme AG – световен лидер в полевите наркотестове.

ЕСТБ е базирана в Брюксел нестопанска организация, занимаваща се с транспортна безопасност в границите на ЕС. Целта на организацията е намаляване на броя на жертвите и пострадалите при пътнотранспортни произшествия в Съюза. ЕСТБ се финансира от обществени дарения, а специални проекти могат да получат и частно финансиране.

Securetec

Фиг. 1: Пунктирaната линия е целта за намаляване на смъртността на пътя, а непрекъснатата линия – реално постигнатото намаляване. Цел на комисията на ЕС е да се намалят двойно смъртните случаи на пътя до 2020 г. До 2013 г. изпълнението по целите върви по план, но след това има сериозно забавяне. Предстои още много интензивна работа.
Източник: Европейска Комисия, Статистика за безопасността на пътя за 2017 г. 

Ситуацията се различава сериозно в различните държави в ЕС

Знанието за ефектите от шофиране под влиянието на наркотици се увеличават всяка година. Също така се увеличава и наличната информация за шофиране под въздействие на наркотици. Броят на хората, които сядат зад волана след употреба на наркотици, средно за ЕС е 11%, но в различните държави варира от 3% във Финландия до 16% във Франция.

Securetec

Фиг. 2: Шофиране под въздействие на наркотици, по държави (поне веднъж за последните 12 месеца). Източник: Achermann Stürmer, Y. (2016)

Път към успеха

Целта на проекта на ЕСТБ е да съчетае усилията на политици, ключови лидери и частния сектор в борбата с шофирането под въздействие на наркотични вещества. Навсякъде в Европа се разработват и прилагат нови методи за борба със шофирането под въздействие на наркотици. Новите стратегии при правоприлаганете и подобрените техники за засичане на наркотици се комбинират с по-ефективни наказания и курсове за рехабилитация.

В Норвегия например глобите се налагат както съобразно доходите на извършителя, така и на база на концентрацията на наркотика с който е заловен. Колкото са по високи доходите и/или концентрацията на наркотични вещества в кръвта, толкова е по-висока наложената глоба.

Друг пример е Обединеното кралство където залагат силно на превенцията чрез активни кампании за повишаване на осведомеността за последствията от шофиране след употреба на наркотици.

 

пътна безопасност