НЕ КАРАЙ С АЛКОХОЛ НАД ЛИМИТА ОТ 0.5 ПРОМИЛА
ПРИ АЛКОХОЛ НАД 1.2 ПРОМИЛА - ОСТАВАШ БЕЗ КОЛА!
АКО КАРАШ С ДРОГА - ОСТАВАШ БЕЗ КОЛА!
БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА ПРИ ПОРЪЧКИ НАД 99 ЛВ. ДО ОФИС / АВТОМАТ

Относно медицинските ползи от марихуаната

Относно медицинските ползи от марихуаната

Легализацията на марихуаната. употребата на марихуана в медицината, както и рисковете при легализирането са актуална тема с широк отзвук в медиите по света, дори в държави без активна кампания за легализиране.

Уругвай е първата държава, в която е легализирано отглеждането, продажбата и употребата на марихуана, което превръща страната в основен износител на продукта. Държавният контрол има видими ползи, но интерес предизвиква и финансовата гледна точка. Наред с легализираното и контролирано от държавата отглеждане, обикновеният потребител може да отглежда марихуана и за лично използване [1,2].

Пазарът за канабис в Северна Америка също се разширява.

В Канада употребата на марихуана в медицината е легализирана от 2001 година, а от 17 октомври 2018 г. канабисът е напълно легализиран, което прави Канада втората държава в света след Уругвай, легализирала напълно марихуаната. В САЩ позволяват купуването на марихуана с медицинска рецепта в повечето щати. Броят на пациентите, които получават такива рецепти, расте. Колорадо е първият щат, който разрешава използването на субстанцията и за развлечение, а малко след това марихуаната е напълно легализирана във всички щати по западното, севетоизточното крайбрежие и в Аляска.

употребата на марихуана в медицината

Консумиращите смятат, че опасностите при тетрахидроканабинола (THC) са минимални. Изследванията [3] обаче ясно показват, че по-младите и редовно употребяващи са в забележимо по-висок риск поради проявяващите се проблеми със сетивността, осъзнаването, паметта, възприятията, като употребата в някои случаи дори благоприятства сърдечно-съдови проблеми.

употребата на марихуана в медицинатаДоколко е опасна употребата за развлечение?

Като се абстрахираме от спорните резултати на различни изследвания, целящи да “реабилитират” марихуаната, бихме могли да предположим, че хората, които дълго време употребяват марихуана, са изложени на риск от мозъчни увреждания. По-нататък, канабисът може да предизвика остри психотични симптоми като объркване, халюцинации и налудничави вярвания.

Един от главните рискове без съмнение е, че употребяващите канабис не са в състояние да шофират, тъй като наркотикът засяга в рамките на няколко часа преценката и реакциите – и двете критично необходими за безопасно шофиране.

Подробен анализ на 50 000 случая потвърждава, че ТНС забележимо повишава риска от инциденти. При употребяващите канабис рискът да предизвикат инцидент с критични наранявания или смъртни случаи или да участват в такъв се повишава двойно [4].

Какъв е тогава потенциалът на THC в медицината?

Дебатът за легализирането на марихуаната продължава да е гореща тема [5], като използващите я се опитват да създадат положителен образ на наркотика.

Канабисът има релаксиращ и болкоуспокояващ ефект  и засилва апетита. Ползите обаче не са само от психотропната съставка – THC. Други екстракти (канабиноиди) от растението имат противовъзпалителен ефект. THC и канабиноидите не са панацея, но имат действителни ползи за една ограничена група пациенти. Известно е, че болни от множествена склероза се повлияват добре от лечение с канабис. Изследват се ефектите и върху HIV-позитивни пациенти. Канабисът има добри резултати при третиране на някои състояния. Например е доказано ефективен при хронична болка, както и за облекчаване на страничните ефекти на химиотерапия [6].

Рисковете за здравето при употреба на лекарства, съдържащи малки количества канабис, се считат за минимални. Като цяло обаче липсват продължителни и задълбочени проучвания, които да докажат неоспоримо ефикасността на марихуаната, особено в сравнение с други лекарствени продукти. Трябва да се отбележи, че провеждането на такива изследвания често се сблъсква с финансови, законови и етични пречки (6, 7).

При тестване с полеви тестове DrugWipe® може да се засече употребата както на естествен THC, така и на синтетични THC субстанции като дронабинол или производни – напр. набилон , които се използват и в лекарства.

употребата на марихуана в медицината

Цитирани източници:

 1. Süddeutsche Zeitung online, 5/3/2014: „Uruguay: Ein Gramm für weniger als
  70 Cent“
 2. Deutsche Wirtschafts Nachrichten, 3/10/2014: „Cannabis wird zum
  Geheimtipp für Investoren“
 3. ZEIT online, 2/25/2014: „Kiffen ist keine Todesursache“
 4. „Acute cannabis consumption and motor vehicle collision risk: systematic
  review“, British Medical Journal, 2012
 5. Spiegel online, 4/7/2014: „Cannabis-Konsum in Deutschland: Strafrechtler
  wollen Drogen-Gesetze reformieren“ (Cannabis consumption in Germany:
  Criminal lawyers want to reform drug laws“)
 6. „Cannabis als Heilmittel“ (Cannabis as cure), F. Grotenhermen, Springer Verlag
 7. „Cannabis: extracting the medicine“, A. Hazekamp, Leiden University, Holland