НЕ КАРАЙ С АЛКОХОЛ НАД ЛИМИТА ОТ 0.5 ПРОМИЛА
ПРИ АЛКОХОЛ НАД 1.2 ПРОМИЛА - ОСТАВАШ БЕЗ КОЛА!
АКО КАРАШ С ДРОГА - ОСТАВАШ БЕЗ КОЛА!
БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА ПРИ ПОРЪЧКИ НАД 99 ЛВ. ДО ОФИС / АВТОМАТ

От забрана към легалност: Революцията на канабиса в Германия

От забрана към легалност: Революцията на канабиса в Германия

Германия наскоро влезе в новините, като легализира употребата и притежанието на канабис за своите граждани. Новите закони обаче идват със строги разпоредби и ограничения, целящи да балансират свободата с обществената безопасност.

Според новото законодателство лица над 18 години могат да притежават до 25 грама канабис за лична употреба. Освен това на членовете на асоциациите за отглеждане на марихуаната имат право да разпространяват и получават канабис. Членове на възраст от 18 до 21 години имат право да получават до 25 грама на ден и максимум 30 грама на месец. Членове на възраст над 21 години могат да получават същото количество на ден, но максимум 50 грама на месец. Освен това всяко домакинство може да култивира до три растения марихуана за лична употреба. Това позволява на редовните потребители да се възползват от законното притежание, но закупуването на канабис остава ограничено поради липсата на лицензирани магазини и аптеки.

Най-големия проблем на новото германско законодателство относно канабиса е установяването на лимит относно шофирането под въздействието на THC. За да се осигори безпостност на пътищата, законодателството налага конкретна граница на концентрацията на THC в кръвта, за да се определят нивата на увреждане по време на шофиране.

Границата, определена на 3,5 нанограма на милилитър, като това число е внимателно калибриран, за да балансира случайната и умерена употреба на канабис с нуждата от пътна безопасност. Хората, ще бъдат проверявани чрез кръвни тестове в болниците. THC остава откриваем в кръвния поток за значителен период след консумация, дори когато потребителят вече не е увреден. По този начин се постигат две цели. Първо, да ограничат случаите на положителен тест за THC при хора, които консумират случайно или в умерини количества. 

Второ, ограничението служи като възпиращ фактор срещу шофиране след употреба на канабис. Точно както има законови ограничения за съдържанието на алкохол в кръвта за предотвратяване на шофиране в нетрезво състояние, ограничението за THC установява ясни граници за консумация на канабис и шофиране. Шофьорите, за които е установено, че надвишават прага от 3,5 нанограма на милилитър, ще бъдат изправени пред правни последици, подобни на шофиране под въздействието на алкохол.