НЕ КАРАЙ С АЛКОХОЛ НАД ЛИМИТА ОТ 0.5 ПРОМИЛА
ПРИ АЛКОХОЛ НАД 1.2 ПРОМИЛА - ОСТАВАШ БЕЗ КОЛА!
АКО КАРАШ С ДРОГА - ОСТАВАШ БЕЗ КОЛА!
БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА ПРИ ПОРЪЧКИ НАД 99 ЛВ. ДО ОФИС / АВТОМАТ

MDMA – новото лице на екстази

MDMA – новото лице на екстази

Екстази се завръща

В края на 80-те години MDMA (3,4-метилен-диокси-мета-амфетамин), по-известен като екстази, е популярен наркотик на рейв сцената. Редовно се употребява на техно партита заради стимулиращия ефект и за предизвикване на чувство за еуфория. По-късно този наркотик, както и музиката, изпада от модните трендове. До 2010 година статистиката показва видимо намаляване на употребата му.

През последните години обаче броят на документираните случаи опасно нараства. Европейските доклади[1] през 2018 сочат , че често MDMA се консумира с други субстанции, в това число алкохол. Към момента статистиката показва, че екстази вече не е нишов наркотик, нито е ограничен само до субкултурни партита. Често се използва от обикновени  младежи на парти, в барове и при домашни събирания.

Позната субстанция с нова визия

Изследване в Норвегия[2] показва, че завръщането на екстази е с напълно нов имидж, като MDMA. Счита се, че таблетките екстази са старомодни, рискови и опасни, за разлика от MDMA – (cristal met) който е модерен,  безопасен и чист. Всъщност става дума за едно и също вещество, като единствената разлика е, че съвременният наркотик е станал по-чист и без примеси, отколкото преди.

Неразбирането, че MDMA и екстази е едно и също, кара употребяващите MDMA да се чувстват по-отговорни и осъзнати от почитателите на екстази и рейв субкултурата. Днес консумиращите са от всякакви социално-икономически групи, възраст и произход. MDMA става толкова популярно, че се появяват абсурдни тенденции, вкл. станалия наскоро известен случай на британки на средна възраст, които го поднасят за вечеря със сирене бри. Т.е. взимането на наркотици вече не може да се разглежда като характерно само за млади безотговорни купонджии.

mdma екстази

Графиката показва употребата на MDMA в Европа. Най-разпространен е във Великобритания, Ирландия и Чехия, където статистиката посочва, че над 6% от възрастните са употребявали екстази (MDMA) поне веднъж в живота си.

Наркотикът е по-популярен в по-големите градове, отколкото в по-малките градчета, и освен това – употребява се най-често през почивните дни, а не през делниците. Това е показало изследване на отпадъчните води[3].

На пътя

При тази увеличаваща се рапространеност необходимо е тестването за наркотици на пътя да включва и екстази (MDMA). Химическият му строеж го поставя в групата на амфетамините и метамфетамините, поради което MDMA може да се открие лесно с експресните тестове за наркотици DrugWipe®, които ще покажат в рамките на 5 мин под под въздействие ли е на тази дрога шофьорът.

 

mdma екстази

Референции: