НЕ КАРАЙ С АЛКОХОЛ НАД ЛИМИТА ОТ 0.5 ПРОМИЛА
ПРИ АЛКОХОЛ НАД 1.2 ПРОМИЛА - ОСТАВАШ БЕЗ КОЛА!
АКО КАРАШ С ДРОГА - ОСТАВАШ БЕЗ КОЛА!
БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА ПРИ ПОРЪЧКИ НАД 99 ЛВ.

За нуждата от дрегери за Райски Газ

За нуждата от дрегери за Райски Газ

Белгийският член на ETSC (European Transport Safety Council), института VIAS, призовава за разработването на дихателен тест подобен на дрегер за алкохол, който да открива консумация на райски газ при водачите.

 

През последните няколко години, азотният оксид, по известен като “райски газ” става все по-популярен наркотик, особено сред най-младите. Има индикации че той все по-често се открива във водачи на автомобили, участвали в катастрофи. Към днешна дата има малко надеждни статистики, които да са записали данни за броя на катастрофите, причинени след използване на райски газ. Въпреки това, в Нидерландия полицията официално е регистрирала между 2019 г. и 2022 г. 700 тежки или фатални катастрофи, вероятно причинени от употребата на райски газ.

 

Азотният оксид причинява краткотрайна интоксикация при потребителя. Досега малко се знаело за продължителността на тези отрицателни ефекти върху способността за шофиране. Ново проучване, ръководено от университета в Маастрихт, медицинския университет в Лайден и TNO, доказват, че ефектите върху шофирането са забележими поне 45 минути след вдишване на райски газ.

 

За да извършат това проучване, изследователите са предоставили райски газ на 24 души при експериментални условия. След това субектите са били накарани да изпълнят компютърна задача, наподобяваща шофирането на кола. Според изследването, употребилите райски газ са изпитали силна еуфория една минута след вдишване. Тези лица са напълно неспособни безопасно да шофират в този момент. Освен това са наблюдавани по-слаби вредни ефекти върху способността за шофиране най-малко 45 минути след дишане на райски газ.

 

Учените взимат също проби от дъх, кръв и слюнка, за да проверят дали може да бъде открит азотен оксид. В резултат на експериментът се забелязва, че райски газ се открива в издишания въздух и кръв в продължение на поне 60 минути след употреба. Ако не е бил консумиран предварително, при нито един от субектите по време на изследването не е открит азотен оксид в издишания въздух или кръвни проби. Също така, следи от газа могат да бъде открити и в слюнката, но това не е много ясно още поради факта, че се забелязват и в участниците, които не са получавали азотен оксид. Поради това, тестът на слюнката за откриването му в момента не е надежден.

VIAS предлага да се въведе такъв дрегер, който ще позволява по елементарен и ефективен начин да се открие наличието на райски газ чрез издишване, подобно на дрегерите за алкохол. Досега тестовете са провеждани само в експериментална среда, но в сравнително краткосрочен план на пазара се очаква да се появят дрегери за азотен оксид (райски газ). Институтът VIAS би искал да проучи как проверките могат да бъдат организирани възможно най-ефикасно чрез дрегерите за райски газ.