НЕ КАРАЙ С АЛКОХОЛ НАД ЛИМИТА ОТ 0.5 ПРОМИЛА
ПРИ АЛКОХОЛ НАД 1.2 ПРОМИЛА - ОСТАВАШ БЕЗ КОЛА!
АКО КАРАШ С ДРОГА - ОСТАВАШ БЕЗ КОЛА!
БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА ПРИ ПОРЪЧКИ НАД 99 ЛВ. ДО ОФИС / АВТОМАТ

Какво представляват устройствата алкотестер и дрегер?

Какво представляват устройствата алкотестер и дрегер?

Алкотестери, по известни като дрегери, са електронни устройства, които определят съдържанието на алкохол в човешкото тяло по проба от издишания въздух.

Как работи?

При тестването за алкохол, алкотестерът анализира въздух, издишан дълбоко от белите дробове, който е в директен контакт с кръвта. Съответно съдържанието на алкохол в този въздух пряко корелира с концентрацията на алкохол в кръвта. Всички модели алкотестери, дори и най-бюджетните, са снабдени с микропроцесор и сензор и ни позволяват да определим съдържанието на алкохол в кръвта чрез бърз анализ на издишания въздух. При по-голяма част от алкотестерите продухването се осъществява чрез накрайник – мундщук, което дава изключителна точност на резултатите. Някои алкотестери могат се използват и чрез свободно продухване, което е за сметка на точността на резултатите, но и намаляване на експлоатационните разходи. Резултатите от теста се визуализират обикновено в цифров вид, обичайно в промили, или чрез индикация, показваща надвишаване на определен разрешен лимит.

Персонални алкотестери

file_4Дрегерът може да бъде задължителен за някои професии, както и много полезен за лична употреба. С персоналните алкотестери всеки човек може сам да контролира концентрацията на алкохол. Самопреценката за трезвеността не винаги е напълно обективна – дори напротив! – и често хората в опиянено състояние са склонни да надценяват възможностите си. Това разбира се може да доведе след себе си сериозни и често фатални последствия както за самите шофьори, така и за съвсем невинни странични хора, близки или приятели. Безпристрастните показания на дрегера дават обективни данни за степента на опиянение и провокират здравия разум, предпазвайки Ви от неразумни действия. За всеки уважаващ себе си водач на МПС алкотестерът е необходимост – той ще Ви алармира да не шофирате в нетрезво състояние, както и да не позволявате на други водачи да го правят. рискувайки и своя и Вашия живот.

file_3Професионални алкотестери

Притежаването на професионален тестер за алкохол е най-добрата система за контрол на персонала. За определени професии (водачи в обществения транспорт, миньори и други) алкотестерът е работен инструмент и наличието му трябва да е задължително за изпълнението на служебните задължения. Спецификата на други професии включва завишени изисквания към персонала и въпреки липсата на преки инструкции за контрол на трезвеността, някои работодатели прилагат такива мерки по собствена инициатива, използвайки тестери за контрол на трезвеността на персонала. Достатъчно е само наличието на такъв уред на работното място за да окаже огромно възпиращо действие.

При избор на професионален модел е важно да обърнете внимание на диапазона на измерване и точността на устройството, както и на законодателната база за използване и употреба в текущата организация.