НЕ КАРАЙ С АЛКОХОЛ НАД ЛИМИТА ОТ 0.5 ПРОМИЛА
ПРИ АЛКОХОЛ НАД 1.2 ПРОМИЛА - ОСТАВАШ БЕЗ КОЛА!
АКО КАРАШ С ДРОГА - ОСТАВАШ БЕЗ КОЛА!
БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА ПРИ ПОРЪЧКИ НАД 99 ЛВ.

Анализ на отпадните води на помощ в борбата с наркотиците

Анализ на отпадните води на помощ в борбата с наркотиците

Находки изпод земята

Всичко започва през 2011 год. Това е годината, в която за първи път е направен анализ за оценка консумацията на незаконни вещества в 19 европейски градове.  След успеха му следват други – през 2020 год. над 80 градове в 18 държави взимат участие в изследването. По-късно фактите са използвани за анализиране на тенденциите при консумирането на наркотици.

Повечето хора сбърчват нос , когато чуят термина „отпадни води“. Малцина намират миризливата каша за интересна. Но е малко известен факт, че отпадните води имат невъобразим потенциал. Те предлагат отлично отражение на нашето общество. Голяма част от това, което консумираме, може да бъде открито в отпадните води при анализ, по-специално лекарства и наркотици.  Специфичните тестове за анализ показват наличие веществото или продукти от разграждането му, които са били секретирани в урината ни. Това помага в борбата с незаконните вещества. Анализите на отпадните води показват къде какво се консумира и в какви количества. През май 2021 год. Европейският център за мониторинг на наркотиците и наркоманиите публикува проучване, обобщаващо най -важните открития от анализите на отпадъчните води от 2011 г. насам. Проучването ясно показва времеви и географски различия в консумирането на наркотици.

Кокаинът все още се консумира главно в градовете в Западна и Южна Европа. Понастоящем обаче потреблението се увеличава и в източноевропейските градове, които преди бяха по -слабо засегнати. В показаната диаграма е очевидно увеличението на потреблението в осем европейски града. За участващите градове в Германия Хамбург е столицата на кокаина, с дневна консумация от почти 460 mg на 1000 души. На второ място е Дортмунд с дневна консумация от 305 mg на 1000 души. Водещият град в Европа е Антверпен с дневна консумация от 1175 mg на 1000 души.

2021-09-Securetec-Newsletter-Wastewater Analysis-70564-EN-v01-2021-09-16 1
Покачващите се нива на остатъците от кокаин в отпадните води в осем европейски градове от 2011 до 2020 год. Тенденцията е очевидна: Средното количество бензоилегонин (първичен метаболит на кокаина) на ден в милиграми на 1000 души се увеличава в Южен Антверпен (Белгия), Загреб (Хърватия), центъра на Париж около р.Сена (Франция), Милано (Италия), Айндховен и Утрехт (Холандия), Кастелон и Сантяго (Испания). Събраните данни за тези осем градове са достъпни годишно и са изследвани от 2011 до 2020 г. Източник: EMCDDA, Лисабон

Най-високите стойности за амфетамини в отпадните води са открити в Северна и Източна Европа. Остатъчните нива в южните европейски градове са забележимо по-ниски. Метамфетамини също се консумират все по-широко: конкретно засегнати държави са Кипър, Източна Германия, Испания, Литва, Дания, Норвегия и Финландия.

Анализът показва ясна тенденция в употребата във времето. При метамфетамините разпространението е равномерно в продължение на цялата седмица. Употребата на на амфетамини, кокаин и екстази е демонстративно по-висока през уикендите. Това потвърждава, че тези наркотици са често употребявани като “парти дроги” в цел засилване на усещанията и издръжливостта на потребяващия – по спорен начин.

Употребата на канабис остава непроменена в сравнение с 2019 год. Откритото при анализа на отпадните води свидетелства, че най-високото ниво на консумация е в Западна и Южна Европа, по-конкретно в градове в Хърватия, Франция, Испания, Нидерландия и Португалия. THC е утвърден като “наркотик за всеки и по всяко време”. Няма разлики между големи и малки градове и няма предпочитани времеви рамки, тъй като консумацията е равномерно разпределена през седмицата. 

За момента възможностите, които анализът на отпадни води предлага, далеч не са изчерпани. работи се по въпроса този тип анализ да се извършва и за други видове наркотици, трафика на наркотици, както и за производство на забранени субстанции – така, например, ще бъдат открити местата на производство. Все пак, анализът на отпадни води вече показва, че има ясни предимства в сравнение с други методи, и че е е ефективен помощник. Тези тестове не са повлияни от субективни пристрастия, какъвто е случаят в някои проучвания, които включват разговори лице-в-лице. По-лесно е и да се класифицират консумираните субстанции и да се запише тяхното количество. Хората, които се дрогират, често не знаят доколко чиста е субстанцията, която приемат.

Скоростта, с която анализът на отпадни води предоставя информация за новите тенденции при употребата на наркотици, дори в малки географски региони, предлага възможности за бърза реакция с подходящите измервания и контрапрограми.

Надеждно откриване на наркотици върху повърхности

Наркотици може да се открият не само в отпадни води или различни течности, но също и върху най-различни повърхности. DrugWipe®F тест за повърхности надеждно засича пет от най-разпространените наркотици върху разнообразни материали, например волан на кола или брава на врата, върху клавиатура или дръжка на инструмент. Тестът се използва в случаи на ПТП, за контрол на затворници или с цел трудова безопасност. Тестът предлага потвърждение без директен контакт с лицето, което го прави подходящ в ситуации, когато не може директно да се тества лицето. Дори стари следи се откриват надеждно.

Тестът DrugWipe®F е ефективен при откриване на канабис, опиати и кокаин, а също така и амфетамини и метамфетамини (MDMA, екстази).

2021-09-Securetec-Newsletter-Wastewater Analysis-70564-EN-v01-2021-09-16 dw5f

Тестовете по повърхност са критични в борбата с наркотиците.

В портфолиото на DrugWipe има правилния тест – просто попитайте, ще се радваме да Ви помогнем.

Източници

Source: European Monitoring Centre for Drugs and Drug Addiction: Wastewater analysis and drugs – a European multi-city study; 18 May 2021, Lisbon