НЕ КАРАЙ С АЛКОХОЛ НАД ЛИМИТА ОТ 0.5 ПРОМИЛА
ПРИ АЛКОХОЛ НАД 1.2 ПРОМИЛА - ОСТАВАШ БЕЗ КОЛА!
АКО КАРАШ С ДРОГА - ОСТАВАШ БЕЗ КОЛА!
БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА ПРИ ПОРЪЧКИ НАД 99 ЛВ.

Кетамин – от упойка до парти наркотик

Кетамин – от упойка до парти наркотик

Смъртоносни преживявания и злополуки

Известната песен „Space Oddity“ от Дейвид Боуи, за която обикновено се смята, че е свързана с приемането на наркотици, променящи ума, перфектно описва чувствата на отчуждение и дисоциация, които идват с употребата на кетамин. Употребяващите кетамин имат интензивни халюцинации и дори преживявания близо до смъртта, както и са изложени на значително повишен риск от злополуки и наранявания. Дългосрочната употреба води до зависимост и необратими увреждания на тялото.

Доклад за 2021 г., публикуван от Европейския център за наблюдение на наркотици и наркомании (EMCDDA), регистрира индикации за повишена консумация на кетамин. Досега не е имало постоянен мониторинг на групата вещества, към която принадлежи кетаминът. Предупредителните знаци обаче не могат да бъдат пренебрегнати. Например, проучванията показват нарастване на консумацията на дисоциативни лекарства, едно от които е кетаминът. В групата на новите психоактивни вещества (NPS) арилциклохексиламините (предимно кетамин) са причина за 10% от настъпили пристъпи. Най-малко 16 държави от ЕС съобщават за конфискации на кетамин в количества от 250 до 600 килограма. Властите в Холандия по-специално съобщават, че кетаминът се е превърнал в често използван наркотик сред младежите. Спешните кабинети и отделения в цяла Европа съобщават за увеличен брой на пациенти, приемали кетамин. В резултат на това EMCDDA призовава за подобрен мониторинг и изследване на това вещество.

Подобно на кокаина, кетаминът обикновено се смърка под формата на бял кристален прах, тъй като това води до най-дълготрайни ефекти. Ефектът на кетамина продължават около 1 до 2 часа. Веществото може да се инжектира или пуши. Кетаминът под формата на капки или таблетки е по-малко популярен, тъй като халюциногенните ефекти не са толкова силни. Чистотата на нелегалния кетамин обикновено е неизвестна, което улеснява случайното предозиране.

DrugWipe® 6 S открива и кетамин

Бързият тест по слюнка DrugWipe 6 S се предлага в два варианта. В допълнение към канабис, амфетамини, опиати и кокаини, единият вариант може да открие и бензодиазепини, а другият открива кетамин. Тестът е лесен за използване и идеален за проверка на пътя или тестване на работното място. Резултатът се показва след максимум 8 минути. DrugWipe 6S КЕ – кетамин е на пазара от 2013 г. и вече е доказал своята ефективност при рутинна употреба в Европа и Азия.

Кетаминът предизвиква халюцинации и изкривявания на времето и пространството. При високи дози той дори да предизвика преживявания извън тялото и „близо до смъртта“, като потребителите чувстват, че са напуснали тялото си и са станали едно със света около тях. Хората също могат да се чувстват напълно откъснати от реалността. Това обикновено се нарича „попадане в K-дупка“.

Острите странични ефекти и рискове включват загуба на съзнание, ускорен сърдечен ритъм, гадене и временна неподвижност, както и нарушено възприятие. Това, съчетано със силно намалена чувствителност към болка, води до ясно и видимо увеличение на злополуките. В британско проучване[1] сред 90 души, употребяващи кетамин, 13% съобщават, че са били замесени в злополука в резултат на въздействие на кетамин. 83% от потребителите заявяват, че познават някой, който е бил замесен в инцидент по същата причина. Дългосрочните рискове включват зависимост, необратимо увреждане на пикочните пътища, постоянни спазми в стомаха и увреждане на сърдечно-съдовата система.

Ядрено-магнитен резонанс[2] предоставя доказателства за ефектите от хроничната консумация на кетамин върху мозъка. Само след 6 месеца се забелязват леки дефекти. След една година са засегнати и дълбоките области на мозъка. След четири до пет години увреждането се разпространява в лимбичната система и мозъчния ствол. В повечето страни кетаминът е лекарство с рецепта, но не е класифициран като контролирано вещество. Едно изключение от това е Великобритания, където кетаминът е лекарство от клас B. Поради нарастващата злоупотреба с веществото, то  вече започва да попада под ограничения и в страни, където преди е било свободно достъпно (например Индия).

В Германия кетаминът се отпуска само по лекарско предписание. Той не попада в обхвата на действащото германско законодателство за наркотиците (т.е. Закона за наркотиците). Незаконната продажба обаче може да доведе до глоба или лишаване от свобода до 3 години по Закона за лекарствените продукти.

Използването на кетамин за лечение на депресия може да доведе само до повишаване на интереса към него като лекарство за развлечение. Нарастващите отзиви – предимно положителни – за терапевтичната употреба на кетамин често създават фалшиво впечатление за това лекарство.

Кетамин – какво точно е това?

Кетаминът е разработен за първи път от американска компания през 60-те години на миналия век. Той е проектиран като заместител на анестетика фенциклидин (PCP, известен също като „ангелски прах“), който е свързан с тежки странични ефекти. Установено е обаче, че самият кетамин има неочаквани странични ефекти – халюцинации с различни форми и продължителност и дългосрочна зависимост. Днес кетаминът се използва при бедствия и във военната медицина, тъй като действа като анестетик, който не изисква сложно наблюдение на жизнените функции.

Кетаминът се използва и във ветеринарната медицина, затова е популярен и като конска упойка. Именно халюциногенните ефекти на кетамина го правят интересен за сцената на наркотиците. Случаи на злоупотреба с кетамин са регистрирани от 70-те години на миналия век.

Кетаминът също е едно от веществата, известни като “нокаут” или наркотик за изнасилване.

Securetec тестове за наркотици кетамин
Кетаминът най-често се смърка под формата на прах, но е възможно и да се инжектира или пуши в кристална форма. Рядко се случва да се употребява под формата на таблетки или течност.

С бърз слюнчен тест DrugWipe® можете да откриете кетамин. Просто ни попитайте, ще се радваме да Ви помогнем.

Керагон ЕООД е официален представител на продуктите на Securetec Detektions-Systeme AG за България.

За повече информация и индивидуални консултации и оферти, вижте нашите контакти.

Източници

European Drug Report 2021, published by the European Monitoring Centre for Drugs and Drug addiction, Lisbon
www.drugcom.de, BZgA (Federal Centre for Health Education), Cologne
[1] Advisory Council on the Misuse of Drugs (Great Britain): Ketamine: a review of use and harm. (PDF; 971 kB) Report for the Home Secretary and the Secretary of State for Health, London, 10 December 2013
[2] Chunmei Wang, Dong Zheng, Jie Xu, Waiping Lam, D. T. Yew: Brain damages in ketamine addicts as revealed by magnetic resonance imaging. In: Frontiers in Neuroanatomy. Vol. 7, 2013, doi:10.3389/ fnana.2013.00023