НЕ КАРАЙ С АЛКОХОЛ НАД ЛИМИТА ОТ 0.5 ПРОМИЛА
ПРИ АЛКОХОЛ НАД 1.2 ПРОМИЛА - ОСТАВАШ БЕЗ КОЛА!
АКО КАРАШ С ДРОГА - ОСТАВАШ БЕЗ КОЛА!
БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА ПРИ ПОРЪЧКИ НАД 99 ЛВ. ДО ОФИС / АВТОМАТ

Автоблокиращи устройства

Автоблокиращи устройства

Професионалните шофьори понякога се квалифицират като “рицари на пътя” за техните подвизи и невероятни записи на шофиране. Рядко се случва те да бъдат  уловени за управление на автомобила в нетрезво състояние или под въздействие на наркотични вещества.  Това се дължи първо на факта, че те биват проверявани много често от работодателите си и второ –  носят отговорност за пътниците или стоката, която пренасят.

За качествен контрол дали водачът на колата е в трезво състояние се ползват както професионални дрегери, така и автоблокиращи устройства. Тези устройства са алкохол-имобилайзтъри интегрирани в колата и ако шофьорът даде положителен резултат за наличие на алкохол в кръвта, автоблокиращото приспособление просто не позволява автомобилът да запали и потегли.

В структурно отношение алкохол-имобилазърите се състоят от две части: алкотестер, устройството което измерва алкохола в дъха на водача и контролно устройство, което освобождава запалването и съхранява цялата информация за събития, свързани с експлоатацията на уреда.  Чудесен пример е Alcolock V3, най-разпространеният автоблокиратор. Той се включва към веригата на стартера на автомобила и блокира запалването му, ако засече наличие на алкохолен концентрат в кръвта на водача. Данните от паметта на блока за управление могат да бъдат предоставени след щателен анализ от лице с правата на персонален компютър.

Автоблокиращите устройства притежават висока степен на защита от опити да се симулира „трезвеност“ при издишване или пък шофьорът да се пробва да се укрие от проверки на компетентните органи. Един от най-сигурните начини да се гарантира липсата на измамата е проверката на пътя. Това означава, че в произволен момент алармата уведомява водача, че трябва да се направи контрол на дишането, т.е. да духне в дрегера. В рамките на 10 минути шофьорът е длъжен да даде проба, в противен случай алармата на колата се активира и блокира запалването на автомобила.

Ето някои от най-често задаваните въпроси за автоблокиращи устройства:

Дали автоблокиращите устройства са нужни за шофьори на тежкотоварни автомобили и автобуси?

Отговорът на този въпрос е ДА. Водачите на ТИР-ове или автобуси, или просто на автомобили, чиито купета са по-нависоко разположени, са до известна степен по-защитени от наранявания спрямо другите. Но нима някой иска да си предизвиква късмета? Затова специалистите препоръчват всеки шофьор да има на разположение автоблокиращо устройство. Никой не е защитен от това да му се случи уж инцидентно да седне зад волана на “едно малко”. Както е известно, дори малката грешка може да се окаже фатална. Затова на помощ идват блокиращите дрегер устройства. Благодарение на тези умни уреди всеки може да предотврати неприятни и дори фатални инциденти. Така шофьорите са невредими, невредими са и пътниците, стоката е здрава и са защитени невинни животи.

Благодарение на съвременните технологии  може да се намали вероятността от неприятни последствия, свързани със управлението на автомобил след употребата на алкохол. Иновативните автоблокиращи устройства вече са масово употребявани по целия свят.

Къде и на кои видове коли се инсталират блокиращи дрегери в Европа?

Алкотестери-блокери се използват за товарните автомобили, автобуси и таксита в Швеция повече от 10 години.  Там има над 30 000 превозни средства, оборудвани с автоблокиращи системи, за да  бъде гарантирана сигурността на пътниците и водачите, а и на отсрещните хора.

Опита на шведските власти са приели и Франция и Испания. Всички училищни автобуси в тези страни задължително са оборудвани с автоблокиращи устройства.

Много европейски транспортни фирми също снабдяват своите камиони с такъв тип системи. Тази ефективна превантивна мярка дава допълнителна увереност на клиентите, както и помага да се предотвратяват инциденти, свързани с консумацията на алкохол от шофьора.

Как работят въпросните автоблокиращи устройства?

Блокиращите системи имат много възможности за настройка и висока степен на защита от опити да се избегне даване на проба или опит да се подправи резултатът даден при издишване.

Например, автоблокиращото устройството може да се програмира така, че да се изисква да се направи по време на издишване тест трафик на произволен алгоритъм и, ако водачът не е дал положителни резултати в продължение на 10 минути, то колата тръгва. И обратното – в случай, че водачът е седнал зад волана пил, автоблокиращото устройство няма да му позволи да запали. Ако пък в краен случай двигателят запали, ще се задейства аларменото устройство и така все пак колата няма да може да бъде задвижена.

Освен основните функции, блокиращите системи осигуряват допълнително устройство против кражба.

Уредите са направени от специални висококачествени материали и освен това са с ергономична форма, като позволяват на собственика им да ги задържа лесно само с една ръка. В този сайт може да намерите много блокиращи алкотестери, разполагащи с редица програмируеми функции според изискванията на шофьора.

Блокиращите устройства са едни от най-сигурните начини за превенция на тежки пътно-транспортни произшествия и главоболията ще бъдат напълно спестени!