НЕ КАРАЙ С АЛКОХОЛ НАД ЛИМИТА ОТ 0.5 ПРОМИЛА
ПРИ АЛКОХОЛ НАД 1.2 ПРОМИЛА - ОСТАВАШ БЕЗ КОЛА!
АКО КАРАШ С ДРОГА - ОСТАВАШ БЕЗ КОЛА!
БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА ПРИ ПОРЪЧКИ НАД 99 ЛВ.

Германия легализира канабиса, DVR предупреждава от нуждата за проверка срещу шофиране с наркотици

Германия легализира канабиса, DVR предупреждава от нуждата за проверка срещу шофиране с наркотици

Германската организация DVR, част от  ETSC (European Transport Safety Council), е писала до федералния министър на транспорта, предупреждавайки за необходимостта от затягане на контрола върху шофьорите поради легализирането на канабиса в Германия.

 

Очаква се законовата граница да бъде определена до 31 март 2024 г., като законът ще влезе в сила на 1 април 2024 г. В момента законът не прави разлика между лека и абсолютна неспособност за шофиране. DVR е загрижена, че шофьорите, заловени да шофират под въздействието на канабис, ще трябва единствено да се подложат на оценка върху способността за шофиране само в случай на „повторно нарушение“. DVR споделя, че правилата за канабис трябва да бъдат подобни на тези за алкохол, където всеки тест над определена гранична стойност автоматично задейства необходимостта от допълнителна проверка за годност за шофиране.

 

Организацията казва, че тъй като шансовете да бъдете проверен за шофиране с наркотици са ограничени, поради лимитираното тестване, това да възможност на шофьорите да извършат повече от едно нарушение, преди да бъде изпатени пред медицинския преглед, давайки свобода на действие на водачите в нетрезво състояние.

Горе-споменато писмо към министъра набляга, че е „неразбираемо“, че законът за канабиса не поставя граница за нулева толерантност към канабиса за начинаещи шофьори или шофьори, превозващи опасни товари. DVR споменава от нуждата правителството на Германия да разработи кампания, която има за цел да предупреди относно ефектите от консумацията на канабис върху шофирането.